G4Media.ro

Rusia grăbește vizita oficialilor moldoveni la Moscova. „Invitație forțată” făcută ministrului moldovean…

Sursa foto: Moldovagaz

Rusia grăbește vizita oficialilor moldoveni la Moscova. „Invitație forțată” făcută ministrului moldovean de Externe pentru negocieri cu Gazprom. În paralel, autoritățile le cer cetățenilor să reducă consumul de gaze

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat joi că îl așteaptă luna viitoare la Moscova pentru o rundă de discuții pe omologul său moldovean, Nicu Popescu, în contextul în care Gazprom nu se grăbește să prelungească contractul Republicii Moldova pentru furnizarea gazelor ce expiră la finalul lunii octombrie. În paralel, în Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale, pentru că Gazprom nu furnizează suficiente gaze în statul care depinde 100% de gigantul rus.

Atunci, probabil, vom discuta detaliat tot spectrul relațiilor noastre”, a declarat la Minsk ministrul Afacerilor Externe al Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău nu comunicat nimic încă despre o posibilă întrevedere.

Cu o zi înainte, Lavrov, a acuzat SUA și UE că „îi interzic direct” președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, să aibă „relații normale” cu Federația Rusă. Purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a declarat pentru Anticoruptie.md că Președinția nu va avea nicio reacție la aceste afirmații, iar acestea ar putea să vină din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE). 

Pe de altă parte, vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat miercuri seară, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale.

Starea de alertă impune responzabilizarea instituțiilor statului, mobilizarea acestora și presupune mai multe acțiuni pe care trebuie să le ia furnizorii de energie pentru a depăși criza”, a declarat ministrul Spînu.

Contractul Moldovei cu Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar a refuzat prețul oferit de Gazprom de 790 de dolari per 1.000 de metri cubi de gaz.

Ne dorim un contract pe termen lung, de cel puțin un an de zile. Mâine, voi avea o discuție cu Gazprom, cu detalii voi reveni săptămâna viitoare”, a mai adăugat Spînu.

Moldovagaz, compania care furnizează gazele în Moldova, le-a cerut consumatorilor finali să reducă consumul zilnic de gaze naturale.

La rândul său, fostul consilier prezidențial și expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat că Rusia dorește acum „să-i îngenuncheze pe moldoveni” pentru că la alegerile parlamentare de anul trecut au votat în majoritate pentru un partid proeuropean.

Este un scenariu coordonat între Gazprom şi Inter RAO, cei care controlează centrala termoelectrică moldovenească (de la Cuciurgan, în Transnistria – n.r.). De la 1 octombrie, Gazprom ne-a trecut la preţuri speculative, preţuri spot, în timp ce noi, timp de 14 ani, am avut un contract cu preţuri de termen lung, legate de preţul la petrol, deci era o formulă de calcul. Gazprom acum s-a folosit de situaţie”, a explicat Tofilat actuala situație și contextul economico-politic al relațiilor actuale dintre Moscova și Chișinău.

Sursa foto: Moldovagaz

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Sa le dea gaz moldovenilor Maia Sandu , iar romanilor sa le dea gaz Iohannis .
    Sa traiasca in abundenta pana la adanci batraneti .

  2. Auzi la ei, de parca toata planeta n-ar plati mai mult la gaze, decat moldovenii.
    Nu se prea agita, cel putin nu la vedere, chiar daca le expira contractul si au vreo 450 milioane datorie fata de Gazprom cu iarna in spinare si buteliile goale.
    Probabil, inca asteapta ordine: care sa fie pozitia lor vis a vis de rusi, sau umbla cu (,) caciula in mina la diverse cancelarii mai spre vest, sperand la mila cuiva.
    Io zic ca moldovenii au pariat pe un cal schiop, n-au invatat din precedentul numit Ucraina.
    Dar treaba lor. 😉

  3. Antena3, sunteti aici? Va vad aici.

  4. Eeee, vreau sa văd ‘neprecupețitul ajutor și sprijinul total’ pe care îl acordă UE ,NATO, și toate celelalte organisme europene că susțin cu tărie integrarea Moldovei în UE. Nici unul din promotorii ‘democratiei'(??) occidentale în această parte a lumii nu vede sau nu conștientizează că bățul băgat prin gardul Rusiei nu aduce mai mult gaz,ba din contră. In locul unor relații decente ,lipsite însă de obediență, reprezentanții Uniunii Sovietice Europene aleg escaladarea tensiunii dar punând în prima linie niște marionete lipsite de putere .