G4Media.ro

Rusia renunţă la exerciţiile militare în apropierea frontierelor cu NATO din cauza…

Foto: Militari rusi / Facebook

Rusia renunţă la exerciţiile militare în apropierea frontierelor cu NATO din cauza pandemiei

Armata rusă reduce anvergura exerciţiilor sale pe perioada pandemiei de COVID-19 şi nu planifică organizarea unor manevre în apropierea liniei de frontieră cu ţări membre ale NATO, a anunţat marţi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de Agerpres. Aceste exerciții, intensificate după anexarea ilegală a Crimeei, au stârnit nemulțumirea NATO.

„În perioada pe care o traversăm cu toţii, adică în perioada epidemiei de coronavirus, militarii noştri au anunţat că reduc amploarea exerciţiilor şi că nu planifică organizarea lor în apropierea liniei de contact cu Alianţa Nord-Atlantică”, a declarat Lavrov în cursul unei videoconferinţe de presă citate de agenția RIA Novosti.

În martie, viceministrul rus al apărării general-colonelul Aleksandr Fomin declarase într-un interviu acordat semioficiosului „Izvestia” că armata rusă încearcă să găsească „puncte de înţelegere” cu NATO.

„Din proprie iniţiativă, am încetat să mai desfăşurăm exerciţii militare în apropierea imediată a graniţelor Rusiei cu ţări occidentale. Avioanele noastre survolează Marea Baltică cu transponderele deschise. Facem dovada unei deschideri fără rezerve în desfăşurarea exerciţiilor militare”, a afirmat Fomin, citat de grupul media RBK.

Problema avioanelor de vânătoare ruseşti care zboară cu transponderele oprite peste Marea Baltică în spaţiul aerian internaţional, în imediata apropiere a ţărilor baltice – Lituania, Letonia, Estonia, toate membre ale NATO şi unde Alianţa Nord-Atlantică efectuează misiuni de protejare a spaţiului lor aerian – au făcut obiectul mai multor controverse între NATO şi Moscova.

Totodată, cotidianul Izvestia susţine că Rusia menţine de două luni un moratoriu unilateral cu privire la organizarea de exerciţii militare, sugerând că iniţiativa Moscovei nu a găsit ecou în cadrul NATO, care a desfăşurat la 15 mai operaţiunea internaţională Open Spirit în Letonia, iar în iunie plănuieşte să organizeze exerciţii denumite Allied Spirit.

Cu toate acestea, avioanele ruseşti de vânătoare continuă să survoleze mările Baltică şi Neagră, zone de interes comun la graniţa dintre Rusia şi NATO. Potrivit agenţiei de presă Interfax, două bombardiere ruseşti de tipul Tu-22M3, cu autonomie mare de zbor, au efectuat marţi un zbor deasupra Mării Negre. „În cadrul acestei misiuni, bombardierele pe distanţe lungi au parcurs circa 4.500 de km şi s-au aflat în zbor peste cinci ore”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Apărării rus, citat de Interfax.

NATO ceruse anterior Rusiei să participe la actualizarea Documentului de la Viena, care defineşte măsuri de consolidare a încrederii, securităţii şi de reducere a ameninţărilor privind apariţia unor conflicte militare în regiunea ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), notează RIA Novosti şi Izvestia.

Documentul de la Viena a fost încheiat sub egida OSCE pentru facilitarea interacţiunii între Rusia şi NATO în domeniul securităţii. Documentul datează din 1991, iar de atunci a fost actualizat de mai multe ori. El conţine mecanismele de bază pentru prevenirea incidentelor militare în Europa, precum şi reguli de notificare asupra unor exerciţii militare.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO s-au deteriorat după ce Moscova a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, pe fondul unei politici faţă de Occident amintind de perioada Războiului rece, potrivit Agerpres.

Foto: Militari ruși / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

    • Teori ale conspiratiei rusi vor romania tapalaga vaccineazate ca vine covidu peste tine si iti ia kg de pe burta

  1. Ce bine i-ar fi prins URSS-ul sa fi avut pandemie in 1989, ca ar fi putut sa arunce intreaga vina pentru dezastrul economic in carca lui Covid 89, iar mujicul de rand ar fi inghitit gogoasa, la fel cum o inghite si acuma…
    PS. L-ati ”vazut” careva pe demonul care ma bantuie de cateva zile, ca as vrea sa-l felicit pentru retragerea ”strategica” a Armatei Rosii din fata lui Corona…?

    • Mama, cum combat eu și ma încordez plin de umor. Cred ca va prăpădiți de ras la poantele mele de scara blocului.

  2. Rusia = Coreea de Nord

  3. mai baietii cu „ochii albastri”, locuitori in romanika: poate unul, oricine, sa faca ce ii doreste pipota lui acasa la el?! Cand „face…”, cand nu „face…” sunt acasa la ei, pe voi nu trebuie sa va intereseze!
    in relatia cu o altra persona ce faceti voi s-ar numi stalking, in politica (opinii) cum s-ar numi?

  4. Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit de Iohannis fără manualul de instrucțiuni, a produs efectul invers.

    Propaganda rusă e, în schimb, mai convenabilă. E neclară și gravă în același timp, permite îngrijorări fundamentale, patriotice, dar nu cere măsuri imediate. E, deci, o amenințare ideală, fără riscuri de utilizare. Tema propagandei ruse, adică pretinsa susținerea Rusiei în România, e noul slogan la îndemînă care face trecerea de la anticorupția evanghelizată la următorul episod de poliție politică.

  5. incep renuntarile ? ce urmeaza ?

  6. Nu va lasati adormiti de declaratiile rusilor deoarece una gandesc, alta vorbesc si cu totul alta fac!

  7. Propaganda rusă face parte din trusa de pictură a grupului de artiști care conduce România. Întotdeauna au fost un grup de pictori și o trusă de culori. Dacă cineva pune la îndoială grupul, primește o pensulă peste bot. E vopsit în culorile corupției, ale iredentismului, ale antioccidentalismului, ale trădării de țară. E decredibilizat nu pe fond, nu pe ceea ce spune și face, ci pe formă, pe felul cum, chipurile, arată. Grosimea vopselei acoperă logica, adevărul și urmele.