Rusia își actualizează conceptul de „soft power” și intenționează să se promoveze drept lider al „mișcării anticoloniale” globale
Kremlinul a decis să își actualizeze propriul concept de „soft power” și își propune să promoveze Rusia drept „liderul global al țărilor asuprite”, au declarat pentru site-ul meduza.io două surse apropiate Kremlinului.
În cadrul acestui plan, vor fi vizate în principal:
- unele țări din sudul Europei (de exemplu, Grecia și Portugalia);
- America de Sud;
- Africa;
- Asia.
Rusia a mai lucrat cu țări individuale din aceste regiuni. Acum, Kremlinul speră că vor fi mai mulți parteneri. O sursă Meduza apropiată Kremlinului a explicat:
„[Odinioară] „soft power” viza în principal „vechea” Europă – se încerca să se arate că Rusia este același stat democratic. Jenant, dar a încercat. Acum, vectorul este diferit – antioccidentalism, anglo-saxoni dăunători, opresiunea colonială și așa mai departe.
Prin urmare, teritoriul de promovare a agendei este diferit – acestea sunt fostele colonii, spațiul post-sovietic, plus nu cele mai bogate țări din Europa, care se pot simți, de asemenea, ofensate”.
Vladimir Putin a vorbit în mod regulat despre lupta împotriva colonialismului în ultima vreme. Sursele Meduza au explicat că dezvoltarea „imaginii de export a Rusiei” a început în primăvara anului 2022. Drept urmare, printre opțiunile propuse, Putin a aprobat tocmai „anti-colonialismul” – cu accent pe țările care intenționează să urmeze o „cale specială”.
Sursele Meduza apropiate Kremlinului au dezvăluit care sunt tezele care se intenționează a fi promovate în America de Sud:
„Occidentul a asuprit țările voastre timp de secole. Acolo nu există o libertate reală. Toate posturile și fluxurile financiare sunt programate dinainte. Rusia oferă o ordine mondială echitabilă, cu multe centre de putere, pe care este gata să o modereze. Nu este nevoie să vă simțiți ca niște proscriși și să încercați să vă conformați regulilor altcuiva – nu există reguli uniforme”.
În Europa de Sud, retorica va fi diferită. În primul rând, Kremlinul intenționează să sublinieze faptul că, din punct de vedere economic, țările din această regiune specifică se află în „cea mai dificilă situație” din UE (deși acest lucru nu este în întregime adevărat ). În al doilea rând, autoritățile ruse speră să convingă cetățenii din acest spațiu că în Europa face ravagii o „criză a valorilor tradiționale” – și că aceasta se va agrava (Vladimir Putin a avansat în mod repetat această teză).
În ansamblu, Kremlinul intenționează să promoveze ideea „declinului Occidentului” și a redistribuirii forțelor în politica mondială. „Pentru a spune simplu, America este terminată”, a precizat unul dintre interlocutorii Meduza.
Așa cum a fost conceput de Kremlin, Rossotrudnichestvo va promova Rusia ca lider al „mișcării anticoloniale” (lucrând cu mass-media locale, „elite” și așa mai departe) prin intermediul filialelor sale din diferite țări – așa-numitele „Case rusești”. În toamna anului 2022, astfel de „case” au început să fie deschise în mod activ în țările africane.
Această organizație este condusă de un diplomat, fost deputat în Duma de Stat și fiul fostului prim-ministru rus Evgheni Primakov, Evgheni Primakov Jr. Consiliul public al Rossotrudnichestvo este condus de Igor Chaika, o persoană implicată în anchete anticorupție și fiul fostului procuror general, în prezent plenipotențiar prezidențial în Districtul Federal Caucaz de Nord, Iuri Chaika.
Potrivit uneia dintre surse, câteva zeci de milioane de dolari vor fi alocate pentru promovarea „soft power” numai în America de Sud. Se preconizează că Rossotrudnichestvo îi va primi atât de la buget, cât și de la oameni de afaceri loiali autorităților ruse.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.