G4Media.ro

Rusia invită Albania şi Macedonia de Nord să adere la Uniunea Eurasiatică

Rusia invită Albania şi Macedonia de Nord să adere la Uniunea Eurasiatică

Conducerea rusă a Uniunii Economice Eurasiastice, EAEU, a invitat Albania şi Macedonia de Nord să participe la Uniune. Invitaţia a venit din partea lui Vladimir Cizov, reprezentantul permanent al Rusiei la Uniunea Europeană, în cadrul Forumului Uniunii Euroasiastice desfăşurat la Verona, în Italia, transmite Difernews.gr, citată de Rador.

„Albania şi Macedonia de Nord vor înţelege mai bine EAEU şi nu UE” a declarat diplomatul rus. „Sunt sigur că ţările candidate la aderarea la UE, văzând recenta amânare din partea Bruxelles-ului, ar putea avea beneficii din partea uniunii noastre”, a declarat Cizov.

Invitaţia adresată de Rusia ţărilor din Balcanii de Vest de a adera la Forumul Economic Euroasiatic rusesc a venit la câteva zile după decizia Consiliului European de a nu începe negocierile de aderare cu Albania şi cu Macedonia de Nord din diverse motive.

După cum se ştie, Macedonia de Nord nu îndeplineşte condiţiile de aderare la UE, dar Uniunea Europeană caută modalităţi improbabile de consolidare a perspectivelor în regiune şi, în paralel, de a limita tendinţele proruse existente în Balcani, aşa cum a făcut mai demult cu Bulgaria şi România.

Peste câteva luni vom avea un nou guvern sub conducerea VMRO la Skopje, partid care a adoptat deja o atitudine prorusă în multe privinţe, iar agenda lui cuprinde şi anularea, în esenţă, a Acordului de la Prespa.

Ce va face Skopje sub noua conducere a naţionaliştilor „macedoneni” care doresc să existe o singură „Macedonie a Egeei”? Foarte probabil vor acţiona de partea Moscovei, adoptând o politică diferită ce le va fi dictată de ruşi, altfel ar trebui să încerce să integreze ţara în Uniunea Europeană, implementând politici dificile şi primind marea furie a cetăţenilor din cauza „reformelor cerute de europeni”.

Principala întrebare cu privire la Skopje nu ar mai rămâne doar cea referitoare la aderarea la UE, ci s-ar extinde foarte probabil şi la procesul de aderare a Macedoniei de Nord la NATO, care a început şi se desfăşoară „normal”. Şi exact asta este ceea ce urmăreşte partea rusă.

Dacă noul guvern macedonean eşuează sau se schimbă datele proiectate de SUA şi Germania, atunci repetarea unui război civil, ca în anul 2001, este un scenariu foarte posibil. Cât despre Albania, propunerea Rusiei este foarte probabil fără importanţă.

Sursa: Difernews.gr/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Felicitări Macron !
    O viziune strategică spectaculoasă !

    • adica aia trebuie bagati in UE chair daca colcaie de coruptie, au invatat lectia cu romania si bulgaria, asa da gandire de nevertebrat, sa fim multumiti ca a fost un context favorabil ca nici noi nu aveam ce cauta printre cei civilizati

    • Eroare grava a UE.
      Daca blocul estic (china, rusia) baga 1000 mild euro in zonele gri (abhazia, transnistia, donbas, macedonia, muntenegru, albania, romania, ungaria, cehia, sri lanka, peru, ecuador, djuboouti, etc…) si UE asista spectator nu e bine.
      Pentru ca peste 10 ani UE va insemna Olanda, Franta si Germania, adica vor fi cateva tari neinsemnate dpdv militar, economic, geopolitic, fara a mai detine nici macar un control minimal asupra companiilor lor gigant, ce vor fi achizitionate pas cu pas, actiune cu actiune de blocul estic.

    • @ares
      Cand am integrat in Uniune Grecia, stiam f bine cata coruptie si evaziune exista. Cand am integrat in Uniune Bulgaria si ROmania, stiam cata coruptie si evaziune exista. Nu este ceva nou, pentru cele sase state fondatoare.
      Ideea Uniunii este alta decat cea a unui Club Rotary.

      @silviu_dumitrescu
      Intr’adevar, Macron este lipsit de viziune de viitor si reactioneaza ca un simplu liberal: consumator-profit. Nici o grija, vom face atentie sa nu il mai avem presedinte in 2022.

    • @Silviu Dumitrescu. Da, Macron merita felicitat pt ca a avut curajul sa spuna cu voce tare tot ce altii susoteau pe la colt, Germania, Olanda, Danemarca, Belgia, Luxemburg. Ti-ai pus intrebarea cat ar fi cheltuit UE cu integrarea unor tari care nu indeplinesc niciun criteriu pt adeziune? Pt Putin e simplu, cu cat coruptia si dezordinea este mai mare, cu atat mai bine, prada este mai usor de ademenit. Documenteaza-te ce obiective are UE si ce obiective Uniunea Euroasiatica, ca sa faci o comparatie.

    • Da, Macron lasa Balcanii, „butoiul cu pulbere”, pe mana lui Putin. Acum, Putin vine cu fitilul, ca Serbia e deja membra EAEU. Oare ce mai lipseste? Balcanii sunt strategic interpusi intre restul Europei si Marea Neagra, iar Putin are un interes special in Marea Neagra.

      UE a fost conceputa tocmai pentru a evita conflictele armate. Asta e rolul fundamental pe care trebuie sa-l joace UE.

      Mare idiotenie din partea lui Macron!

  2. Macron nu a spus ca Albania si Macedonia nu vor fi integrate niciodata ci nu acum. Daca macar vor incepe reformele necesare vor fi invitate sa adere cum a fost cu Bulgaria si Romania. Nimeni nu are interesul ca cele doua tari sa ramana pe dinafara.

  3. Și, despre Grecia, ăștia din Grecia de ce nu comentează nimic despre mizeria din țară lor? Mereu e vorba de altii și niciodată de ei. Sa va aduc aminte de primul lor ministru e? Ce politica a adoptat? Si de ce poate dl Pantazani si dl Dan, ma lămuriți de ce ala de la Domeniile Statului, unul dintre ulangii promotorii ai stangii progresiste ala Pomania are telefonul de Vodafone Elada, iar bosgorul are orange_ul pe Hungaria? O analiză a strategiei romane de aparare_ o abordare geopolitică . Puteti?

  4. Banuiam ca se va intampla asta mai devreme sau mai tarziu… UE joaca prost, ar trebui sa primeasca mai repede Macedonia de nord, Albania, Serbia, Bosnia si chiar Georgia, ca le iau rusii pe toate…

    • Era sa uit de Rep. Moldova si de Ucraina, ca rusii vor sa atraga si astea doua tari pe orbita lor… UE ar trebui sa actioneze mai repede si sa mai primeasca 7 tari (strategic si geopolitic importante), ca in ritmul asta o sa intre toate 7 sub influenta ruseasca in cativa ani…