G4Media.ro

Rusia interzice exporturile de cereale și zahăr în Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan,…

Sursa foto: Pixabay

Rusia interzice exporturile de cereale și zahăr în Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, dar neagă riscul unei penurii de produse alimentare

Premierul rus Mihail Mişustin a semnat luni un decret prin care se interzice exportul de zahăr alb şi zahăr brut, până pe 31 august, şi exportul de cereale (grâu, secară, orz şi porumb), până pe 30 iunie, în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), se arată într-un comunicat al Guvernului, transmite Reuters.

Şi Rusia face parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături de Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan.

Vicepremierul rus Viktoria Abramchenko a dat asigurări că nu există riscul unei penurii de produse alimentare pe piaţa internă şi a avertizat consumatorii să nu-şi facă stocuri, după impunerea sancţiunilor occidentale.

„Nu există condiţii pentru riscul unei penurii de produse alimentare sau pentru o reducere a gamei de produse. Nu este necesar să alimentăm artificial cererea cu achiziţii pentru viitor”, a declarat Abramchenko.

Oficialul a adăugat: „Ne vom reorienta către alte pieţe, vom extinde parteneriate cu ţări prietenoase”.

Luni, agenţia de presă Interfax a anunţat, citând un proiect de document al Ministerului rus al Agriculturii, că Rusia ar putea suspenda exporturile de grâu, orz, porumb şi secară până la data de 30 iunie.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, iar principalii săi clienţi sunt Egiptul şi Turcia.

„Ministerul Agriculturii şi Ministerul Comerţului au pregătit un decret guvernamental care ar introduce o interdicţie, temporară, la exportul de cereale începând din 15 martie şi până pe 30 iunie”, susţine Interfax.

Directorul firmei de consultanţă IKAR, Dmitry Rylko, estimează că o cantitate cuprinsă între 6 şi 6,5 milioane de tone de grâu riscă să nu ajungă pe piaţa internaţională ca urmare a deciziei statului rus. Aceasta în condiţiile în care în sezonul agricol curent exporturile de grâu ale Rusiei sunt cu aproximativ 45% mai mici comparativ cu sezonul precedent din cauza unei recolte mai mici, a taxelor la export şi a unor cote la export pe care Moscova le utilizează începând din 2021 pentru a stabiliza preţul alimentelor pe piaţa locală.

O criză alimentară mondială, declanşată de invadarea Ucrainei de către Rusia, s-a agravat săptămâna trecută după ce o serie de ţări producătoare au anunţat restricţii la exporturile de alimente, în încercarea de a păstra produsele alimentare în interiorul graniţelor. Cotaţia grâului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani în contextul în care Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile mondiale de grâu şi sunt de asemenea importanţi furnizori de uleiuri alimentare.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Probabil ca masura e luata ca sa nu sifoneze chinezii sau britanicii graul rus prin intermediari.

  2. Tot ce spune rusia tb citit fix invers, ei mint fara sa clipeasca. Asadar, rusilor, pregatiti-va pentru ce meritati: foamete si o tara ca in coreea de nord.

  3. Rusia nu poate amana exporturile la nesfarsit. Cerealele sunt perisabile, isi pierd calitatile nutritive dupa o perioada, sunt atacate de daunatori. Ele trebuie exportate sau consumate, ceea ce inseamna ca vor fi vandute undeva in lume, probabil intr-o tara care nu impune sanctiuni. Dar ma indoiesc ca pretul va fi bun, clientii cu dare de mana sunt in Europa. Pana la urma piata cerealelor e cu suma nula, undeva trebuie sa fie vandute cerealele, undeva trebuie ca cererea sa fie satisfacuta.

    • In Europa Rusia si Ukraina exportau numai nutreturi, hrana pentrtu animale, la preturi ceva mai mici.
      Din octombrie pana in aprilie se exporta masiv cereale din Europa spre nordul Africii.
      Mai auzeam aia cu laminatele rusesti.
      Numai din nordul Spaniei pleaca 4 milioane de tone anual.
      Toata industria auto din Europa utilizeaza tabla din Franta.

  4. Oficialul a adăugat: „Ne vom reorienta către alte pieţe, vom extinde parteneriate cu ţări prietenoase”.

    Pai daca nici Belarus nu e considerata tara prietenoasa, desi participa la invazia Ucrainei, atunci ce tara se mai califica?

  5. Taie si spre Belarus? Buna asta :))))

  6. E o lovitura cu mana rusului ce au fost revolutiile portocalii mic copil pe langa revolutiile verzulii provocate de foamete si religia pacii.
    Practic pun bazele haosului in curtea proprie pentru ca economia din fostele republici sovietice e dependenta de Rusia si economia ei.
    Unde vor merge toti emigrantii aia economici care lucrau in Rusia?

  7. Cum adica „Ne vom reorienta către alte pieţe, vom extinde parteneriate cu ţări prietenoase”? Daca Belarus, Kazahstan si Kargastan nu sunt tari prietenoase cu Rusia care sunt alea? 🤣🤣🤣