G4Media.ro

Rusia își dublează planul de cheltuieli pentru apărare pentru 2023, pe măsură…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Vitaly V. Kuzmin

Rusia își dublează planul de cheltuieli pentru apărare pentru 2023, pe măsură ce costurile războiului din Ucraina cresc vertiginos

Rusia și-a dublat ținta de cheltuieli pentru apărare în 2023 la peste 100 de miliarde de dolari – o treime din totalul cheltuielilor publice – arată un document guvernamental analizat de Reuters, în condițiile în care costurile războiului din Ucraina cresc în spirală și pun o presiune tot mai mare asupra finanțelor Moscovei.

Cifrele aruncă lumină asupra cheltuielilor Rusiei pentru acest conflict, într-un moment în care nu mai sunt publicate date privind cheltuielile bugetare specifice fiecărui sector.

Ele arată că numai în prima jumătate a anului 2023 Rusia a cheltuit cu 12%, sau 600 de miliarde de ruble, mai mult pentru apărare decât cele 4.980 de miliarde de ruble (54 de miliarde de dolari) pe care și le propusese inițial pentru 2023.

Cheltuielile pentru apărare în primele șase luni din 2023 s-au ridicat la 5.590 de miliarde de ruble, 37,3% dintr-un total de 14.970 de miliarde de ruble cheltuite în această perioadă, se arată în document. Planul bugetar al Rusiei prevede 17,1% din totalul fondurilor cheltuite pentru „Apărarea națională”.

Guvernul și Ministerul rus de Finanțe nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la aceste cifre.

Creșterea costurilor de război sprijină redresarea economică modestă a Rusiei în acest an prin creșterea producției industriale, dar a împins deja finanțele bugetare la un deficit de aproximativ 28 de miliarde de dolari – o cifră agravată de scăderea veniturilor din exporturi.

Cheltuielile mai mari pentru apărare, pe măsură ce Moscova continuă ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina, ar putea mări și mai mult deficitul, în timp ce creșterea producției ar putea canibaliza alte sectoare și ar putea îndepărta investițiile private.

Calculele Reuters bazate pe acest document au arătat că Rusia a cheltuit în primele șase luni 19,2% pentru apărare din toate cheltuielile bugetare planificate inițial pentru 2023 în ansamblu.

Ultimele date disponibile public au arătat că Moscova a cheltuit 2.000 de miliarde de ruble pentru armată în ianuarie și februarie. În prima jumătate a acestui an, cheltuielile bugetare au fost cu 2.440 de miliarde de ruble mai mari decât în aceeași perioadă a anului 2022. 97,1% din această sumă suplimentară a fost direcționată către sectorul apărării.

Documentul a furnizat o nouă estimare pentru cheltuielile anuale pentru apărare de 9.700 de miliarde de ruble, o treime din obiectivul total de cheltuieli de 29.050 de miliarde de ruble, ceea ce ar fi cea mai mare cotă din cel puțin ultimul deceniu.

Între 2011 și 2022, Rusia a cheltuit minimum 13,9% și maximum 23% din bugetul său pentru apărare.

Rusia a cheltuit deja 57,4% din noul său buget anual pentru apărare, se arată în document.

CAPACITATE TOTALĂ?

Producția militară a impulsionat o redresare puternică a producției industriale, iar analiștii spun că contractele de stat în domeniul apărării au fost un motor cheie în redresarea economică a Rusiei, care a ajuns la o creștere a PIB-ului până în prezent în acest an, de la o contracție de 2,1% în 2022.

Finanțarea specifică a apărării intră în categoria cheltuielilor confidențiale, dar unele date, deși nu mai sunt publice, sunt difuzate. De exemplu, documentul arată că Rusia a cheltuit aproape 1.000 de miliarde de ruble pentru salariile militarilor în primul semestru, cu 543 de miliarde de ruble mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Vicepremierul Denis Manturov a declarat în iulie că industria de apărare produce în prezent mai multe muniții în fiecare lună decât în tot anul 2022.

Finanțarea pentru școli, spitale și drumuri a fost deja comprimată în acest an în favoarea apărării și securității, dar pe măsură ce ponderea cheltuielilor pentru apărare crește, alte domenii ar putea suferi reduceri.

„Complexul industrial militar permite creșterea industrială, industriile „civile” încetinesc din nou”, a declarat Dmitry Polevoy, șeful departamentului de investiții de la Locko-Invest, după datele privind producția industrială pentru luna iunie de săptămâna trecută.

Aceasta a arătat o creștere de 6,5% de la an la an, în mare parte datorită efectului de bază scăzut de anul trecut. Atunci când se exclude producția sezonieră, creșterea s-a oprit cu totul.

Economistul CentroCreditBank, Evgheni Suvorov, a declarat că industria militară funcționează la capacitate maximă.

„Nu știm care este potențialul pentru o creștere suplimentară a producției de tancuri și rachete”, a declarat Suvorov pe canalul său de Telegram MMI. „Dar știm că o creștere și mai mare a acestei producții este posibilă doar în detrimentul unei hemoragii de personal din alte sectoare ale economiei”.

Rusia, exportator net, înregistrează de obicei excedente bugetare, dar va înregistra un deficit pentru al doilea an consecutiv, valoarea exporturilor de energie scăzând cu 47% în primul semestru față de anul trecut.

Cheltuielile bugetare mai mari se adaugă la riscurile de inflație. Banca centrală a majorat ratele la 8,5% în iulie, iar analiștii se așteaptă ca costul împrumuturilor să crească în continuare.

Banca Rusiei prognozează o creștere a PIB-ului de 1,5%-2,5% în acest an, în linie cu analiștii chestionați de Reuters săptămâna trecută. În aprilie, Fondul Monetar Internațional a prognozat o creștere de 0,7% în acest an, însă izolarea globală va diminua perspectivele Rusiei pentru anii următori.

„Abundenții „steroizi” fiscali ajută destul de bine pentru moment, dar cu greu îmbunătățesc poziția economiei pe termen mediu sau lung”, a declarat Polevoy. „De îndată ce consolidarea fiscală va deveni inevitabilă, va avea loc o încetinire economică rapidă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Rusia își dublează bugetul de atac, nu de apărare!

  2. E bine. Primul pas spre un faliment economic si politic similar cu cel al blocului comunist din ’89-90 e angajarea in cheltuieli astronomice pe inarmare. Acum doar trebuie sa asteptam implozia. Va dura ani, poate zeci de ani. Dar va veni. Daca voi mai fi in viata, am sa deschid o sticla de sampanie (nu vin spumant, SAMPANIE) ca sa sarbatoresc colapsul definitiv al Rusiei.