G4Media.ro

Rusia, pregătită să redirecţioneze livrările de energie către alte pieţe în cazul…

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Rusia, pregătită să redirecţioneze livrările de energie către alte pieţe în cazul unor noi sancţiuni occidentale, amenință ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov

Rusia va fi pregătită să redirecţioneze livrările de energie către alte pieţe în cazul în care sectorul său energetic va fi vizat de noi sancţiuni occidentale, a transmis miercuri ministrul de Finanţe Anton Siluanov, relatează news.ro, conform Reuters.

Siluanov nu a spus cum va redirecţiona Moscova exporturile de energie, dar a spus că rezervele valutare ale Rusiei, Fondul Naţional de Avere şi un excedent bugetar ar trebui să îi protejeze economia şi băncile de orice posibile sancţiuni.

Statele Unite şi aliaţii săi au în vedere noi sancţiuni inclusiv împotriva celor mai mari bănci, economiei şi sectorului energetic din Rusia, cu posibile limite ale exporturilor, în cazul în care Moscova va invada vecina sa Ucraina.

Kremlinul neagă că are o astfel de intenţie.

„Orice restricţii ale exporturilor ar duce la creşterea preţurilor. Şi dacă se aplică astfel de restricţii, atunci creşterile de preţ ar trebui să compenseze în mare măsură astfel de restricţii”, a spus Siluanov reporterilor, deoarece bugetul Rusiei este foarte dependent de vânzările de energie atât către statele membre ale Uniunii Europene, cât şi către Asia.

Importurile ruseşti reprezintă 46% din combustibilii solizi ai Europei, cum ar fi cărbunele, 26% din ţiţeiul şi 38% din gazele naturale din regiune, estimează Moody’s, subliniind că chiar şi o scurtă reducere a livrărilor de gaze ar stimula şi mai mult preţurile energiei şi inflaţia.

”O intensificare a presiunilor inflaţioniste ar putea creşte şi presiunea asupra Băncii Centrale Europene şi a altor bănci centrale pentru a înăspri politica monetară”, a spus Moody’s.

Inflaţia din zona euro a atins un record de 5,1% în ianuarie, alimentând aşteptările că BCE ar trebui să pună capăt schemei sale de cumpărare de obligaţiuni şi să majoreze ratele dobânzilor pentru prima dată de la jumătatea anului 2011.

Opţiunile Rusiei de a redirecţiona gazele din Europa, care sunt furnizate prin rute care nu au legătură cu pieţele asiatice, sunt limitate. Însă traderii spun că Moscova poate avea o flexibilitate mai mare cu exporturile de petrol, din care aproximativ o jumătate, sau aproximativ 2 milioane de barili pe zi (bpd), sunt livrate în Europa pe mare.

În această lună, Rusia a fost de acord să vândă în plus Chinei 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, mai târziu în acest deceniu, cantitate egală cu 5% din exporturile actuale ale Moscovei către Europa şi la egalitate cu volumele pe care Gazprom le-a expediat Chinei anul trecut.

China consumă aproximativ 1,5 milioane de barili de petrol rusesc pe zi, sau o cincime din totalul exporturilor Rusiei, care sunt expediate atât prin conducte, cât şi prin porturi, urmând ca livrările să fie majorate cu încă 200.000 de barili pe zi datorită acordului recent cu Rosneft, relatează news.ro.

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Da da, o sa dea in Thailanda unde sunt 30 de grade si plin de centrale pe gaz. Sau poate isi pierd des brichetele

  2. Da. Ati duce gazul cu butelia in China, iar curentul cu baterii.
    Sunteti in buda si o stiti.

    • Corect China exporta gaz din Qatar prin nave specializate în portul TinJan. Le-ar fi mult mai bine dacă ar avea totul prin țeavă.

  3. Sigur, insa nu la pretul obtinut in Vest 😀
    Declaratia este pentru rusi, nu pentru vestici. Rusii, habar nu au ce si cum, li se poate povesti orice. Insa mai greu cu vesticii (cei care cumpara pe bani grei)

  4. Daca trimit spre Asia cota care s-a discutat pt ns2 se face in europa deranj mare.
    Acum vreo 10 zile au semnat cu chinezii gaze de 100 miliarde anual.
    Tot rusii vand petrol sua de aceeasi bani cat exporta gaz in europa. Tare nu?

    • Cum sa nu, Sputnik, cum zici tu. Si cu ce duci tu gazul in China? Sau petrolul? Cu butelia?
      Nu ai nicio retea de transport, iar chinezii nu iti sunt prieteni. Aveti doar un dusman comun, dar asta e cea mai proasta prietenie posibila…

    • Daca vorbesti in m3 capacitatea Power of Siberia actuala este de 38 mld m3 pe an iar pretul nici nu vrei sa-l cunosti, practic l-au dat pe degeaba ca sa dea exemplu vezi doamne si plus niste concesii la cereale.

    • 117 miliarde dolari

  5. Le doresc succes și drum bun inapoi in Siberia lor bogata in nimic.

  6. @ C – Se pare ca nu citesti foarte mult,sau daca o faci nu pricepi mare lucru.Rusia a construit dupa sanctiunile europene din 2014 o conducta de gaze catre China „Power of Siberia”,care transporta o cantitate mai mare de gaz decit N.Stream.Iar acum o saptamina si ceva rusii si chinezii s-au inteles sa mai construiasca inca o conducta care va transporta gaze exploatate in Estul Siberiei,resurse care oricum nu vor fi destinate pietei europene.

    • Rade ciob de oala sparta. Nici tu nu prea pricepi, in 2014 a fost semnat acordul de livrare de gaz si primul flux a inceput in 2019. Capacitatea NS este 110 mld m3 pe an, PoS de 38 mld m3 pe an iar noua conducta va mai aduce un plus de 10 mld m3 prin 2026. Pana in 2026 UE isi poate rezolva in totalitate problema cu importul de gaz Rusesc care inseamna 30% din consumul total.

    • Faceam referire la NS2 nu la NS1

  7. Ok. Nu fac decât să scurteze timpul până vor fi abuzați. Succes!

  8. Da sa dea drumul la gaz in aer, asa de ai dracu’.
    Cum varsă fermierii francezi laptele pe strada.

  9. La cat iti place sa te balacesti in mizerie pe aici se pare ca pentru tine si dusul cu apa rece e o enigma.

  10. Văd că e la modă să faci mișto de Putin și de ruși în general. Da o vorbă românească spune că cel care râde la urmă râde mai bine. Putin a realizat că e mai rentabil să vinzi mai puțin dar foarte scump decât mult și ieftin. Și cum noi ne aprovizionăm prin doi intermediari de la Gazprom vom avea cel mai scump gaz din Europa. Deocamdată încordarea mușchilor rusești a triplat energia pe plan mondial și a dus bursele occidentale în declin. Așa că de fapt marea criză bate la ușa occidentului în primul rând. Dacă doriți să cunoașteți noile prețuri la gaze trebuie să știți ce reprezintă 1 MGW în metri cubi. Aproximativ 109 metri cubi gaz care vor costa pe piața concurențională cu taxe cu tot nu 640 cât anunță majoritatea furnizorilor (spunând cei drept că mai e ceva de adăugat) ci în medie 830 lei. Sunt acolo și oferte cu 1000 de lei. Așa că scumpirea medie generată de ruși e de 6,5 ori față de vechile prețuri. Dacă la iarnă consumați într-o lună nu prea geroasă 218 metri cubi veți plăti în medie 1660 de lei. La un salariu de 1800 de lei să tot trăiești în România. Asta dacă nu invadează Putin Ucraina că atunci vom avea minim 1660*2=3320 lei de plată. Oare cât va suporta statul din preț? Și pe cât timp. Am văzut un politician spunând să nu ne mai lăfăim la 23 de grade. Și că la început ne va fi mai rău dar la final va fi mai bine. Probabil se referea la locul cu lumină și verdeață ce ne așteaptă pe toți. Îi sugerez ca iarna următoare să apară la un miting și să le mai explice odată perticipantilor cum e cu răul necesar.