G4Media.ro

Rusia se opune amplasării scutului american antirachetă în Japonia, la fel ca…

Rusia se opune amplasării scutului american antirachetă în Japonia, la fel ca în cazul României și Poloniei

Mihail Galuzin, ambasadorul Federaţiei Ruse în Japonia a declarat miercuri într-un interviu pentru RIA Novosti că desfășurarea Scutului american anti-rachetă (ABM) Aegis Ashore în această ţară va deveni o amenințare la adresa stabilității în regiunea Asia-Pacific, transmite Rador. Poziția diplomatului rus completează opoziția publică a lui Vladimir Putin față de desfășurarea scutului antirachetă în România și Polonia.

Decizia privind desfăşurarea Sistemului anti-rachetă Aegis Ashore în prefecturile Akita și Yamaguchi a fost adoptată în decembrie anul trecut. Atunci s-a anunţat că acest sistem va putea apăra tot teritoriul Japoniei, pe lângă care au zburat frecvent rachetele lansate de Republica Populară Democrată Coreeană în timpul testelor.

Costul unei asemenea instalații este estimat la aproximativ 890 milioane dolari. Este de așteptat ca acestea să fie puse în funcțiune înainte de 2023.

„Sistemul global american de apărare anti-rachetă este unul din cei mai importanți factori destabilizatori la nivel mondial, a declarat domnul Galuzin. ”Și, în consecință, amplasarea elementelor scutului global al Statelor Unite ale Americii, oriunde ar fi – în Polonia, în România, Japonia, în Coreea de Sud – acesta este un factor foarte destabilizator”.

Ambasadorul a spus că amplasarea elementelor Aegis Ashore va avea un impact negativ asupra procesului de încheiere a unui tratat de pace între Rusia și Japonia, care nu este încă semnat.

„Amplasarea acestor sisteme nu va aduce rezolvarea problemei unui tratat de pace, a spus el. Noi credem că este necesar să se cultive în relația noastră o atmosferă pozitivă și, desigur, o astfel de mutare, ca amplasarea elementelor unui sistem american de apărare la nivel mondial, anti-rachetă, pe teritoriul Japoniei, va crea o atmosferă improprie pentru relaţiile noastre”

Traducerea Rador: Viorel Patrichi

Foto: Sistem american antirachetă / Pentagon

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Rusia, aceeasi mizerie imperialista de sute de ani.

  2. Nu inteleg care e treaba cu morisca stricata a rusilor pe subiectul asta.

    Propaganda nu le-a mers, populatia din tarile membre NATO si aliatii lor sunt foarte indiferente in aceasta privinta. Si cum continua cu aceleasi replici obosite, nu cred ca asta este scopul lor.

    De scut nu au cum sa se teama, nu poate fi eficient impotriva unui atac de anvergura ridicata (distrugerea mutuala asigurata in caz de razboi intre Rusia si NATO). 30-90 de rachete interceptoare cat pot fi instalate in fiecare locatie pot fi puse si pe nave militare, deci nu prea se schimba situatia strategica prea mult. Nu difera cu mult daca rachetele sunt instalate intr-o baza terestre sau pe o nava de razboi dintr-un port la 200-400 km distanta de locatia bazei militare.

    Explicatia trebuie sa fie alta, dar nu mi-e clar inca ce anume se intampla. Pana una alta, daca tot ii streseaza atat de tare, poate ca ar trebui folosit momentul pentru a mai construi cateva locatii, Danemarca se oferea sa gazduiasca o noua instalatie dupa amenintarile pe care le-a primit din partea rusnacilor. Si poate ca ar mai fi de folos si ceva mai la sud cateva instalatii.