Rusia rescrie istoria ca-n vremurile sovietice: Războiul de pe Nistru din 1992 a fost „război civil”, iar soldații ruși au condus o misiune de pacificare
Diplomații Republicii Moldova la București au reacționat, vineri, la postarea Ambasadei Ruse la București în care diplomația rusă afirmă că Războiul de pe Nistru dintre forțele armate ale Chișinăului și separatiștii transnistreni loiali Moscovei ar fi fost un „război civil”.
„În Republica Moldova, Rusia a oprit războiul civil”, a scris joi Ambasada Rusiei din România pe pagina sa de Facebook.
În replică, ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, a scris la rândul său pe pagina personală de Facebook că în „Republica Moldova nu a fost niciun război civil și punct!”, cu referire la afirmațiile diplomației rusești.
Reprezentanța diplomatică a Rusiei la București a scris o postare largă despre „pacificatorilor” ruși care au intervenit în numele păcii, în regiunile separatiste pro-ruse Abhazia și Osetia de sud (Războiul ruso-georgian din 2008), apoi pentru anexarea Crimeii din componența Ucrainei în 2014, după ce „neonaziștii” ar fi venit la putere în Kiev după Euromaidanul din 2013.
Totodată, Rusia vorbește la fel de intrarea militarilor ruși în Siria și apoi în Kazahstan pe post de pacificatori.
Nu în ultimul rând, fostul amabasador al Republicii Moldova la UE și în România, Mihai Gribincea, a scris că postarea Ambasadei Rusiei de la București este plină de dezinfomări.
„Impertinența Moscovei nu are margini. Au fost publicate sute de documente care demonstrează neîndoielnic că separatismul transnistrean, de rând cu cel al găgăuzilor din sudul Moldovei, a fost orchestrat de Moscova, scopul acesteia fiind inițial forțarea rămânerii Republicii Moldova într-o nouă Uniune statală, iar mai târziu crearea în stânga Nistrului a unei regiuni separatiste, ce ar găzdui trupe rusești și care ar împiedica o posibilă unire a Republicii Moldova cu România”, scrie Gribincea.
El mai afirmă că există suficiente dovezi care demonstrează că implicarea trupelor Armatei a 14-a ruse în acțiunile militarea de pe Nistru, fuziunea acestora cu trupele separatiste, au transformat conflictul de pe Nistru, care în aparență era unul dintre Chișinău și separatiștii de la Tiraspol, într-un război moldo-rus. „Și după toate acestea, Moscova ne spune că a oprit un război civil în Moldova”, mai afirmă diplomatul și istoricul Mihai Gribincea.
Ca argumente, diplomatul a publicat extrase din Hotărârea Curţii europene a drepturilor omului în cazul Ilaşcu şi alţii versus Moldova şi Rusia, din 8 iulie 2004 în care judecătorii CEDO atestă operațiunile militare ale Rusiei împotriva Republicii Moldova în 1992.
Foto: militari ruși prezentați drept „pacificatori” pe un panou din Tiraspol, regiunea separatistă transnistreană. Sursa/Novosti PMR
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii