G4Media.ro

Rusia s-a dovedit a fi mai puţin eficace decât era de aşteptat…

Sursa foto: Pexels

Rusia s-a dovedit a fi mai puţin eficace decât era de aşteptat în utilizarea capacităţilor de luptă în spaţiul cibernetic, consideră lideri militari europeni

Rusia s-a dovedit a fi mai puţin eficace decât era de aşteptat în utilizarea capacităţilor de luptă în spaţiul cibernetic în timpul agresiunii sale contra Ucrainei, sunt de părere lideri europeni ai forţelor militare de apărare cibernetică, transmite joi AFP, citată de Agerpres.

”Am fi fost destul de siguri că va avea loc un Pearl Harbor cibernetic” pentru a însoţi ofensiva terestră, a estimat generalul Karol Molenda, comandantul forţelor poloneze de apărare cibernetică, într-o dezbatere din cadrul Forumului internaţional de securitate cibernetică (FIC) desfăşurat la Lille, în nordul Franţei.

”Dar Ucraina era pregătită şi a rezistat la atacurile (cibernetice ale) Rusiei. Aşadar, lecţia numărul 1 a războiului este că e posibil să fii pregătit pentru un conflict cibernetic”, a spus el.

Printre altele, Rusia este ”puternică pentru a ataca, dar nu la fel de bună în apărare”, a adăugat generalul polonez, care a evocat multiplele atacuri cibernetice contra Rusiei, comise în special de grupări de hackeri independenţi.

Colonelul Romualdas Petkevicius, de la Centrul naţional de securitate cibernetică din Lituania, a afirmat că în mod evident ”ruşii nu erau pregătiţi să ducă un război coordonat pe plan fizic şi pe plan cibernetic”.

La rândul său, generalul Didier Tisseyre, şeful forţelor franceze în domeniul cibernetic (Comcyber), a constatat că nu există o legătură între atacurile informatice şi ofensiva militară din teren. ”Poate că ruşii nu au reuşit să organizeze acest lucru aşa cum ar fi dorit şi capacităţile lor nu sunt atât de solide cum se credea”, a indicat Tisseyre.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. cred ca e mai complicata treaba. din cauza ca fac magariile astea de ani de zile, se cam stiau metodele de contracarare si ca atare s-au putut aplica in timp util. deh, asa e cand iti etalezi cartile prea devreme. in plus, cand doar ataci e simplu, cand trebuie sa te si aperi e mai complicat, iar rusii aveau experienta zero la capitolul asta.

  2. Se vede si in online că trolii ruși și idioții utili trebuie să depună mari eforturi și să posteze de pe mai multe conturi deodată, ceea ce e cam greu pentru analfabetii ăștia nefunctionali.

  3. Ce bine imi pare ca s-a spart in sfarsit bula cu rusia lu peste prajit, ma certam incontinuu cu amici de-ai mei care spuneam ca vai ca ce armata are rusia, iar eu le explicam ca la ce coruptie au avut in ultimii 30 de ani, pib-ul tarii mai mic decat cel al italiei, iar bugetul armatei de 10 ori mai mic decat cel al Statelor Unite, nu are cum, MATEMATIC sa fie vreo mare vrajeala. Ce au rusii destul de mult e carne de tun, melteni fara numar de trimis pe front.