G4Media.ro

Rusia nu dă niciun semn că ar mări livrările de gaze naturale…

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Rusia nu dă niciun semn că ar mări livrările de gaze naturale / Gazprom furnizează o treime din necesarul european de gaze

Rusia nu a dat niciun semn, luni, că ar pune în aplicare un ordin al preşedintelui Vladimir Putin de a mări livrările de gaze naturale în Europa, amplificând îngrijorările din regiune legate de oferta limitată, preţurile mari şi dependenţa energetică de Moscova, pe măsură ce iarna se apropie, transmite News.ro, care citează Reuters.

Un semn al acestor îngrijorări este creşterea, luni, a contractelor futures TTF pentru gaze cu livrare în decembrie cu până la 10%, înainte de a reveni la un nivel mai scăzut.

Rusia furnizează o treime din necesarul european de gaze, iar intenţiile sale referitoare la livrări sunt esenţiale într-un moment în care creşterea preţurilor spot a lovit deopotrivă gospodăriile şi întreprinderile.

Kremlinul a declarat că Rusia s-a angajat să trimită o cantitate mai mare de gaze în Europa odată ce rezervoarele sale interne de stocare vor fi umplute, în conformitate cu ordinul lui Putin către compania energetică de stat Gazprom, care a anunţat că va face acest lucru luni.

Dar Gazprom nu a rezervat nicio capacitate nouă pentru o conductă de tranzit de gaze prin Ucraina, iar fluxurile prin conducta Yamal-Europe către Germania din Polonia au fost luni la zero, au arătat datele de pe site-ul companiei germane de transport Gascade.

Cu producţia şi exporturile Gazprom aproape de niveluri record, iar stocurile sa europene la aproximativ o treime din nivelurile de acum un an, unii politicieni europeni spun că Rusia poate face mai mult pentru a reduce preţurile şi facturile consumatorilor. Ei sunt îngrijoraţi de faptul că Moscova foloseşte situaţia în scopuri politice şi acuză Rusia că manipulează piaţa pentru a creşte preţurile.

Rusia neagă acest lucru. Întrebat despre posibilitatea unor livrări suplimentare de gaz către Europa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: ”Trebuie să contactaţi Gazprom cu privire la operaţiunile lor de zi cu zi”.

Gazprom nu a răspuns la o solicitare de comentarii a Reuters.

Rusia a negat reţinerea livrărilor către Europa pentru a exercita presiuni asupra autorităţilor de reglementare germane să aprobe transporturile de gaze prin noul gazoduct Nord Stream 2, care trece pe sub Marea Baltică.

Germania are timp până la începutul lunii ianuarie pentru a certifica conducta.

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Nu-i strica Europei un dus rece, poate acum inteleg cum merge treaba cu bolsevicii .

    • Pompa de caldura, aia e solutia. M-am inselat cand m-am bazat pe gaz, desi parea cea mai ieftina solutie la acel moment. Nu cred ca mai e cazul acum. Iar clinciuri din astea cu Putin-Gazprom vor mai fi si in viitor, ba chiar se vor intensifica in partea noastra de Europa. Gazul nu are niciun viitor daca duce la genul asta de criza economica si sociala. Oricat ar insista trolii ca totul e in regula cu gazul. Nu mai e de incredere daca aprovizionarea nu poate fi satisfacuta timp de atatea luni.

    • @tiberius. aia e o parte din solutie, restul e nuclearul. ca si in pompa aia trebuie sa bagi ceva.

    • Curentul nu s-a scumpit in halul asta. Si poate fi produs local, nu il importam de la santajistul de Putin.

    • Acum e democratie, #maipuneohainapetine

  2. @ Burebista
    Neo-bolșevismul e la uSECUricii globaliști, nu la Rusia naționalistă, esti confuz.
    Rusia vrea sa scoată Ucraina din ecuație, are motivele ei si gazul e al lor.
    Nu-i oprește nimeni pe nemți sa accepte livrarile prin Nord Stream 2.
    Restul e palavrageală.

    • Bah, Motz, nemtii se rezolva cu Nord Stream. Dar noi? Noi astia, care suntem legati prin Ucraina ce facem? Acceptam neobolshevismul lui Putin? Intram iar in sfera lui de influenta pentru a nu tremura de frig?

    • @tiberius…Bah, tiberius, ce facem noi ăștia care suntem legați prin Ucraina?? Pai trebuia sa facem exact ce au făcut Moldova, dar mai ales Ungaria!! Asta ca sa nu mai pun la socoteala ca ar fi trebuit sa exploatam propriile resurse de gaz in folos național! Dar, deh!……noi (si nu numai noi ci si câteva alte „capre râioase”) vrem sa-i înjuram la greu pe ruși, sa le impunem tot felu’ de sancțiuni, dar sa ne dea gaz cat vrem noi si la ce preturi am vrea noi. Cine ne-a împiedicat sa încheiem un contract pe termen lung cu Gazprom, așa cum au făcut ungurii sau moldovenii, ca de nemți nici nu mai zic?? Noua ni se cam potrivește zicala cu koorwa care vrea sa stea si cu plowua in koor si cu sufletu’ in rai!

    • Bai prispane, pret bun primesti de la Gazprom doar daca platesti in natura. Asa ca pregateste margarina ca sa-ti iei pwoola aia la care tanjesti, daca vrei factura mica. Eu prefer sa sustin sanctiunile alea care au fost introduse pentru ANEXAREA unei parti a teritoriului unui vecin. A, si Moldova aia e tot teriotriu anexat de la NOI si inca tinut in sfera de influenta ruseasca prin santaj de rachetul ala de Putin.

    • @Motz

      Just! Nu te chinui sa le explici, fiindca nu cunosc sensul conceptelor (capitalism, democratie etc.).

      Ucraina e inexistenta. Acum cativa ani, Rothschild a cumparat datoria suverana a Ucrainei care, in acest fel, a devenit un land al Ocultei. Acolo e o populatie care incearca sa se salveze cum poate.

  3. Locul vostru este în opoziție încă de la alegeri, este imposibil ca locul 3 sau 4 sa între în guvern iar câștigătorul sa stea in opoziție.

  4. @Motz

    Just! Nu te chinui sa le explici, fiindca nu cunosc sensul conceptelor (capitalism, democratie etc.).

    Ucraina e inexistenta. Acum cativa ani, Rothschild a cumparat datoria suverana a Ucrainei care, in acest fel, a devenit un land al Ocultei. Acolo e o populatie care incearca sa se salveze cum poate.