Rusia mută „vechile” rachete S-300 de la Sankt Petersburg pe frontul din Ucraina
Imagini din satelit arată că armata rusă a mutat în Ucraina rachete antiaeriene vechi, deoarece se confrunta cu o lipsă de arme avansate, a relatat duminică postul de televiziune finlandez Yle, citat de The Moscow Times.
Cel puțin patru din cele 14 baze de rachete antiaeriene din jurul Sankt Petersburgului au fost „golite de echipamente” în august și septembrie, a declarat expertul militar finlandez Marko Eklund.
„Cel mai probabil, echipamentele care au fost îndepărtate provin în principal din vechiul sistem S-300”, a adăugat Eklund, care monitorizează forțele armate ruse de peste 20 de ani.
Rachetele rămase care protejează spațiul aerian deasupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, în apropiere de granița cu Finlanda, par să fie sisteme S-400, care au o rază de acțiune dublă față de predecesorii lor din epoca sovietică, S-300.
Rusia a mutat probabil unele dintre cele mai vechi echipamente ale sale spre câmpul de luptă ucrainean iar acest lucru nu a slăbit semnificativ apărarea aeriană a Sankt Petersburgului, a declarat Eklund.
Yle estimează că cele 14 baterii plasate în cerc în jurul Sankt Petersburgului includ peste 100 de platforme mobile de tragere echipate cu cel puțin 450 de rachete.
Ultimul transfer urmează unor mișcări similare mai aproape de Ucraina, în regiunea Voronej din sudul Rusiei, unde Yle relatează că jumătate din flota de rachete a „dispărut” în luna mai, la trei luni după ce Moscova a lansat o invazie neprovocată a vecinului său.
Rusia a tras până acum peste 500 de rachete S-300 asupra țintelor ucrainene și mai are rachete pentru trei ani, sau 7.000 de elemente în total, a declarat șeful serviciilor de informații al Ministerului ucrainean al Apărării la începutul acestei luni.
S-300 nu sunt destinate țintelor terestre, iar utilizarea lor se explică probabil prin lipsa de rachete balistice convenționale ale armatei ruse, potrivit Yle.
„Aceste rachete vechi sunt folosite pentru ținte terestre în așa fel încât cele mai mari pagube par să fie provocate civililor”, a declarat Eklund, citat de Yle.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.