G4Media.ro

Rusia presează pentru o întâlnire Vladimir Putin – Maia Sandu. Moscova își…

Sursa/Twitter Andrei Rudenko

Rusia presează pentru o întâlnire Vladimir Putin – Maia Sandu. Moscova își intensifică retorică pe dosarul transnistrean

Viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, a declarat într-un interviu pentru agenția rusă de presă Tass că nu există condiționalități pentru ca președintele Republicii Moldova să vină într-o vizită la Moscova.

Diplomația rusă a afirmat în numeroase rânduri în ultimele luni că șefa statului de la Chișinău, Maia Sandu, trebuie să aibă o întâlnire la cel mai înalt nivel cu președintele rus Vladimir Putin, într-o încercare imagologică de a o prezenta pe liderul pro-european venind la Moscova.

„În ceea ce privește posibila vizită a Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu în Rusia, partea rusă a comentat deja de multe ori această problemă – se va putea vorbi despre o vizită atunci când va exista o agendă semnificativă pentru aceasta”, a declarat Rudenko.

Oficialul rus a mai menționat că Moscova se așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să ia măsuri pentru reluarea discuțiilor din dosarul transnistrean în format 5+2 implică Moldova, Transnistria, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Rusia, Ucraina, precum și SUA și Uniunea Europeană în calitate de observatori.

„Sperăm ca Chișinăul să adopte o abordare constructivă și să manifeste o reacție pozitivă la recenta inițiativă a conducerii transnistrene de a intensifica dialogul dintre părți, precum și să ia măsuri pentru reluarea discuțiilor 5+2”, a spus el.

În același timp, Rusia speră să vadă pași concreti ai conducerii din Republica Moldova în dialogul dintre cele două țări, a adăugat Rudenko.

„Partenerii noștri moldoveni își declară disponibilitatea de a construi un dialog bazat pe principiul pragmatismului, de a rezolva problemele deschise ale relațiilor bilaterale în cadrul acestuia. Împărtășim această atitudine”, a declarat Rudenko.

„Ne așteptăm ca declarațiile părții moldovenești vor fi susținute de pași practici”, a mai adăugat oficialul rus.

El a atras atenția asupra faptului că anul trecut a fost bogat în evenimente din viața politică internă a Republicii Moldova, care au avut impact asupra relațiilor ruso-moldovenești, inclusiv asupra alegerilor parlamentare din țară.

Dialogul politic dintre Rusia și Moldova a fost întrerupt pentru scurt timp din cauza alegerilor din republică, dar este restabilit treptat, a declarat joia trecută și purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„A fost o anumită pauză, din cauza proceselor electorale din această țară. Restabilim treptat dialogul politic cu Chișinăul. Contactele bilaterale capătă un caracter regulat și durabil”, a spus ea.

Mișcările sinusoidale ale Moscovei

În ultimele luni, oficialii de la Moscova și-au intensificat retorica unor întâlniri cu puterea pro-europeană de la Chișinău. În ciuda acestei deschideri la dialog, Moscova nu a ezitat să șantajeze energetic Republica Moldova, impunându-i un contract energetic în termeni foarte grei pentru Chișinău. De asemenea, Moscova cere în prezent plata în avans, iar la orice întârziere amenință cu sistarea gazelor în plină iarnă.

Totodată, Rusia și-a intensificat retorică prin care fortează Chișinăul să se așeze la masa tratativelor cu Tiraspolul, după ce doi ani de zile, pe toată durata pandemiei regimul separatist de la Tiraspol a refuzat orice dialog. În prezent, Tiraspolul a blocat accesul fermierilor moldoveni la terenurile lor din stânga Nistrului și a stopat pocesul de înregistrare a mașinilor din regiune cu numere neutre oferite de Chișinău.

De altfel și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, cel care a dobândit un nou mandat „prezidențial” pentru următorii cinci ani, a declarat recent că i-ar fi trimis scrisori Maiei Sandu pentru reînceperea dialogului. În replică, Maia Sandu i-a transmis acestuia că dosarul transnistrean se află în gestiunea Guvernului, mai precis a Biroului pentru Reintegrare din cadrul acestuia.

Foto: Viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, în cadrul unei întâlniri în Kîrghizstan. Sursa/Twittter Andrei Rudenko.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Rusia există doar ca să facă altora viaţa grea. Nimic bun nu vine din Rusia, numai suferinţă.

  2. Ce-i, Volodea, nu mai raspunde Moldova la comenzi? Crezi ca vine sa pupe mana tarului?
    ‘Re-ati ai dracu’ de nenorociti…

  3. WOW! „liderul pro-european” Tin minte ca asa anuntau venirea lui Michael Jackson: „Megastarul american va sustine un concert in Buda(Bucuresti)”. Asadar, are o stema in frunte, un fel de stea albastra inconjurata de niste stelute mai mici galbene. Pazea Putin ca vine la tine „liderul pro-european ” si te face praf! Fiti gentlemani si n-o speriat pe „liderul pro-european” pentru ca nu-i frumos. Si noi avem unul la Cotroceni, un „liderul pro-european” pasionat de golf, ski si mai nou de incalzirea climatica.

    • Crapă fierea în sputnikari că Maia Sandu a câștigat alegerile.

    • Să se întâlnească online, dacă trebuie…să sărbătorească retragerea tuturor trupelor rusești de pe teritoriul moldovenesc și dizolvarea așa zisei republici transnistrene. Online e mai bine … ca să nu crească cererea de Noviciok în zona întâlnirii .

  4. Sa nu ne lăsăm duși cu pluta de propaganda antiruseasca care are o singura direcție de acțiune: tot ce vine de la răsărit nu e bun. Americanii alimentează și susțin o astfel de politică urmarindu-si propriile interese geostrategice, noi fiind doar o parte din pionii folosiți în acest război hibrid cu rușii. Transnistria nu este Moldova, să fie clar pentru toată lumea. Alipirea acestui teritoriu de dincolo de Nistru la Rep. Moldova a fost un măr otrăvit oferit de sovietici și preluat mai departe de postdecembriști. Dacă în 1990 conducătorii noștri aveau minte se înțelegeau cu generalul Lebed și renunțau la Transnistria, probabil că azi nu mai vorbeam de Republica Moldova, ci de Basarabia unită cu România. Așa, unii o țin langa cu Putin, neaducandu-ne decât ură și dezbinare.

  5. Soluția deșteaptă este:
    – stabilirea frontierei de Est a Moldovei la Nistru, renunțarea la teritoriul de dincolo de Nistru. In acest caz nu mai exista baza militara rusa pe teritoriul Moldovei.
    – inchiderea frontierei de Est a Moldovei pentru mijloace de transport, persoanele au acces doar
    pedestru.
    – aderarea la UE fără a exista probleme interetnice

    • Asa ar fi cel mai bine , oricum granița România Mare era pe Nistru. Ii izolează pe rusnacii aia în stânga Nistrului, nerecunoscute de nimeni sa crape în sărăcia lucie în care oricum trăiesc

  6. Problema Transnistreana este cusuta cu ață roșie pentru a nu fi deocheata. Datează de mult timp asa ca nu este o noutate .

  7. jigodii ca rusii , nu cred ca mai exista pe planeta pamint.

    poate kingonienii sa se apropie ca si caracter