Investigație OCCRP: Rusia eludează sancțiunile occidentale și continuă să importe drone pentru război / Kazahstanul, folosită ca țară intermediară pentru aprovizionarea cu tehnologie chineză
Sancțiunile occidentale sunt menite să împiedice Rusia să își aprovizioneze armata cu echipamente din străinătate, dar componente electronice esențiale continuă să ajungă la destinație, arată o investigație OCCRP. Reporterii au urmărit mai multe dintre aceste lanțuri de aprovizionare via Kazahstan și au descoperit că marfa trece prin companii nou înființate de către ruși în diverse țări.
Statisticile comerciale arată creșteri mari ale importurilor de drone și sisteme microelectronice în Kazahstan, de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, la începutul anului 2022. Exporturile de drone și microelectronice ale Kazahstanului către Rusia au crescut, de asemenea, enorm.
Companii kazahe înregistrate de ruși după război sunt folosite ca intermediari pentru aceste importuri. De exemplu, o companie numită Aspan Arba a importat drone și le-a trimis unei companii rusești numite „Sky Mechanics”, care le-a vândut organizațiilor pro-război. Cele două companii au același proprietar.
O altă companie, înregistrată în Germania și deținută de un cuplu rus, a trimis microcipuri unei companii kazahe, înființată la scurt timp după invazie și deținută de fiul acestora. Cea din urmă a trimis cipurile în Rusia.
Dronele au devenit o omniprezente pe câmpurile de luptă ucrainene. Multe videoclipuri filmate cu drone, distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare, au devenit mărturii ale ingeniozității apărătorilor țării.
Dar nici rușii nu s-au dovedit mai puțin dornici să profite de această tehnologie. O bază de date realizată de un cercetător conține zeci de exemple cu forțe rusești care folosesc drone – adesea modele ușoare, disponibile în comerț – pentru recunoaștere, observarea artileriei și filmarea de videoclipuri de propagandă. Multe dintre aceste drone sunt de fabricație străină.
Teoretic, importul de drone în Rusia ar fi trebuit să fie blocat de sancțiunile occidentale. Cu toate acestea, în practică, este clar că există în continuare căi deschise pentru achiziționarea acestora. Și nu este vorba doar de drone. Microcipuri avansate – utilizate în orice, de la rachete la roboți de deminare – intră, de asemenea, în Rusia din străinătate.
Reporterii de la IStories, partenerul rus al OCCRP, au încercat să afle cum este posibil acest lucru. Au descoperit că, în mai multe cazuri, cetățenii ruși care vindeau deja aceste dispozitive înainte de război au înființat noi companii străine care au devenit apoi parte a lanțului de aprovizionare. Rutele urmărite de reporteri în cadrul acestei anchete trec prin Kazahstan, o țară care a făcut eforturi pentru a rămâne în relații bune atât cu Rusia, cât și cu Occidentul.
Kazahstanul „încearcă să evite orice posibilitate de eludare a sancțiunilor de către Rusia”, a declarat ministrul de externe al Kazahstanului la o conferință de presă din februarie cu secretarul de stat american aflat în vizită. Dar acest lucru a fost „foarte dificil”, a adăugat el, deoarece atât Kazahstanul, cât și Rusia sunt membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, iar comerțul dintre aceste țări nu este supus controalelor vamale.
Într-adevăr, datele comerciale din Kazahstan sugerează că țara este folosită ca destinație intermediară pentru importurile de drone rusești.
În 2021, înainte de începerea invaziei la scară largă, în Kazahstan au fost importate atât de puține drone încât acestea nici măcar nu apăreau în datele oficiale de import-export. În 2022, însă, țara a importat drone în valoare de aproape 5 milioane de dolari, aproape în întregime din China – și a exportat 1,23 milioane de dolari în Rusia.
Importul de microcipuri, de asemenea, a crescut vertiginos: În 2021, arată statisticile oficiale, în Kazahstan au fost importate componente în valoare de 35 de milioane de dolari, o cifră care crescuse doar moderat în ultimii ani. În 2022, importurile au ajuns la peste 75 de milioane de dolari.
În același timp, exportul de microcipuri din Kazahstan în Rusia a crescut de la un nivel neglijabil de 245.000 de dolari la 18 milioane de dolari – de peste 70 de ori mai mare.
Aceste constatări întăresc rapoartele anterioare ale IStories potrivit cărora Rusia părea să ocolească cu ușurință restricțiile impuse de sancțiuni, atât compania rusă care produce drone „Orlan”, cât și conglomeratul industrial Rostec, importând cu succes componente occidentale.
„Sancțiunile depind în mare măsură de colaborarea tuturor”, a declarat Eric Woods, specialist în controlul exporturilor la James Martin Center for Nonproliferation Studies de la Middlebury College.
„Toate companiile ar trebui să depună toate diligențele necesare pentru a afla cu cine fac afaceri, în special cu hub-uri cunoscute de evaziune a sancțiunilor. Acesta este motivul pentru care există sancțiuni secundare și putem vedea că guvernele fac presiuni asupra altor guverne pentru a face parte din regimurile lor de sancțiuni. O mai mare aplicare a legii ar fi un mesaj bun care ar crește gradul de conformitate.”
Totuși, țări precum Kazahstanul ar putea constata că marja lor de acțiune este limitată, deoarece au o graniță comună și o istorie îndelungată cu puternicul lor vecin.
„Rusia este capabilă să constrângă Kazahstanul”, a spus Woods. „Sunt sigur că există o mulțime de oameni din guvernul kazah cărora nu le place ceea ce se întâmplă. … Dar nu pot face prea multe, chiar dacă ar vrea”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank