Rusia se confruntă cu cea mai gravă situație din ultimii 30 de ani, recunoaște premierul rus Mihail Mișustin
Rusia se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani din cauza sancțiunilor fără precedent impuse de țările occidentale, dar încercarea de a izola țara de economia globală va eșua, a declarat joi premierul rus Mihail Mișustin, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.
De la invadarea Ucrainei de către forțele rusești la 24 februarie, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice pentru a forța Moscova să pună capăt ofensivei și să-și retragă trupele.
„Situația actuală ar putea fi descrisă ca fiind cea mai dificilă pentru Rusia din ultimele trei decenii”, a declarat Mihail Mișustin, în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.
„Astfel de sancțiuni nu au fost folosite niciodată, nici măcar în cele mai întunecate momente ale ‘Războiului Rece'”, a adăugat el.
Sancțiunile occidentale au izolat deja Rusia de sistemul financiar internațional și au privat principalele bănci rusești de accesul la sistemul interbancar SWIFT.
Brokerii au început, de asemenea, să refuze livrările de petrol rusesc, exacerbând presiunea asupra Moscovei.
Înainte de aplicarea sancțiunilor occidentale, Rusia se aștepta să înregistreze un excedent bugetar de 1.300 de miliarde de ruble în acest an, echivalentul a 1% din PIB-ul său.
Însă Mihail Mișustin a avertizat că întregul excedent va fi cheltuit în acest an pe ajutoare de stat.
Guvernul rus a promis deja peste 1.000 de miliarde de ruble pentru a sprijini întreprinderile și pentru a oferi asistență socială.
Ca represalii la sancțiunile occidentale, Moscova a introdus controale de capital pentru a îngreuna cât mai mult posibil vânzarea de către companiile străine a activelor lor din Rusia, în cazul în care acestea decid să părăsească țara.
„Dacă trebuie să pleci, producția trebuie să continue, pentru că oferă locuri de muncă. Cetățenii noștri lucrează acolo”, a declarat Mișușin, în timp ce Moscova a luat în considerare naționalizarea activelor deținute de companiile occidentale care au decis să părăsească Rusia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii