Rusia încălzește subiectul Transnistria: Moscova susține că Republica Moldova vrea să atace republica separatistă, deși Kremlinul e singurul agresor din regiune
Doi oficiali ruși au încălzit subiectul nerecunoscutei regiuni separatiste Transnistria, unul dintre conflictele înghețate care au fost produse chiar de Rusia în regiune. Astfel, Andrei Safonov, deputat al Sovietului Suprem al Republicii Moldovenești Transnistrene nerecunoscute susține fără nici o probă că Bucureștiul și Chișinăul ar putea elabora planuri privind atacarea și ocuparea Transnistriei. Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declarase că orice provocări în legătură cu militarii ruși pentru menținerea păcii și cetățenii din Transnistria vor fi privite ca un atac asupra Rusiei.
Reamintim că Republica Moldova are cea mai mică armată din Europa, subfinanțată și lipsită de echipamente moderne. În schimb, Transnistria are pe teritoriul său mii de soldați ruși și un întreg arsenal de muniții și armamente, dat fiind că regimul de la Tiraspol a fost susținut de Moscova.
În plus, conducerea Republicii Moldova are politici publice pentru reunificarea pașnică a teritoriului.
Zaharova a amintit că în Transnistria, în afară de militarii ruși pentru menținerea păcii, locuiesc peste 220 de mii de cetățeni ai Rusiei. În paralel, oficialul transnistrean a declarat că „occidentalii, românii și ‘șoimii’ de la Chișinău cu siguranță elaborează planuri de atacare și ocupare a Republicii Moldovenești Transnistrene. Ei trebuie să introducă Moldova în frontul antirusesc, să o implice în conflict, ca să ardă podurile în urma Moldovei. Însă în Moldova poporul se opune activ amenințării militare, acolo nu sunt mulți cetățeni cu mentalitate agresivă. De aceea regimul de la Chișinău este agitat, face presiuni asupra tuturor cetățenilor indezirabili”, a afirmat Safonov, citat de Ria Novosti, via Rador.
Rusia a folosit constant tema minorității ruse din regiunile pe care le-a atacat militar în ultimele trei decenii: Cecenia, Georgia și Ucraina.
Nici un oficial guvernamental din Republica Moldova și România nu a afirmat sau sugerat în ultimii ani un posibil atac asupra Transnistriei, o regiune care oricum și-a reorientat serios comerțul și schimburile economice dinspre Rusia spre Europa. Astfel, în primul semestru al acestui an, peste 75% din comerțul făcut de entități din Transnistria este cu Europa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii