G4Media.ro

Rusia folosește cipuri electronice de la frigidere și mașini de spălat pentru…

Sursa foto: Pixabay

Rusia folosește cipuri electronice de la frigidere și mașini de spălat pentru echipamentele militare, din cauza sancțiunilor internaționale

Sancțiunile internaționale forțează Rusia să folosească cipuri electronice de la mașini de spălat vase și frigidere în unele echipamente militare, a declarat miercuri secretarul american pentru comerț Gina Raimondo, citat de The Washington Post.

„Avem rapoarte de la ucraineni că, atunci când găsesc echipamente militare rusești pe teren, acestea sunt pline de semiconductori pe care i-au scos din mașini de spălat vase și frigidere”, a declarat Raimondo, în cadrul unei audieri în Senat.

Exporturile de tehnologie din SUA către Rusia au scăzut cu aproape 70% de când au început sancțiunile, la sfârșitul lunii februarie, potrivit lui Raimondo, al cărei departament supervizează controlul exporturilor, care constituie o mare parte a pachetului de sancțiuni. Alte trei duzini de țări au adoptat interdicții de export similare, care se aplică și în cazul Belarusului.

„Abordarea noastră a fost de a refuza Rusiei tehnologia – tehnologie care le-ar paraliza capacitatea de a continua o operațiune militară. Și exact asta este ceea ce facem”, a declarat ea.

Informația privind semiconductorii a venit de la oficiali ucraineni, care i-au spus secretarului că, atunci când au deschis tancurile rusești capturate, au găsit piese de la frigidere și mașini comerciale și industriale care par să compenseze alte componente indisponibile, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului Comerțului, Robyn Patterson.

Numărul livrărilor americane către Rusia care includ articole care fac obiectul noilor reguli – semiconductori, echipamente de telecomunicații, lasere, produse de avionică și tehnologie maritimă – a scăzut cu 85%, iar valoarea lor a scăzut cu 97%, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, a precizat Patterson.

În remarcile sale din Senat, Raimondo a subliniat, de asemenea, rapoartele recente potrivit cărora doi producători ruși de tancuri au fost nevoiți să oprească producția din cauza lipsei de componente. Casa Albă, de asemenea, a invocat anterior acest subiect, spunând că Uralvagonzavod și Celiabinsk Tractor Plant au oprit producția.

Cipurile de calculator, cunoscute și sub numele de semiconductori, sunt creierele care operează majoritatea dispozitivelor electronice moderne, de la aparate electrocasnice la avioane de luptă. Rusia produce puține cipuri proprii, bazându-se în mod istoric pe importurile de la companii asiatice și occidentale.

Cele mai mari companii din lume producătoare de cipuri pentru computere au început să întrerupă livrările către Rusia la sfârșitul lunii februarie, după intrarea în vigoare a restricțiilor impuse de SUA.

Drone rusești cu piese occidentale

Statele Unite și alte națiuni occidentale au reglementat deja vânzările către Rusia de cipuri și alte componente electronice concepute special pentru uz militar. Aceste vânzări necesitau o licență guvernamentală chiar și înainte de recenta invazie a Rusiei în Ucraina.

Noile reguli au înăsprit aceste restricții și au blocat, de asemenea, vânzarea majorității cipurilor cu dublă utilizare, care au atât aplicații militare, cât și comerciale, către utilizatorii nemilitari din Rusia, inclusiv către cei din industriile de înaltă tehnologie.

Administrația Biden a declarat că interdicția ar tăia mai mult de jumătate din importurile de înaltă tehnologie ale Rusiei și ar îngenunchea capacitatea țării de a-și diversifica economia și de a-și susține armata. Interdicția nu a fost concepută pentru a bloca exporturile de electronice de consum.

Într-o mișcare inedită, pe care Statele Unite au mai folosit-o o singură dată până acum – împotriva companiei chineze Huawei -, acestea cer, de asemenea, companiilor din întreaga lume să respecte regulile și să blocheze astfel de vânzări către Rusia dacă folosesc echipamente de producție sau software din SUA pentru a produce cipuri. Majoritatea fabricilor de cipuri din întreaga lume folosesc software sau echipamente proiectate în Statele Unite, spun analiștii.

Cercetări anterioare au arătat că armata Rusiei se bazează de mult timp pe electronicele occidentale. Dronele militare rusești doborâte deasupra Ucrainei în ultimii ani erau pline de componente și electronice occidentale, potrivit anchetatorilor de la grupul Conflict Armament Research, cu sediul la Londra, care au disecat dronele.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Nu e o surpriză, Rusia e o hazna medievală.

  2. Probabil că e invers.
    Cu ce a mai rămas din tancuri , au revigorat producția de frigidere.

  3. sa fie asta motivul pentru care fura frigidere? =))

  4. Daca va îngrijorați că le termină și pe-astea, sa știți că mai au și lămpile de le televizoare, bujiile de la volgi, se descurca ei. Slava Radia, trăiască Pobeda, luptăm până la capăt, până la înfrângerea finală!

    • Pedalele de la Ucraina

  5. In curand programul Rabla pentru rachetele si tancurile rusesti?

  6. chip-ul daca se potrivește, e bun. Oricum este single use.

  7. Citat din articol: „Cipurile de calculator, cunoscute și sub numele de semiconductori, sunt creierele care operează majoritatea dispozitivelor electronice moderne, de la aparate electrocasnice la avioane de luptă.”
    Deci cipuri electronice = semiconductori.
    Pe bune!?

  8. Seriooos! Nu cumva topesc anumite componente, pentru metalele rare din ele? Sunt relatari, in acest sens, de la ucraineni care-au gazduit soldati rusi…

  9. Aici e o informatie foarte importanta. Daca frigiderele, televizoarele, laptoapele si alte bunuri sunt (re)folosite ca sursa de piese pentru echipamente militare, înseamna ca aceste obiecte de uz casnic, in rusgazland, devin tinte militare legitime. Asa ca cei care se simt cu bocancul ruzesc pe gât trebuie sa bombardeze de urgente noile obiective militare acolo unde sunt ele.

  10. de aia nu nimeresc kinjal-urile alea decat tinte civile? nu au reglat corect viteza de centrifugare si temperatura de incalzire a apei? sau o fi de la calcar?

  11. Bai G4, voi chiar sunteți tâmpiți, sa dați asa ceva ca știre?