G4Media.ro

Rusia și-a retras o parte a militarilor de la granițele NATO pentru…

Sursa Foto: voanews.com

Rusia și-a retras o parte a militarilor de la granițele NATO pentru a-i trimite în Ucraina

De la începutul invaziei sale la scară largă în Ucraina, Rusia a retras unități militare din bazele sale din nord pentru a umple golurile generate de pierderile grele în fața forțelor ucrainene, transmite publicația ucraineană Kyiv Post.

Din cei aproximativ 30.000 de soldați ruși care se aflau inițial la granița cu statele baltice și sudul Finlandei, 80% au fost redirecționați către Ucraina, lăsând Rusia doar cu un mic contingent, potrivit a trei înalți oficiali europeni din domeniul apărării din regiune.

Un înalt oficial nordic din domeniul apărării, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni militare sensibile, a declarat: „Scăderea pe care am văzut-o în regiune în ultimele șapte luni este foarte semnificativă”.

Un oficial militar de rang înalt a subliniat că puterea aeriană a Rusiei în zonă nu s-a schimbat, în timp ce Flota de Nord a Rusiei, care are baza în Peninsula Kola, a rămas practic neschimbată.

Cu toate acestea, împreună cu trupele sale, Rusia mută alte echipamente militare sofisticate, cum ar fi sisteme antiaeriene și rachete, din regiune în Ucraina.

Rusia pare să fi retras o parte din sistemele sale antiaeriene S-300 dintr-un inel de apărare din jurul Sankt Petersburgului, unul dintre cele mai mari orașe rusești, nu departe de Finlanda, potrivit unor imagini din satelit obținute luna aceasta de către mass-media finlandeză Yle. Imaginile din satelit au arătat o bază de rachete complet părăsită în zonă, unde se afla regimentul 500 de rachete antiaeriene al Rusiei.

Potrivit lui Arvydas Anusauskas, ministrul lituanian al apărării, „motivele sunt destul de simple: aceste forțe au fost folosite pentru a acumula suficientă putere de luptă pentru invazia inițială din februarie. Deoarece trupele rusești au suferit pierderi semnificative în teatrul de operațiuni, ele au trebuit să fie înlocuite [și] refăcute în timpul bătăliei”.

Oficialii din domeniul apărării din regiunea nordico-baltică se întreabă acum cum și când va reuși Rusia să își reasambleze vreodată forțele militare de-a lungul flancului nord-estic al NATO, mai ales că Finlanda și Suedia sunt pregătite să se alăture alianței.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Pai toata ideea cu razboiul din Ucraina nu era ca Rusia se temea de un atac Nato? Cum au lasat granitele cu Nato fara soldati? Nu sta toata securitatea Rusiei in Donbas? Astept un trolache sovietic cu multa imaginatie sa lamureasca aspectele intr-o compunere.

    • Se bazeaza pe nuclearele din anii ’60. Oricum au confiscat Karelia de la Finlanda, e momentul sa si-o ia inapoi.

  2. Păi nu era NATO marele pericol că vrea să atace Rusia?

  3. Au fost mutati in Belarus, unde Rusia isi trimite cel putin 100.000 de orci. De unde vor ataca concomitent cu cei din sud.

    • Manevra asta au incercat deja o data si nu a mers.

    • „Scopul operațiunii speciale nu e să câștigi, ci să participi. Astfel operațiunea specială decurge întotdeauna conform planului.”

  4. Pe ei ba baieti, macelaritii! As pune si eu mana pe un orc sa incerc ceva medieval

  5. NATO este o organizatie pacifista. Iar voi, puii aia celor care furau ceas si palton de la Nistru pan’ la Don, vreti sa faceti pace cu Rusia.