Rusia se pregăteşte pentru o creştere uriaşă a dobânzilor, pe fondul temerilor că va pierde lupta împotriva inflaţiei
Banca Centrală a Rusiei (CBR) este aşteptată să adopte o majorare semnificativă a ratei dobânzii săptămâna aceasta, în încercarea de a contracara creşterea rapidă a preţurilor, care afectează economia orientată spre război, transmite CNBC, transmite News.ro.
Indicele preţurilor de consum a crescut cu 8,9% în noiembrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în creştere de la 8,5% în octombrie. Această accelerare a fost alimentată în principal de scumpirea alimentelor, dar şi de o rublă slăbită, afectată de noile sancţiuni americane impuse în noiembrie.
Economiştii estimează că banca centrală va creşte rata cheie a dobânzii cu 200 de puncte de bază, până la 23%, în cadrul întâlnirii de pe 20 decembrie. Aceasta ar fi a doua majorare consecutivă de această magnitudine a dobânzii cheie, după cea din octombrie.
Potrivit economistului Liam Peach de la Capital Economics, ”inflaţia va continua să accelereze, depăşind probabil 9% pe an până la sfârşitul lui 2025.”
Banca Centrală a semnalat deja că cererea internă depăşeşte capacitatea economiei de a produce bunuri şi servicii, ceea ce alimentează presiunile inflaţioniste. De asemenea, sancţiunile internaţionale şi războiul din Ucraina au dus la creşterea costurilor de producţie şi a salariilor, factori care contribuie la scumpirea produselor de bază, precum untul, ouăle şi uleiul de floarea-soarelui.
Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere economică de 3,6% pentru Rusia în 2024, urmată de o încetinire la 1,3% în 2025, pe fondul scăderii consumului privat şi a investiţiilor.
Guvernul rus atribuie costul ridicat al vieţii sancţiunilor impuse de ţările ”neprietenoase,” în timp ce preşedintele Vladimir Putin respinge afirmaţiile că Rusia ar sacrifica bunăstarea cetăţenilor pentru a finanţa eforturile de război.
În timp ce Rusia a încercat să diminueze impactul sancţiunilor internaţionale prin substituirea importurilor şi exportul de petrol şi gaze către ţări dispuse să le accepte, sancţiunile globale îşi fac simţite efectele.
Rubla rusească a scăzut puternic faţă de dolar în noiembrie, ajungând la 114 ruble pentru un dolar — cel mai scăzut nivel din martie 2022 — după un nou set de sancţiuni americane care au vizat a treia cea mai mare bancă din Rusia, Gazprombank.
Aceste măsuri au fost concepute pentru a împiedica banca, despre care Departamentul Trezoreriei SUA a afirmat că serveşte drept intermediar pentru achiziţia de materiale militare şi plata soldaţilor ruşi, să gestioneze tranzacţii energetice implicând sistemul financiar american.
Devalorizarea accentuată a rublei a determinat banca centrală a Rusiei să intervină pentru a susţine moneda.
Banca centrală a Rusiei a anunţat că va suspenda achiziţiile de valută străină pe piaţa internă până la sfârşitul anului ”pentru a reduce volatilitatea pieţelor financiare.”
Preşedintele Vladimir Putin a comentat situaţia luna trecută, insistând că lucrurile sunt sub control.
”Nu există absolut niciun motiv de panică,” a declarat Putin reporterilor, potrivit agenţiei de ştiri RIA Novosti.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank