Rusia încearcă să revină în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, din care a fost exclusă după invadarea Ucrainei
Rusia încearcă să se reintegreze în Consiliul ONU pentru drepturile omului în cadrul unei alegeri care va fi considerată un test cheie pentru poziția sa internațională.
A fost expulzată din cel mai important organism al ONU pentru drepturile omului în aprilie anul trecut, după ce forțele sale au invadat Ucraina.
Dar acum, diplomații ruși încearcă să obțină realegerea țării lor în consiliu pentru un nou mandat de trei ani.
BBC a obținut o copie a documentului de poziție pe care Rusia îl distribuie membrilor ONU pentru a le cere sprijinul.
Votul va avea loc luna viitoare.
În documentul consultat de BBC, Rusia promite să găsească „soluții adecvate pentru problemele legate de drepturile omului” și încearcă să împiedice consiliul să devină un „instrument care servește voința politică a unui grup de țări”, ceea ce se înțelege ca fiind o referire la Occident.
Diplomații au declarat că Rusia speră să recâștige o anumită credibilitate internațională după ce a fost acuzată de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina și în interiorul propriilor granițe.
Cele mai recente dovezi ale acestor abuzuri au fost prezentate luni Consiliului pentru Drepturile Omului într-un raport al Comisiei de anchetă privind Ucraina.
Erik Mose, președintele comisiei, a declarat că există în continuare dovezi de crime de război, inclusiv tortură, violuri și atacuri asupra civililor.
Un raport separat, prezentat în urmă cu două săptămâni de către raportorul special al ONU pentru Rusia, Mariana Katzarova, a declarat că situația drepturilor omului în Rusia s-a „deteriorat semnificativ”, criticii invaziei fiind supuși la arestări arbitrare, tortură și rele tratamente.
Consiliul ONU pentru drepturile omului are sediul la Geneva și este format din 47 de membri, fiecare fiind ales pentru un mandat de trei ani.
La următoarele alegeri, care vor avea loc la 10 octombrie, Rusia va concura cu Albania și Bulgaria pentru cele două locuri din consiliu rezervate țărilor din Europa Centrală și de Est.
La vot vor participa toți cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU de la New York. Diplomații de acolo au declarat că Rusia face o campanie agresivă, oferind țărilor mici cereale și arme în schimbul voturilor lor.
Ca atare, aceștia au spus că este foarte posibil ca Rusia să revină în consiliu.
Documentul de poziție al Rusiei – distribuit la ONU – spune că dorește să „promoveze principiile de cooperare și de consolidare a dialogului constructiv și reciproc respectuos în cadrul consiliului pentru a găsi soluții adecvate pentru problemele legate de drepturile omului”.
Argumentul principal este că Rusia ar folosi calitatea sa de membru „pentru a preveni tendința tot mai mare de a transforma HRC într-un instrument care servește voința politică a unui grup de țări”. Aceasta a declarat că nu dorește ca acest grup „să pedepsească guvernele neloiale pentru politica lor independentă și externă”.
Rusia a fost suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului în aprilie 2022, cu votul favorabil a 93 de membri ai Adunării Generale a ONU, 24 împotrivă și 58 de abțineri. În documentul său de poziție, Rusia dă vina pe „Statele Unite și aliații săi” pentru pierderea calității de membru.
Un raport întocmit luna aceasta de trei grupuri de campanie – UN Watch, Human Rights Foundation și Raoul Wallenberg Center for Human Rights – a concluzionat că Rusia este „necalificată” pentru a deveni membră a HRC.
„Realegerea Rusiei în consiliu acum, în timp ce războiul său împotriva Ucrainei este încă în desfășurare, ar fi contraproductiv pentru drepturile omului și ar trimite un mesaj că ONU nu este serioasă în ceea ce privește tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele sale din Ucraina”, se arată în raport.
Marea Britanie a declarat că „se opune cu fermitate” ofertei Rusiei de a reveni în Consiliul pentru Drepturile Omului.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat: „Dovezile ample ale abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului comise de Rusia în Ucraina și împotriva propriilor cetățeni, inclusiv cele evidențiate de raportorul special al ONU pentru Rusia chiar săptămâna trecută, demonstrează disprețul total al Rusiei față de activitatea consiliului.”
Ministrul de externe din umbră, David Lammy, a declarat că Rusia a comis atrocități în Ucraina, că liderul său a fost pus sub acuzare pentru crime de război de către Curtea Penală Internațională și că a arătat un dispreț total față de Carta ONU.
„Ideea că Rusia ar putea reveni în Consiliul pentru Drepturile Omului este un afront adus conceptului însuși al drepturilor omului și un pas înapoi periculos care ar afecta credibilitatea sa”, a spus el. „Guvernul ar trebui să colaboreze intens cu țările care s-au abținut în trecut pentru a demonstra că valorile esențiale ale ONU trebuie susținute.”
BBC a contactat misiunea rusă la ONU pentru comentarii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank