G4Media.ro

Rusia: În ciuda războiului și a sancțiunilor, economia rusă rezistă, potrivit FMI

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Rusia: În ciuda războiului și a sancțiunilor, economia rusă rezistă, potrivit FMI

După ce a suferit o ușoară contracție în 2022, economia rusă va rezista și mai bine la sancțiuni și război în 2023, potrivit previziunilor publicate marți, 11 aprilie, de Fondul Monetar Internațional (FMI), care anticipează o creștere de 0,7% în acest an, mai bună decât cea de 0,4% prevăzută în urmă cu trei luni, potrivit boursorama.com.

Previziunile pentru economia rusă s-au îmbunătățit cu fiecare publicare recentă. Deși inițial se aștepta să se confrunte cu o contracție puternică a PIB-ului său în 2022, cu o scădere de 6%, Rusia a încheiat anul în recesiune cu „doar” 2,1%.

Iar pentru 2023, situația arată și mai bine: în octombrie anul trecut, previziunile FMI anticipau o recesiune de 2,3%, înainte de a miza pe o ușoară creștere (+0,3%) în timpul actualizării precedente din ianuarie. Raportul publicat marți cu ocazia reuniunilor de primăvară ale FMI merge chiar mai departe și prevede o creștere de 0,7% pentru 2023, cu trei puncte procentuale mai bună decât în urmă cu șase luni.

Economia este susținută de energie

„Un lucru pe care l-am văzut în 2022, mai puțin în 2023 și probabil și mai puțin în 2024, este venitul semnificativ din sectorul energetic, cu prețuri foarte ridicate care au susținut economia țării”, a explicat marți, în cadrul unei conferințe de presă, economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

Dar tendința se va inversa, cu „exporturi mai mici pe măsură ce prețurile vor scădea, și cu atât mai mult în cazul energiei rusești, ceea ce înseamnă o poziție bugetară mai complexă pentru autorități”. Cu toate acestea, țara și-a accelerat puternic cheltuielile publice, încheind anul 2022 cu un deficit de 2,2% din PIB, în pofida unor venituri fiscale importante din vânzările sale de hidrocarburi, pe fondul creșterii generale a prețurilor la energie.

„Am asistat la un stimulent fiscal foarte puternic, legat în special de o creștere a cheltuielilor militare în a doua jumătate a anului, care ar trebui într-adevăr să continue în parte în acest an”, a declarat Petya Koeva Brooks, director adjunct al departamentului de cercetare al FMI, tot în cadrul unei conferințe de presă.

Un deficit în creștere

Deficitul ar urma să crească și mai mult în 2023, FMI prognozând un deficit de 6,2% din PIB. Acesta este „foarte mare pentru standardele rusești”, a declarat un purtător de cuvânt al Fondului.

„Excedentul de cont curent ar trebui să se reducă inevitabil la 3,6% din PIB de la 10,3% în 2022, cu condiții comerciale mult mai slabe și o scădere a volumelor de energie”, a declarat aceeași sursă.

În timp, șocul provocat de conflictul din Ucraina va fi evident, a spus Koeva Brooks: „Pe termen mediu, ne așteptăm în continuare ca creșterea să fie semnificativ mai mică decât înainte de război”.

„Până în 2027, ne așteptăm ca economia rusă să fie cu 7% mai mică decât ar fi fost fără război”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Previzibil. Sancțiunile economice nu au funcționat niciodată eficient împotriva statelor mai „răsărite”.
    Federația Rusa nu-i Venezuela.

    • Atata timp cat toata asia cumpara mai mult , logic ca nu mai le pasa de ce cumpara europa .

    • Rusia vinde în Asia a 17-a parte din gazul pe care-l vindea în Europa. Și la un preț mai mic. Deci e discutabil că „rezistă”. Mai degrabă, Rusia își acceptă sărăcia.

    • @vct Depinde cum rezista economia…si Korea de Nord rezista economic….dar se moare de foame acolo….Si Korea de Nord are economie de razboi de peste 40 de ani….dar cam atat…altceva nu are…iar daca te uiti pe cifre, cifrele arata ca o duce OK Korea de Nord….asa este si in cazul rusilor…”cifrele lor” arata ca totul este foarte bine

    • Ba este chiar Venezuela. In articol apar o tona de contradictii. Deci PIB-ul creste cu 0.7% dar deficitul creste la 6%. Deci din ce isi acopera deficitul ca Rusia nu e Romania sa aiba acces la pietele internationale. Si atunci, inseamna ca cresterea de PIB e falsa. Adica de fapt ce creste e productia de armament. Ori aia nu aduce niciun beneficiu, e doar o cheltuiala nesustenabila care pare ca creste PIB-ul. Sa nu mai vorbim de faptul ca nimeni nu stie care sunt cifrele reale in Rusia. De asemenea , veniturile din exportul de resurse pe 2023 sunt mult mai mici, asta se poate usor verifica. Deci PIB-ul va creste atunci doar prin inflatie si cheltuieli militare.

  2. Dar stie cineva care sunt datele reale ale economiei rusesti ? Pai aia mint si cand dorm dupa cum a observat toata planeta. Singurele cifre care pot fi validate sunt veniturile din export pentru ca trebuie sa vanda cuiva. Ori veniturile astea in 2023 sunt mult mai mici decat in 2022 datorita sanctiunilor. Deci cum evaluam ca o economie izolata total creste sau scade ? Nimeni nu are niciun criteriu obiectiv. Ce ma surprinde e ca cei de la FMI nici macar nu pun la indoiala ce date le livreaza baietii de la Lubianka ( sediul KGB). Orice cifra emisa de ei e pura propaganda.