G4Media.ro

Rusia și Belarus încep exercițiile militare în programul „Frăția Slavă”. Serbia a…

Rusia și Belarus încep exercițiile militare în programul „Frăția Slavă”. Serbia a renunțat să mai participe, de teamă ca și-ar periclita șansa de aderare la Uniunea Europeană

Programul militar comun, desfășurat de forțe militare din Rusia și Belarus, va debuta luni, conform planurilor stabilite de cele două state. Peste 800 de soldaţi ruşi şi belaruşi vor participa la aceste exerciţii în perioada 14-25 septembrie în poligonul militar Breţki din Belarus – a anunțat agenția EFE.

Sub denumirea „Frăția Slavă”, programul se desfășoară pe teritoriul Belaruslui, iar Serbia urma de asemenea să fie parte din acest exercițiu. Ministrul Apărării din Serbia, Aleksandar Vulin, anunța cu numai câteva zile în urmă că țara sa a decis să se retragă din program, la presiunile exercitate de lideri ai Comisiei Europene.

„Ni s-a cerut, cu preţul unui abandon al viitorului nostru european, să renunţăm la exerciţiile militare prevăzute să aibă loc împreună cu Belarusul”, a declarat ministrul Vulin. Oficialul a adăugat că Serbia este neutră pe plan militar, dar cu toate acestea a fost confruntată „cu o puternică presiune nemeritată din partea Uniunii Europene”. În consecință, oficialii sârbi au decis să suspende participarea la acest program militar.

Rușii au ținut să transmită că acest program nu reprezintă o amenințare pentru securitatea vreunui stat.

„Sunt exerciţii antiteroriste şi nu sunt îndreptate împotriva niciunei ţări”, a declarat Ministerul Apărării rus, citat de agenția EFE.

Pentru înlăturarea suspiciunilor privind o posibilă desfăşurare militară rusă în Belarus, reprezentanții Rusiei au subliniat că trupele ruse vor reveni la bazele lor după încheierea manevrelor militare din programul „Frăţia Slavă”.

Program de aplicaţii militare se desfăşoară începând din anul 2015, iar anul trecut a avut loc pe teritoriul Serbiei, țară care de data aceasta a ales să se retragă.

Exerciţiile militare încep în aceeaşi zi în care preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko se va deplasa în oraşul Soci de pe ţărmul Mării Negre pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, care i-a promis că-l va susţine cu forţe de poliţie dacă în Belarus scapă de sub control manifestaţiile ce contestă realegerea lui Lukaşenko în urma alegerilor din 9 august.

Sursa Foto: timpul.md/aramat rusa

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Nu poate exista o Europa fara fosta URSS.Punct.Mai devreme sau mai tarziu, ne vom separa de turci, chinezi, dar UE fara fostele state URSS este nula!In caz contrar politica gaunoasa a UE va conduce la vlaguirea ei de emigranti-sirieni, irakieni, turci, algerieni, marocani, etc…insa vor disparea lgbt!

    • Luminatule

    • Serbia, cu apucăturile astea nu ar trebui primită. O sa fie un cal troian

    • Seb, vorbesti ca un prezentator de la RT, propagandist de doi lei ce esti. Putin se umple de bani pe spinarea fraierilor ca tine.

    • Pt.Vladimir….Populatia din fosta URSS(populatia de rand) a fost prigononita, mai ales pe timpul lui Stalin-milioane de morti pe criterii politice-insa realitatea actuala trebuie privita sub alte unghiuri care, mai devreme sau mai tarziu, vor fi rezolvate prin INTEGRARE!

    • TU
      Vei fi Noul Președinte al Uniunii Europene!
      Iar noi ăștia, restul 447 de milioane – supușii tăi.
      Continuă!
      (lmao)

  2. Ipocrizia Comisiei plina de birocrați incompetenți. Cum sa rateze Serbia viitorul luminos intr-un club „select”, precum și traiul pe datorie pentru bunăstare? Vad ca CE stie sa amenințe alte state. Dacă ar amenința asa si Rusia sau China ce bine ar fi. Dacă ar anula North Stream 2 si ar impune sanctiuni reale Belarusului, atunci CE ar avea dreptul să amenințe. Pana atunci, nu!

    • Daca e asa grozav jugul rusesc, de ce se chinuie Serbia sa scape de el si sa intre in UE?

      Gunoi rusesc ce esti.

  3. Cautati filmul cu „presedintele” Serbiei cand trump citeste din foaia semnata de „presedinte”. Cand domnu „presendinte” afla ca ambasada Serbiei in Israel se muta la Ierusalim, ia foile in mana, sa vada si el ce a semnat, si apo se ia cu mainile de frunte.

    Nici el nu stie la ce manevre militare mai participa „armata” „tarii lui”. Poate e plecata, precum aurul Romaniei, la Londra.

  4. daca nu ies primar la Bucuresti ma duc sa candidez la Minsk ca sunt prieten bun cu lukasenko
    imi plac pustile cu care umbla