Rusia, implicare în alegerile din Madagascar. Ținta – resursele de uraniu, nichel și cobalt
Rusia își continuă ofensiva în Africa. Și atacă o nouă regiune francofonă: Madagascar. O investigație a BBC descrie modul în care Moscova finanțează clasa politică locală în încercarea de a-și susține interesele. În obiectiv, resursele uriașe ale țării: nichel, cobalt și uraniu, scrie Rador, care preia un articol Le Point.
Cu nouă luni înainte de alegerile prezidențiale din decembrie 2018, un grup de experți ruși care aveau vize turistice ar fi aterizat printre echipele candidaților. Ei au abordat între șase și opt pretendenţi la funcţia supremă. S-au prezentat doar cu prenumele, au pretins că sunt specialiști în alegerile din Africa și le-au propus părților interesate plicuri generoase pentru campania electorală. Pastorul André Mailhol a fost unul dintre obiectivele lor. El admite că nu a ştiut nimic despre donatorii săi generoși, cu excepția naționalității lor. Și spune că a primit 12.000 de euro pentru plata taxelor de înregistrare și 5.000 de euro în numerar. I s-a asigurat, de asemenea, finanțare pentru acoperirea mediatică. „Nu știam cine i-a trimis, știam doar că vin să mă susțină, așa că nu am cercetat prea mult”, explică el. Totuși, sponsorii i-au cerut un singur lucru: să semneze un document în care se angaja să sprijine candidatul rușilor care ar fi ieşit pe primul loc. „Am crezut că aş fi eu, așa că am semnat”, continuă pastorul.
Şi fostul prim-ministru Jean-Omer Beriziky figura pe lista vizitatorilor ruşi. Acestuia i s-au oferit 2 milioane de dolari. În schimbul a ce? „Pentru a deschide diplomația Madagascarului spre alte orizonturi. „Am spus da, desigur. Mi-au spus chiar că cele 2 milioane nu erau suficiente și că poate va fi nevoie de ceva mai mult”.
Apar trei nume în cazul purtătorilor ruşi de valize: Andrei Kramar, Roman Pozdniakov și Vladimir Boiarişev, fiecare evoluând în politică, în comunitatea de afaceri și chiar în comerțul cu diamante în cazul ultimului dintre ei. Toți au un punct comun: provin din Sankt-Petersburg, orașul în care îşi are sediul marele lor șef suspectat de a fi în spatele acestei manevre. Într-adevăr, luni de zile, un oligarh apropiat de Vladimir Putin și-a avansat pionii pe continentul african: Evgheni Prigojin, 58 de ani, aflat pe lista sancțiunilor americane și șeful grupului mercenar Wagner. El îşi oferă serviciile în Libia, Sudan, Republica Democratică Congo, Angola, Mozambic, Zimbabwe. Recent, el a fost cel care și-a trimis trupele în Africa Centrală, nu departe de zăcămintele de aur și diamante. Lucru care enervează fosta putere colonială franceză. „Dacă mă aude, spuneți-i că îl cunoaștem bine”, i-a lansat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian.
Or, iată-l din nou pe teritoriul francofon. Pregătit să joace strâns în cercurile puterii, chiar dacă el neagă orice interferență. Oamenii săi ar fi încercat să-l mituiască pe viitorul câștigător Andry Rajoelina. În ajunul alegerilor, ei le-au cerut altor candidaţi să se retragă în favoarea sa. „Nu sunt candidatul niciunei țări”, se apără totuşi președintele Rajoelina. Dar Moscova a continuat să trimită valize cu bani pe această mare insulă.
Traducerea Rador: Rodezia Costea
Foto: Vladimir Putin (Kremlin.ru)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii