Rusia reprezintă o amenințare mai mare decât terorismul islamic, atenționează șeful armatei britanice: Ruşii încearcă să exploateze vulnerabilitatea şi slăbiciunea peste tot unde le detectează
Şeful Statului Major al armatei britanice a atenţionat sâmbătă cu privire la ameninţarea pe care o reprezintă Rusia, „mult mai mare” decât cea pe care o reprezintă unele grupări jihadiste precum Statul Islamic (SI), informează AFP, preluată de Agerpres.
„Rusia reprezintă astăzi în mod indiscutabil o ameninţare mult mai mare pentru securitatea noastră naţională decât ameninţările extremiste islamiste pe care le reprezintă Al-Qaida şi gruparea Stat Islamic „, a declarat generalul Mark Carleton-Smith, şeful Statului Major interarme al Marii Britanii, într-un interviu pentru The Telegraph.
Această declaraţie intervine după o vizită a sa în Estonia, unde trupe britanice sunt desfăşurate în cadrul unui program al NATO, la circa 150 de kilometri de frontiera rusă.
„Rusia a arătat că este gata să folosească forţa militară pentru a-şi apăra şi dezvolta propriile interese naţionale. Ruşii încearcă să exploateze vulnerabilitatea şi slăbiciunea peste tot unde le detectează”, a adăugat el.
Mark Carleton-Smith a atenţionat de asemenea asupra „riscurilor netradiţionale” pe care le pune Moscova, menţionând infracţionalitatea cibernetică, războiul submarin sau cel din spaţiu.
Dimpotrivă, el a estimat că „ameninţarea islamistă s-a redus odată cu destructurarea” grupării Stat Islamic.
Mark Carleton-Smith a condus operaţiunile britanice pentru găsirea lui Oussama Bin Landen, după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA. Apoi, el a condus armata britanică în campania militară împotriva SI în Irak şi în Siria.
Şeful Statului Major al armatei britanice a afirmat de asemenea că el „nu va susţine nicio iniţiativă care ar diminua eficacitatea NATO”, cu referire la proiectul de înfiinţare a unei armate europene, susţinut de preşedintele francez Emmanul Macron. „NATO reprezintă centrul gravitaţional al securităţii europene”, a subliniat generalul britanic, îndemnând la „întărirea” mijloacelor organizaţiei.
Londra a acuzat în octombrie Rusia că a întreprins în ultimii ani principalele atacuri cibernetice din lume, împotriva Partidului Democrat american, a Agenţiei sportive Antidoping sau a aeroportului din Odesa, Ucraina. Ministerul britanic al Afacerilor Externe a desemnat serviciul de spionaj al armatei ruse (GRU) responsabil de aceste atacuri, care „au costat economiile naţionale milioane de lire”.
În replică, șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a pus la îndoială capacităţile intelectuale ale şefului armatei britanice.
”În ceea ce priveşte declaraţiile şefului Statului Major britanic, nu-i putem interzice cuiva să-şi pună în valoare capacităţile intelectuale”, a declarat ironic Lavrov, într-o conferinţă de presă susţinută la Lisabona. ”Am auzit deja numeroase declaraţii de acest gen din partea ministrului apărării din Marea Britanie. Nu putem influenţa deciziile guvernului britanic cu privire la persoanele desemnate să le conducă forţele armate”, a continuat Lavrov, ale cărui declaraţii au fost traduse în limba portugheză de către un interpret.
”Să afirmi că Rusia este o ameninţare mai mare decât Daesh nu este o declaraţie originală. Preşedintele Obama (fostul preşedinte democrat al SUA, Barack Obama – n.r.) a spus acelaşi lucru la Adunarea Generală a ONU, atunci când a plasat Rusia pe acelaşi nivel cu virusul Ebola”, a mai comentat Lavrov, la finalul unei întrevederi cu omologul său portughez Augusto Santos Silva.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii