Rusia își îndeamnă cetățenii să părăsească Siria, în plin avans al forțelor rebele
Ambasada Rusiei în Siria a lansat vineri după-amiază un apel către cetățenii săi, îndemnându-i să părăsească țara, potrivit BBC.
Într-o scurtă declarație pe Telegram, ambasada citează „situația politico-militară dificilă”, și sfătuiește cetățenii ruși să „părăsească țara cu zboruri comerciale prin aeroporturile existente”.
Moscova este un susținător-cheie al guvernului sirian și a contribuit la susținerea regimului președintelui Assad.
Numai săptămâna trecută, loviturile rusești au vizat orașul Idlib, din nord-vestul țării, controlat de rebeli, în încercarea de a încetini forțele rebele care amenință regimul Bashar al-Assad.
Iar la începutul acestei săptămâni, serviciile secrete ucrainene au sugerat că Vladimir Putin intenționează să „trimită mercenari de la «companii militare private» în țara din Orientul Mijlociu pentru a-i ajuta”.
Rebelii și-au lansat ofensiva în nordul Siriei pe 27 noiembrie, în aceeași zi în care a intrat în vigoare o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hezbollah în Libanul vecin.
Forțele președintelui sirian Bashar al-Assad, sprijinite de loviturile aeriene rusești, nu au opus până acum o rezistență eficientă, ridicând semne de întrebare cu privire la capacitatea de acțiune a guvernului de la Damasc.
Atât Hezbollah, susținut de Iran, cât și Rusia, susținători importanți ai guvernului Assad, au fost recent implicați în propriile conflicte. Starea actuală de slăbiciune a Hezbollah după ofensiva terestră și atacurile aeriene ale Israelului din acest an ar putea să fi încurajat ofensiva HTS.
După ani de zile în care au fost blocați în spatele unor linii de front înghețate, militanții sirieni, acum mai bine echipați și organizați, au acționat rapid pentru a cuceri orașe strategice de la guvern. Preluând joi controlul asupra orașului Hama, aceștia se află acum la porțile orașului Homs din vestul Siriei, care se învecinează cu Libanul.
Abu Mohammed al-Jolani, liderul alianței rebele HTS, a declarat că scopul ofensivei este răsturnarea lui Assad de la putere.
Războiul civil din Siria a început în 2011, după reprimarea brutală de către Assad a protestelor pentru democrație.
Separat, grupările susținute de Turcia au lansat operațiuni împotriva zonelor controlate în mare parte de kurzi în nordul Siriei, ceea ce corespunde dorinței Ankarei de a acționa împotriva forțelor kurde de acolo și de a controla o porțiune de teren la sud de granița sa ca zonă tampon de securitate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii