G4Media.ro

Rusia nu recunoaște că a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova /…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

Rusia nu recunoaște că a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova / Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi: ”În loc să recunoască faptul că au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, ei solicită o confirmare că a fost survolat spațiul nostru”

Federația Rusă nu recunoaște că rachetele sale au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova și cere Chișinăului confirmarea că această survolare a avut loc, relatează Agenția de presă Rador, care citează Agenția de presă IPN.

În 10 octombrie trei rachete rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Rachetele au traversat teritoriul național în regiunea de Est a țării și au fost lansate din direcția Mării Negre. Deși încălcarea spațiului aerian a fost confirmată de Ucraina și România, ministrul apărării Republicii Moldova spune că Rusia nu recunoaște că a comis o ilegalitate, anunță ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

„Nu am primit nicio explicație oficială. Din discuțiile colegilor de la Ministerul Afacerilor Externe, din discuțiile pe care le-am avut și eu cu atașatul militar, partea rusă ia o poziție de apărare a acțiunilor sale și solicită detalii din partea noastră. În loc să recunoască faptul că au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, ei solicită o confirmare că a fost survolat spațiul nostru. În condiții normale, în caz de încălcare a spațiului aerian, forțele de apărare antiaeriană trec într-o stare de luptă și se întreprind măsuri de interceptare a țintelor zburătoare cum ar fi rachete sau avioane care încalcă spațiul național al unui stat. Noi avem mijloace de monitorizare, radare, de asta am fost în stare să depistăm aceste ținte și să le confirmăm. Ce ține de mijloacele de interceptare, la acest capitol stăm mai rău, nu avem capacitate pentru a reacționa. Pentru a intercepta o țintă aeriană, avion sau rachetă este nevoie de o altă rachetă sau de un avion de vânătoare care ar doborî această țintă”, a spus Anatolie Nosatîi în cadrul unui interviu la Radio Moldova.

Ministrul Apărării spune că în proiectul bugetului de stat pentru anul 2023 a fost majorat bugetul destinat apărării naționale, dar chiar și cu această majorare, Republica Moldova nu-și permite un sistem de apărare antiaeriană.

„Este un sistem foarte complicat și costisitor. Chiar și cu majorarea care se prevede pentru domeniul apărării, e vorba de o achiziție de lungă durată. În acest sens lucrăm la armonizarea legislației privind achizițiile multianuale. Anterior, toate achizițiile care se făceau, se făceau pe un termen scurt și într-un volum foarte mic. Anterior nu s-a vorbit de rachete sau avioane. În acest sens fără asistență din partea partenerilor străini va fi greu de obținut acest gen de armă și această capabilitate”, a mai spus ministrul Apărării.

La începutul lunii ministra apărării din Germania, Christine Lambrecht, a anunțat că țara sa va oferi Republicii Moldova drone militare și alte echipamente necesare Armatei Naționale.

„Dronele menționate, din câte am înțeles de la specialiștii din Germania vor sosi în primele luni ale anului 2023. Echipamentul va fi asigurat și cu cursuri de instruire pentru militarii care le vor manevra”, a precizat Anatolie Nosatîi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. daca le doborau rachetele deasupra moldovei, ar fi recunoscut ca sunt ale lor? sau ar fi zis ca le-au furat ucrainii si le-au lansat asupra ucrainei ca sa se victimizeze?

  2. E simplu. NATO le vinde antiaeriene si dau jos tot ce misca neautorizat in spatiul lor aerian. Dupa aia rusii pot sa ceara explicatii post factum.

    • Da, asta trebuie sa facă toți vecinii Ucrainei. Aia care le sunt prieteni. Închiderea cerului pentru orice obiect rus.
      Mai mult, România ar trebui sa deplaseze nave cu capacitați anti-aeriene, daca le are, de-a lungul coastei Ucrainei și sa intercepteze tot ce trimit rusii din Marea Neagra. Dar pentru asta trebuie coloana vertebrala și cojones și mai ales sa avem un ministru al apărării care nu e papagalul lui Putin.

  3. Adica Rusia nu stie pe ce traiectorie se deplaseaza rachetele sale de mare precizie si vrea sa-i spuna Moldova.
    Intr-o zi o sa se trezeasca cu ele pe kremlin si o sa dea vina pe Moldova ca nu le-a transmis la timp corectiile de traiectorie.