Rusia oferă o recompensă de 800 de euro pentru fiecare dronă Bayraktar distrusă în Ucraina
Dronele turcești Bayraktar se dovedesc a fi atât de supărătoare pentru ambițiile lui Vladimir Putin în Ucraina, încât Moscova oferă acum o recompensă de 50.000 de ruble (811 euro) pentru fiecare dronă distrusă, relatează Daily Mail.
În plus, s-a mai zvonit că Rusia, cu un program propriu de drone oarecum nesofisticat, ar fi pus ochii pe dronele iraniene pentru a încerca să restabilească echilibrul în „războiul dronelor”. Nu s-a confirmat încă dacă a avut loc vreo înțelegere.
Lui Putin i-ar plăcea să pună mâna pe Bayraktar, dar Turcia nu le va vinde Rusiei, scrie sursa citată. La rândul său, Moscova s-a plâns Ankarei că ar trebui să înceteze să mai furnizeze Bayraktar-uri Ucrainei, dar turcii au insistat că vânzările – și, în unele cazuri, donațiile – din partea producătorului, Baykar, sunt chestiuni private între firmă și ucraineni și nu au nimic de-a face cu statul.
Dornele Bayraktar au căpătat un rol vital în primele zile ale conflictului cu Rusia, ajutând la menținerea Kievului în afara razei de acțiune a lui Putin. Ele au intrat în joc la doar câteva zile după începerea războiului. Cel mai cunoscut exemplu este faptul că au fost trimise să distrugă camioanele rusești de combustibil, făcând inoperabile tancurile care formau un convoi militar de kilometri întregi care se îndreptau spre capitala ucraineană. Imaginile cu vehicule blindate rusești asediate și abandonate la marginea drumului au reprezentat o victorie timpurie pentru Ucraina în războiul propagandistic extrem de important cu Rusia.
O caracteristică crucială a dronelor turcești este că sunt aproape invizibile pentru sistemele convenționale de apărare aeriană. Dronele TB-2 sunt capabile să se sustragă din raza S-300, următoarea generație de baterii de rachete defensive dezvoltate de Rusia. În Azerbaidjan, în războiul din 2020 din Nagorno-Karabah, s-a raportat că dronele turcești nu numai că au evitat S-300, ci le-au și doborât.
TB-2 au fost, de asemenea, folosite pentru a distruge numeroase sisteme anti-rachete rusești Panțîr, care au fost pilonul principal al apărării împotriva ofensivei occidentale în Siria, Libia și Nagorno-Karabah.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii