G4Media.ro

Rusia, încă o înţelegere majoră cu Turcia, stat membru NATO: construieşte prima…

Rusia, încă o înţelegere majoră cu Turcia, stat membru NATO: construieşte prima centrală nucleară pentru Ankara

Preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi rus Vladimir Putin au dat marţi startul construcţiei de către gigantul rus Rosatom a primei centrale nucleare în Turcia, simbol al relaţiilor înfloritoare între Ankara şi Moscova, informează France Presse, citat de Agerpres şi Rador. Este al doilea mare acord strategic între Turcia, aflată în relaţii tot mai reci cu SUA şi UE, şi Rusia lui Putin, după cumpărarea de către Ankara a sistemelor antiaeriene ruse S-400. De asemenea, Turcia devine al doilea stat membru NATO, după Ungaria, care îşi construieşte o centrală nucleară cu ajutorul Rusiei.

Decizia lui Erdogan de a construi centrala cu Rusia vine la o săptămână după ce majoritatea statelor membre NATO şi UE s-au solidarizat cu Marea Britanie în cazul uciderii spionului Skripal şi au expulzat zeci de diplomaţi ruşi. Ankara sparge astfel blocada diplomatică încercată de Occident.

‘Allah fie cu voi!’, a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara, difuzat prin videoconferinţă de la situl şantierului centralei nucleare din Akkuyu, în provincia Mersin (sud).

‘Asistăm la un moment cu adevărat istoric pentru dezvoltarea noastră şi pentru cooperarea noastră energetică cu Rusia’, declarase cu puţin timp înainte şeful statului turc.

‘Este greu de supraestimat importanţa acestui proiect inovator de amploare’, a afirmat la rândul său preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul acestei ceremonii.

Construcţia centralei, a cărei valoare este estimată la circa 20 miliarde de dolari, face parte dintr-un proiect de dezvoltare iniţiat de Erdogan, care doreşte să facă din Turcia una dintre cele mai bogate zece ţări din lume până în 2023, anul centenarului Republicii Turce.

Potrivit lui Erdogan, cele patru reactoare ale centralei vor satisface 10% din cererea de energie electrică a Turciei, o ţară puternic dependentă de importul de hidrocarburi pentru a-şi acoperi necesităţile energetice.

Primul reactor al centralei ar urma să fie dat în exploatare în 2023, potrivit lui Putin şi Erdogan.

Până la 10.000 de muncitori vor fi mobilizaţi, potrivit agenţiei de presă Anadolu, pentru acest proiect dorit de Ankara de peste 40 de ani şi care a stârnit critici puternice din partea organizaţiilor de protecţie a mediului.

Acest şantier, întârziat de mai multe ori, a fost suspendat, în special, în timpul unei crize diplomatice grave, provocată de doborârea de către forţele aeriene turce a unui bombardier rus la frontiera siriană în noiembrie 2015.

Dar relaţiile dintre ele s-au detensionat de atunci, Turcia şi Rusia lăsând la o parte diferenţele cu privire la Siria, unde sprijină tabere opuse, pentru a coopera în acest dosar.

După inaugurarea centralei, Erdogan şi Putin vor avea o întrevedere cu uşile închise în Palatul prezidenţial de la Ankara pentru discuţii în care Siria urmează să ocupe un loc important.

Miercuri, celor doi preşedinţi li se va alătura în capitala turcă şi şeful statului iranian, Hassan Rohani, pentru un summit trilateral consacrat Siriei, în condiţiile în care Moscova, Ankara şi Teheran se numără printre actorii principali ai procesului de soluţionare a conflictului din această ţară.

Foto: Preşedinţii Putin şi Erdogan / Pagina de Facebook a lui Recep Tayip Erdogan

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Baieti cu principii solide turcaletii astia… Au ajuns, unde au ajuns dpdv economic ”sugand” la greu capital american timp de 60 de ani, in virtutea pozitiei strategice fata de URSS/Rusia iar acum s-au gandit sa faca pact cu ”diavolul”…! Convenabil pentru mine…

  2. Excelent, Rusia e super tare in centrale nucleare, s-a vazut foarte bine la Cernobâl.

  3. Dupa cum se spune, nu exista prieteni sau prietenii, exista doar interese nationale! Asta a propos de relatii bilaterale.

    Turcii, bizantini, din tata-n fiu, dovedesc clar o realitate: chiar daca esti intr-un sistem defensiv/ofensiv NATO, poti avea parteneriate cu unul dintre „dusmanii” NATO. So what? In plus, interesele economice (energetice) par sa fie diferite de cele militare si de securitate.

    Triada Rusia-Turcia-Iran este contraponderea intereselor americane-israeliene-araba saudite in Siria si in zona. Seymour Hersch a scris un articol in 2007 in care vorbea despre o re-orientare a politicii externe americane in Orientul Mijlociu care are Israel in centrul regiunii (https://www.newyorker.com/magazine/2007/03/05/the-redirection). Este vorba de fragmentarea tarilor din jurul acesteia asa incat doar Israel sa ramana un stat unitar si independent.

    La scara macro se cunoaste foarte bine ca Rusia si China au lansat proiecte in baza carora numeroase tari din estul Asiei pana in vestul UE sa participe, spre ex. Belt and Road Initiative si, recent, lansarea unei piete de capital in Shanghai la care tranzactiile sa se faca in moneda Chinei si nu in dolari. In Romania nu s-au mediatizat aceste realitati.

    Deci, daca Erdogan si Putin au o serie de proiecte in comun, so what? Cu luni in urma turcii au doborat un avion militar rus. Si? Acum fac afaceri. Mecanismul „win-win” primeaza asupra sentimentelor.

    Turcia stie cum sa obtina bani si capital. Nu in ultimul rand, s-a vazut bine ca sutele de mii de refugiati, o mare parte dintre ei, fusesera „cazati” timp indelungat in diverse tabere din Turcia. Apoi s-a dat drumul la robinet asa incat sa se destabilizeze UE. Turcia a obtinut astfel cateva miliarde de euro de la UE. Realtpolitik este perena. Americanii au dreptate sa foloseasca politica „stick and carrot”.

  4. vine cu software gata instalat…