
Rusia se amestecă în alegerile din Moldova, susțin aliații occidentali
Moscova s-a angajat în operațiuni hibride pentru a înlătura guvernul pro-UE al Moldovei și pentru a aduce națiunea est-europeană înapoi pe orbita sa, susține o coaliție de națiuni occidentale, potrivit Politico citat de Rador Radio România. O declarație dată publicităţii joi de Canada, Marea Britanie și Statele Unite acuză Rusia că „încearcă să submineze instituțiile democratice ale Republicii Moldova în perspectiva alegerilor prezidențiale din octombrie și a unui referendum pe tema aderării Republicii Moldova la UE”.
Cele trei țări acuză Kremlinul că îi susține pe candidații din opoziție care se opun președintelui Maia Sandu și că „exacerbează criticile la adresa guvernului și a partidului politic al actualului președinte al Republicii Moldova, cu scopul de a incita la proteste”.
Tacticile includ „răspândirea de minciuni” cu privire la situația actualului guvern, care anul trecut a obţinut statutul de candidat la Uniunea Europeană pentru țară, precum și promovarea politicienilor pro-ruși, inclusiv a lui Ilan Şor, condamnat penal. Şor a fost sancționat de UE anul trecut pentru presupusa sa implicare într-un complot de „destabilizare” a țării.
„Prin dezvăluirea complotului Kremlinului, îi arătăm clar Moscovei că susţinem alegerile libere și corecte și că nu vom tolera încercările acestuia de a se amesteca și de a submina procesele democratice”, spun cele trei țări. „Îndemnăm Kremlinul să renunțe la aceste eforturi de subminare a democrației din Moldova și să respecte suveranitatea acesteia și rezultatele alegerilor libere, corecte și independente”.
Moldova și aliații săi occidentali au tras un semnal de alarmă în ultimele luni cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza această țară. Anul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că serviciile de informații de la Kiev au descoperit un plan rusesc de a răsturna guvernul lui Sandu și de a-și instala propriul regim de tip proxy pentru a controla țara.
Așa cum a făcut cu Ucraina, Rusia încearcă să mențină Moldova în sfera de influență autodeclarată ca fiind a sa, în timp ce guvernul de la Chișinău încearcă să stabilească legături mai strânse cu restul Europei. Kremlinul a răspuns la apropierea Moldovei de Occident prin lansarea unui război hibrid de tipul celui pe care l-a dus împotriva Kievului din 2014 până la începutul invaziei sale pe scară largă în 2022.
Rusia ocupă regiunea transnistreană a Moldovei, aflată de-a lungul graniței cu Ucraina, și are sute de militari staționați acolo, în ciuda solicitărilor guvernului ca aceştia să plece.
UE, care anul trecut a deschis cu Moldova discuțiile de aderare, a desfăşurat o misiune civilă la Chișinău pentru a întări rezistența acestuia în faţa amenințărilor hibride și pentru a-l ajuta să-și mențină suveranitatea în fața agresiunii din partea Moscovei.
Sursa: POLITICO / Rador Radio România / Traducerea: Carolina Ciulu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank