G4Media.ro

Rusia rescrie istoria ca-n vremurile sovietice: Războiul de pe Nistru din 1992…

Sursa: Novosti PMR

Rusia rescrie istoria ca-n vremurile sovietice: Războiul de pe Nistru din 1992 a fost „război civil”, iar soldații ruși au condus o misiune de pacificare

Diplomații Republicii Moldova la București au reacționat, vineri, la postarea Ambasadei Ruse la București în care diplomația rusă afirmă că Războiul de pe Nistru dintre forțele armate ale Chișinăului și separatiștii transnistreni loiali Moscovei ar fi fost un „război civil”.

În Republica Moldova, Rusia a oprit războiul civil”, a scris joi Ambasada Rusiei din România pe pagina sa de Facebook.

În replică, ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, a scris la rândul său pe pagina personală de Facebook că în „Republica Moldova nu a fost niciun război civil și punct!”, cu referire la afirmațiile diplomației rusești.

Reprezentanța diplomatică a Rusiei la București a scris o postare largă despre „pacificatorilor” ruși care au intervenit în numele păcii, în regiunile separatiste pro-ruse Abhazia și Osetia de sud (Războiul ruso-georgian din 2008), apoi pentru anexarea Crimeii din componența Ucrainei în 2014, după ce „neonaziștii” ar fi venit la putere în Kiev după Euromaidanul din 2013.

Totodată, Rusia vorbește la fel de intrarea militarilor ruși în Siria și apoi în Kazahstan pe post de pacificatori.

Nu în ultimul rând, fostul amabasador al Republicii Moldova la UE și în România, Mihai Gribincea, a scris că postarea Ambasadei Rusiei de la București este plină de dezinfomări.

Impertinența Moscovei nu are margini. Au fost publicate sute de documente care demonstrează neîndoielnic că separatismul transnistrean, de rând cu cel al găgăuzilor din sudul Moldovei, a fost orchestrat de Moscova, scopul acesteia fiind inițial forțarea rămânerii Republicii Moldova într-o nouă Uniune statală, iar mai târziu crearea în stânga Nistrului a unei regiuni separatiste, ce ar găzdui trupe rusești și care ar împiedica o posibilă unire a Republicii Moldova cu România”, scrie Gribincea.

El mai afirmă că există suficiente dovezi care demonstrează că implicarea trupelor Armatei a 14-a ruse în acțiunile militarea de pe Nistru, fuziunea acestora cu trupele separatiste, au transformat conflictul de pe Nistru, care în aparență era unul dintre Chișinău și separatiștii de la Tiraspol, într-un război moldo-rus. „Și după toate acestea, Moscova ne spune că a oprit un război civil în Moldova”, mai afirmă diplomatul și istoricul Mihai Gribincea.

Ca argumente, diplomatul a publicat extrase din Hotărârea Curţii europene a drepturilor omului în cazul Ilaşcu şi alţii versus Moldova şi Rusia, din 8 iulie 2004 în care judecătorii CEDO atestă operațiunile militare ale Rusiei împotriva Republicii Moldova în 1992.

Foto: militari ruși prezentați drept „pacificatori” pe un panou din Tiraspol, regiunea separatistă transnistreană. Sursa/Novosti PMR

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Propaganda ieftina dar care prinde la oameni…simpli…gen PSD asa

  2. Să spună ce vor. Nu mă interesează.

    Represiunile din Rusia, dar și amenințările Rusiei la adresa occidentului neapărat vor avea efecte frumoase împotriva ocupantului. Nu cred că mai pot fi speranțe la relații bune cu lumea civilizată după amenințările dar și crimele din ultima vreme.

    • Rușii împăturiți in minciuna nu mai știu nici cine sunt ,nici ce fel de oameni sunt. O nație care minte și jignește pe alții se minte pe sine,se neaga pe sine.De aceea oricât de mare le este tara și oricât de bogată(daca ar fi) sau puternica,vor fi niste NIMENI ,respectați de NIMENI ,fara trecut (căci un trecut mincinos ar fi ca și inexistent) și fără viitor !
      Atât de prosti în mândria lor că nu-și dau seama cat ai disprețuiește și desconsidera toată lumea civilizată dar și cei pe care-i cred prieteni.In speța data ar avea doar două justificări,nici una favorabilă lor:ignoranta la nivel de Stat ar fi de fapt diletantism,prostie (să nu-ți dai seama care este război civil si care nu) SAU minciuna proliferarea cu atât lipsa de răspundere,de discernământ și nesimțire.
      Oricare din ele,una mai rea ca alta.Definitia statului rus sinonimă cu rușinea planetei și a speciei umane !

  3. Pregatiti ceasurile si paltoanele…vine imperiul civilizator…cu ,,,,,, care nu vrea nimeni aliante decat bande de oligarhi din state dictatoriale si dictatori ce vor mai mult de 8 ani la praduiala. Prosper rau imperiul 150 eur salariul minim…..prosperitate de rup usa fugind spre vest generatiile sub 30 ani. Cu google nu le mai poate vinde brasoave putler si banda de oligarhi care isi bat joc de 140 mil de oameni.

  4. Daca nu va pricepuți de ce comentați, a trăit vreunul dintre noi pe timpul războiului…? Sa ne ferească Dumnezeu, rusii nu se vor oprii…

  5. Istoria se repeta nu-i asa ?

  6. Transnistria a fost dintotdeauna Pamat Romanesc, rapit miseleste din trupul Romaniei lui Ferdinan si a lui Carol al doilea.

    In schimb, Cetatea Alba, Cernautii sau Insula Serpilor sunt bine unde sunt, ele fiind parte in Ucraina inca de la infiintarea Ucrainei acum 5 minute.

  7. Conform wikipedia, „A civil war, also known as an intrastate war in war studies, is a war between organized groups within the same state (or country). The aim of one side may be to take control of the country or a region, to achieve independence for a region, or to change government policies.” Ori, in razboiul din Transnistria nu s-au confruntat forte din aceeasi tara: de o parte erau cei din Republica Moldova, de cealalta – cei din Rusia si Republica Transnistria.

    Daca si numai daca R. Transnistria era parte din R. Moldova, am fi putut vorbi de razboi civil.

    Ambasadorul R. Moldova crede ca nu, nu era razboi civil, astfel negand apartenenta adversarilor la R. Moldova si recunoscand de facto independenta Transnistriei inca din 1991.

    Sau poate Arsenie e doar prost, si nu stapaneste bine exprimarea in cuvinte pe model Homo sapiens?

  8. Până nu se hotărăsc SUA sau NATO să termine cu Rusia, vom asista la asemenea mizerii regulat.
    PS: Vin si Chinezi tare din spate.

  9. Rusia poate să își ceară apartenența la NATO , și automat ar dispărea toate neînțelegerile !
    Ar fi posibil oare ?

  10. Dacă ar cere Rusia să adere la NATO cui ar mai vinde americanii armele lor vechi?

  11. ,,O pace strâmbă este mai bună decât un război drept” ..