G4Media.ro

Rusia se declară interesată să inspecteze scuturile antirachetă ale NATO din România…

Foto: Scutul de la Deveselu / Sursa: Agerpres, Alex Micsik

Rusia se declară interesată să inspecteze scuturile antirachetă ale NATO din România și Polonia, dar solicită retragerea trupelor americane din Europa de Est

Rusia este dispusă să discute cu SUA asupra propunerii ca cele două ţări să efectueze reciproc inspecţii în baze de rachete, se arată în răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, care în decembrie a transmis SUA şi NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană.

MAE rus a transmis joi disponibilitatea Moscovei de a discuta cu Washington despre inspecţii la unele dintre facilităţile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România, potrivit agenției RIA, citată de Reuters și preluată de Agerpres.

Moscova a insistat însă asupra cererii sale privind retragerea tuturor forţelor americane din Europa Centrală şi de Est.

De asemenea, Rusia a comunicat SUA că precondiţiile sale pentru o dezescaladare a crizei ucrainene includ sistarea livrărilor de arme către Ucraina, recuperarea tuturor armelor deja livrate acestei ţări de către Occident şi respectarea de către Kiev a dispoziţiilor acordurilor de pace de la Minsk.

În caz de respingere a cererilor Rusiei privind securitatea europeană, aceasta a ameninţat în răspunsul transmis Washingtonului că va reacţiona, ”în special prin implementarea unor măsuri cu caracter militar şi tehnic”.

Moscova a asigurat totuşi Washingtonul în răspunsul transmis că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina, deşi are masate la graniţa acesteia importante forţe militare.

Odată cu comasarea de trupe la graniţa ucraineană, Rusia a înaintat Statelor Unite şi NATO în luna decembrie o serie de cereri privind arhitectura de securitate europeană, printre care se regăsesc încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997, solicitări respinse de Washington, care a propus în schimb Moscovei măsuri de dezarmare şi sporire a încrederii reciproce, cum ar fi de pildă să asigure Rusia prin inspecţii că în bazele pentru scuturile antirachetă din România şi Polonia nu sunt amplasate rachete Tomahawk.

Sursa foto:  Agerpres / Alex Micsik

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Pai nu a zis ambasadorul rus la Bucuresti ca stiu deja ce e la Deveselu? Acum sunt brusc interesati sau vor sa „scape” pe jos pe acolo niste usb-uri virusate?

    • Da, sigur! Tu crezi ca cei de la Deveselu sunt atat de proști sa-i lase sa bage ei USB-uri pe undeva!

  2. Nu trebuie negociat nimic cu ciorditorii de la Est. Cu teroristii nu trebuie negociat!

  3. Se întâlni mujicu’ cu prostu’: Lăsați-i voi pe prosti în curul gol ca noi stam cuminți aci în taigaua noastră și le exportam noi rusocratie KGBista, nu ce le dați voi din „ocidentul” depravat.

  4. Pai vedeți nu Romania deci care sunt inspectate sau nu doar America. iar cerințele sunt pur si simplu imposibile.

  5. Fara trupe in tara o sa plece rusii cu scuturile acasa, sa le inspecteze mai bine la ei. Cam cum inspecteaza tezaurul, de 75 de ani.

    • Ca întotdeauna noi le dam greu ei ne iau porumbul. Win Win cel puțin așa cred ei. cit despre tezaur nu mai este lau vândut la englezi ptr. sprijin de război așa cu nu au ce sa dea înapoi. dar rusul e darnic ne vor trimite ce au primit tancuri, avioane si de mai găsesc săraci ai din cele 2 regiuni separatiste.

  6. Pai rusii ar vrea se dea directive NATO ! E putin cam mult !