G4Media.ro

Rusia şi China îşi dezvoltă tot mai mult cooperarea în Arctica, afirmă…

Sursa foto: Unsplash/ Willian Justen de Vasconcellos

Rusia şi China îşi dezvoltă tot mai mult cooperarea în Arctica, afirmă Pentagonul

Rusia şi China cooperează din ce în ce mai mult în Arctica, ceea ce ar putea avea un impact asupra stabilităţii regionale, a atras atenţia armata americană în timp ce şi-a lansat luni strategia pentru această regiune, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Rusia a redeschis sute de complexe militare din epoca sovietică în Arctica, se arată în raport. China, care se descrie ca un stat „aproape arctic”, are, de asemenea, ambiţii acolo şi a declarat că intenţionează să construiască un „Drum polar al mătăsii”. China este cu ochii pe resursele minerale şi pe noile rute de transport maritim, pe măsură ce blocurile de gheaţă se retrag odată cu creşterea temperaturilor.

„Din ce în ce mai mult, (Republica Populară Chineză) şi Rusia colaborează în Arctica prin mai multe instrumente ale puterii naţionale”, se arată în raportul Pentagonului.

„Deşi rămân zone semnificative de dezacord între RPC şi Rusia, alinierea lor tot mai mare în regiune este îngrijorătoare, iar (Departamentul Apărării) continuă să monitorizeze această cooperare”, a adăugat documentul.

Rutele maritime arctice sunt utilizate din ce în ce mai mult pentru conectarea economiilor majore din Oceanul Pacific şi Oceanul Atlantic, deoarece încălzirea globală micşorează gheţarii şi permite perioade mai lungi fără gheaţă pe mare.

China şi Rusia colaborează pentru a dezvolta rute de transport maritim arctice, în timp ce Rusia încearcă să livreze mai mult petrol şi gaze Chinei pe fondul sancţiunilor occidentale, iar China caută o rută alternativă de transport maritim pentru a-şi reduce dependenţa de Strâmtoarea Malacca.

Oamenii de ştiinţă din domeniul securităţii şi ataşaţii militari regionali spun că dependenţa Chinei de rutele de transport maritim din Oceanul Indian este văzută ca o vulnerabilitate strategică pentru Beijing, în special într-un conflict în legătură cu Taiwanul.

Raportul Pentagonului a adăugat că China caută să profite de „dinamica în schimbare din Arctica pentru a urmări o influenţă şi un acces mai mare, pentru a profita de resursele arctice şi pentru a juca un rol mai mare în guvernanţa regională”.

Raportul Pentagonului a adăugat că armata americană are o strategie de „monitorizare şi răspuns” în regiune, care a fost construită pe colectarea de informaţii, cooperarea cu aliaţii şi capacitatea de a desfăşura active militare.

În această lună, SUA, Canada şi Finlanda vor forma un consorţiu pentru a construi nave spărgătoare de gheaţă, menite să consolideze construcţia navală a aliaţilor şi să contracareze Rusia şi China în regiuni polare din ce în ce mai strategice.

Acordul – pe care cei trei membri ai NATO intenţionează să-l semneze până la sfârşitul anului – va aduna cererea din partea aliaţilor pentru a creşte capacitatea de construcţie navală, a spus oficialul, adăugând că a fost conceput pentru a trimite un mesaj Rusiei şi Chinei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...