G4Media.ro

Rusia lansează o nouă sperietoare pentru Moldova prin intermediul Tiraspolului

Foto: Aleksey FILIPPOV / AFP

Rusia lansează o nouă sperietoare pentru Moldova prin intermediul Tiraspolului

Frica de război e instrumentul prin care Rusia crede că poate „cuminți” conducerea Moldovei. Încă o sperietoare rusească pentru moldoveni a fost lansată – de data aceasta prin intermediul pretinsului „minister de externe” de la Tiraspol, arată o analiză semnată de Vitalie Călugăreanu pe Deutsche Welle.

Pe site-ul pseudo-instituției transnistrene a apărut un comunicat despre „îngrijorările” pe care le-a exprimat șeful acestei subdiviziuni, Vitalii Ignatiev, la o „masă rotundă” în format online cu participarea mai multor oficiali ruși. Ignatiev a vorbit despre creșterea presiunilor asupra Transnistriei prin sporirea capacității de apărare a Armatei Naționale a Moldovei „în condițiile în care conflictul transnistrean nu a fost definitiv soluționat” și a mai invocat suprimarea a tot ce este rusesc în Moldova – o narațiune prin care Rusia își justifică de obicei agresiunea militară asupra unor state independente (Georgia, Moldova, Ucraina).

Ignatiev s-a plâns Rusiei că Moldova își modernizează Armata. Ignatiev s-a plâns Rusiei că autoritățile de la Chișinău au majorat substanțial bugetul pentru armată în 2023, inclusiv pentru achiziții de armament, precum și de faptul că Moldova a început să primească „ajutor tehnico-financiar” pentru armată din partea UE și SUA. De asemenea, el le-a comunicat oficialilor ruși că, din punct de vedere militar, Chișinăul crește interoperabilitatea Armatei Naționale cu sistemele NATO. În paralel, a mai spus exponentul regimului separatist de la Tiraspol, autoritățile moldovene „insistă la nivel internațional asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria și asupra demontării misiunii rusești de pacificare” de la Nistru.

În plus, Ignatiev s-a arătat iritat și de legea votată recent de către Parlamentul de la Chișinău, prin care au fost introduse sancțiuni penale, inclusiv ani de pușcărie, pentru separatism și acțiuni subversive împotriva statului.

La discuție a participat și așa-numitul șef al reprezentanței Transnistriei de la Moscova, Leonid Manakov, care a propus crearea unui grup de experți pentru elaborarea unui mecanism de apărare a drepturilor a ceea ce el a numit „poporul transnistrean”, precum și a drepturilor cetățenilor ruși care locuiesc în regiunea transnistreană.

Oazu Nantoi: Este o încercare de a intimida conducerea Republicii Moldova

Contactat de DW pentru o reacție, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate din Parlamentul de la Chișinău, Oazu Nantoi, a menționat că informația lansată pe site-ul entității separatiste de la Tiraspol „face parte dintr-o tehnologie standard prin care Rusia încearcă să impună frica în rândul moldovenilor, crezând că astfel va obține noi cedări din partea Chișinăului”: „Aceste reacții scot în evidență fățărnicia regimului de la Kremlin, care, în opinia mea, este unul fascist, care se manifestă printr-o dictatură personalizată și care distruge tot ce înseamnă democrație politică și drepturi ale omului. Este o încercare de a intimida conducerea Republicii Moldova. Coloana a 5-a a Rusiei de la Chișinău se alimentează din aceste narațiuni, așa că ne așteptăm ca exponenții acesteia să acompanieze această campanie isterică”, a comentat Nantoi.

Potrivit lui, Kremlinul are un centru care generează aceste sperietori. „Frica de război este arma cu care Rusia își înarmează acum coloana a 5-a din Moldova, crezând că astfel va reuși să cumințească guvernarea de la Chișinău. Dar Kremlinul nu înțelege că Republica Moldova este protejată azi, pe câmpul de luptă, de Ucraina, și că nu contează deloc gradul nostru de cumințenie în raport cu Rusia. Noi rămânem fermi, solidari cu Ucraina și lucrăm la baza juridică pentru demontarea pașnică a regimului separatist de la Tiraspol”, a conchis deputatul Oazu Nantoi.

Totul depinde de victoria Ucrainei
Decidenții de la Chișinău au menționat în repetate rânduri că soluționarea conflictului transnistrean depinde de victoria Ucrainei în războiul declanșat de Rusia în februarie 2022 și că reglementarea conflictului poate avea loc exclusiv pe cale pașnică și cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova.

În ceea ce privește soarta militarilor ruși care staționează ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a declarat recent într-un interviu că Moldova va căuta mijloace pașnice de evacuare a trupelor ruse din Transnistria: „Prezența ilegală a trupelor ruse pe teritoriul Moldovei este un factor de instabilitate atât pentru Moldova, cât și pentru întreaga regiune. Singurul mecanism prin care dorim să obținem retragerea acestor militari de pe teritoriul nostru național este diplomația, negocierile și dialogul cu partea rusă și cea transnistreană”, a menționat șeful diplomației moldovene.

Săptămâna aceasta, mai mulți exponenți ai Dumei de Stat a Rusiei au amenințat Moldova cu distrugerea statului în cazul în care va decide să adere la NATO.


Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Frații ortodoxi ruși își arată iubirea față de frați așa cum știu ei mai bine!Totuși ei ar trebuie să.si vadă de slavii lor și să lase românii să.si vadă de viață,altfel după ce se termina războiul,familiile responsabililor cu atacurile asupra țărilor noastre ar putea să primească cadouri de mulțumire.☺️

  2. După război responsabilii și familiile lor pentru război vor primi cadouri de mulțumire in stilul frăției ortodoxe

  3. Sa te bufneasca rasul cand vezi cum le tremura rusilor carnea pe ei ca se inarmeaza Moldova. Daca si de astia le e frica celor care au cica a doua armata a lumi…

    • Au la Cobasna cel mai mare depozit de muniție din Europa de est și dacă intră pe mîna ucrainenilor… 20.000 tone de exploziv, nu-i de ici-colo…

  4. Greșeala Maiei Sandu că nu le-a dat voie ucrainenilor să ia muniția din Cobasna din prima zi de război. Că ori la bal, ori la spital, oricum Moldova nu face față trupelor rusești mai mult de 12 ore…

  5. Rușii ar trebui sa fie mai precauți. Lanțul începe sa se strangă. Ajunge cu crimele !
    Atenție! Vine Leopard 2!

  6. ce i aia ,,transnistrean,,..???…o natiune artificiala inventata de betivii muscali…in statu ala inventat sint o treime romani moldoveni, o treime ucraineni si o treime rusnaci cocliti…din pacate toti spalati bine pă creiere dă propaganda k.kreamlinului‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  7. Puteti sa va faceti bagajele separatistilor. Ingropati-va capetele in depozitul de munitie expirata de la Cobasna.