G4Media.ro

Rusia încălzește subiectul Transnistria: Moscova susține că Republica Moldova vrea să atace…

Sursa Foto: Captură Știrile PROTV

Rusia încălzește subiectul Transnistria: Moscova susține că Republica Moldova vrea să atace republica separatistă, deși Kremlinul e singurul agresor din regiune

Doi oficiali ruși au încălzit subiectul nerecunoscutei regiuni separatiste Transnistria, unul dintre conflictele înghețate care au fost produse chiar de Rusia în regiune. Astfel, Andrei Safonov, deputat al Sovietului Suprem al Republicii Moldovenești Transnistrene nerecunoscute susține fără nici o probă că Bucureștiul și Chișinăul ar putea elabora planuri privind atacarea și ocuparea Transnistriei. Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declarase că orice provocări în legătură cu militarii ruși pentru menținerea păcii și cetățenii din Transnistria vor fi privite ca un atac asupra Rusiei.

Reamintim că Republica Moldova are cea mai mică armată din Europa, subfinanțată și lipsită de echipamente moderne. În schimb, Transnistria are pe teritoriul său mii de soldați ruși și un întreg arsenal de muniții și armamente, dat fiind că regimul de la Tiraspol a fost susținut de Moscova.

În plus, conducerea Republicii Moldova are politici publice pentru reunificarea pașnică a teritoriului.

Zaharova a amintit că în Transnistria, în afară de militarii ruși pentru menținerea păcii, locuiesc peste 220 de mii de cetățeni ai Rusiei. În paralel, oficialul transnistrean a declarat că „occidentalii, românii și ‘șoimii’ de la Chișinău cu siguranță elaborează planuri de atacare și ocupare a Republicii Moldovenești Transnistrene. Ei trebuie să introducă Moldova în frontul antirusesc, să o implice în conflict, ca să ardă podurile în urma Moldovei. Însă în Moldova poporul se opune activ amenințării militare, acolo nu sunt mulți cetățeni cu mentalitate agresivă. De aceea regimul de la Chișinău este agitat, face presiuni asupra tuturor cetățenilor indezirabili”, a afirmat Safonov, citat de Ria Novosti, via Rador.

Rusia a folosit constant tema minorității ruse din regiunile pe care le-a atacat militar în ultimele trei decenii: Cecenia, Georgia și Ucraina.

Nici un oficial guvernamental din Republica Moldova și România nu a afirmat sau sugerat în ultimii ani un posibil atac asupra Transnistriei, o regiune care oricum și-a reorientat serios comerțul și schimburile economice dinspre Rusia spre Europa. Astfel, în primul semestru al acestui an, peste 75% din comerțul făcut de entități din Transnistria este cu Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. doar se pregateste narativul, pentru orci chiar nu conteaza care e adevarul, iar noi ca lume civilizata nu trebuie sa cautam semantici si virgule si gramatica in ceea ce spune, si sa intelegem ca daca nu e oprit, narativul arata urmatoarea tinta / urmatoarele tinte

    • Nu exista urmatoarea tinta. Romania e in Nato, nu o sa se angajeze in nimic, fara sa asculte de Nato. Nici macar sa apere Moldova nu o sa o faca. Alea subt declaratii pt alegerile din 20 oct si atat.

    • Ar trebui blocata economic regiunea asta sa le iasa din cap mama rusie

  2. O fi Romania in Nato ,dar declaratiile sunt despre Moldova,si sunt aceleasi folosite inainte de invadarea Georgiei sau Ucrainei,deci o tinta tot exista.

    • Nimeni nu o sa apere Moldova…. Nu Nato. La fel cum a fost cu Ucraina. Oricum, greu de crezut ca Moldova o sa fie atacata precum Ucraina, in cel mai rau caz, Moldova devine Belarus 2. La ce gasesti pe acolo, nu ma mira….

    • Nici nu a zis nimeni ca apara Moldova…sau Ucraina,sau Georgia.E suficient sa isi exprime sovieticii ingrijorarea si se face.
      Cat despre cat de relaxat zici „devine Belarus 2″…asta inseamna inapoi in 1985,si nu stiu carui cetatean al oricarei tari estice i-ar placea asa ceva(cu exceptia hauristilor ca 2 clase care ar prefera politie politica,foame,frig,curent cu portia,fara libera exprimare,granite inchise….)

    • Belarus 2, in sensul ca nu or sa fie distrug ca in Ucraina. O sa le fie f greu la ref… Au mult mai multi nostalgici dupa fosta uniune decat la nnoi…

  3. in traducere din orceasca in limba de om = vor urma niste operatiuni false flag cu niste omuleti verzi sau poate imbracati in unifome moldovenesti care vor incendia ceva obiective sau vor asasina ceva personaje transnistrene.

    • S au intamplat deja lucrurile astea de cateva ori. E propaganda ieftina. Transnistria momentan are nevoie de Moldova mai mult decat invers. Totul e pt a vota nu la referandum.

    • Nici nu conteaza ce are nevoie Transnistria,ca nu ei decid ce vor. Conteaza ce vrea Rusia,cel putin in afara granitelor Nato.
      Nu ai citit declaratiile georgienilor care au zis ca nu le mai trebuie UE pentru ca aia ar insemna o noua invazie ruseasca. Asadar traiesc in dictatura,dar macar traiesc.Kremlinul nu vrea ca rusii de rand sa vada in jurul lor oameni din tari muuult mai sarace care o duc muuult mai bine. Si cum nivelul de trai al rusilor sta jos de tot,asa trebuie sa fie si in Europa de Est

  4. Este evident din toate punctele de vedere ( militar, diplomatic, geopolitic ) că acest bau bau, cu ”atacarea” Transnistriei de către Moldova este un red herring. Moldova nu a avut nici strategia politică, nici diplomația, nici forța să reglementeze în 34 de ani această bombă cu efect întârziat lăsată de ruși și este absolut sigur că nu acum a sosit momentul, în plină desfășurare de război, în care agresorul este chiar Rusia. ”Îngrijorarea” acesteia are menirea să inculce un sentment de nesiguranță în locuitorii ambelor regiuni, atât Moldova, cât și Transnistria, cu câștigul net, că prima poate fi prezentată ca un potențial agresor, însetat de ”cotropiri”. ( Un instrument de comunicare de primă mână a regimurilor agresoare / totalitare este acuzare subiectului de toate porcăriile pe care tu le faci on daily basis ).