G4Media.ro

Rusia și crima organizată de la Chișinău și Tiraspol pun în aplicare…

Foto: NovostiPMR

Rusia și crima organizată de la Chișinău și Tiraspol pun în aplicare un nou plan de destabilizare a Moldovei

De data aceasta „declanșatorul” este la Tiraspol, acolo unde structurile constituționale nu au acces, arată o analiză Deutsche Welle.

Separatiștii de la Tiraspol au chemat populația din regiunea transnistreană la un protest „împotriva presiunilor economice ale Moldovei”, după ce Chișinăul a obligat companiile transnistrene să-și achite taxele vamale în bugetul național, nu în cel gestionat de administrația separatistă pro-rusă de la Tiraspol. În coordonare cu Kievul, Chișinăul are toate instrumentele pentru aceasta.

Rusia și administrația separatistă de la Tiraspol au reacționat prin măsuri de șantaj. Chișinăul spune că a anticipat reacția și are „un plan B” în cazul în care administrația separatistă va aplica măsuri de răspuns. Guvernul este determinat să reintegreze pașnic Transnistria în Republica Moldova până la aderarea țării la UE (termen asumat – 2030).

„Protest” la comanda regimului separatist

Manifestația forțelor separatiste ar urma să aibă loc miercuri, 24 ianuarie. Canalele propagandistice din stânga Nistrului difuzează insistent un spot video în limba rusă cu chemarea la protest. Oamenilor li se spune că „Moldova îi jefuiește”. La Chișinău, unii lideri de opinie și politicieni se plasează discret de partea separatiștilor, reproșând guvernului pro-european că nu a avertizat din timp regimul ilegal de la Tiraspol despre introducerea taxelor vamale. Asta în condițiile în care noul Cod vamal cu noile prevederi (intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2024) a fost adoptat încă în 2021, fiind accesibil încă de atunci pe toate site-urile guvernamentale.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, cunoscut pentru sursele bune pe care le are în Transnistria (declarat indezirabil de regimul separatist) și pentru buna sa expertiză în problema transnistreană, avertizează însă că, în ajunul așa-zisului „protest” regizat de regimul separatist, la Chișinău unii vor încerca să-i dea mediatic amploare. Potrivit lui Nantoi, pe 23 ianuarie, cu o zi înaintea „manifestației” de la Tiraspol, un post TV de la Chișinău ar urma să difuzeze un interviu cu un „deputat” din „sovietul suprem” (parlamentul separatist) în care acesta va critica Chișinăul pentru așa-zisa „blocadă economică” impusă Transnistriei. Mai mult, deputatul PAS sugerează că regimul separatist de la Tiraspol ar avea oamenii săi în structurile guvernamentale de la Chișinău – funcționari plătiți de grupul „Sheriff” (care controlează peste 80% din economia Transnistriei), inclusiv la Procuratură „pentru a ține ani la rând la murat unele dosare penale mai delicate”.

Agenții lui Putin vor să provoace dezbinare între Chișinău și Kiev

În paralel, forțele pro-Kremlin, inclusiv politicieni, lideri de opinie și foști securiști, agită spiritele la Chișinău ca parte a unui efort propagandistic mai larg al Moscovei de a certa diplomatic Chișinăul cu Kievul. Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău susține că a intrat în posesia unor informații despre un grup de persoane care ar pregăti „lansarea unor campanii de dezinformare și manipulare” pentru ca unele instituții de stat din Republica Moldova să fie acuzate „de acțiuni orientate contra unor cetățeni ai Ucrainei, care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene”. Potrivit SIS, printre membrii grupării se numără și foști ofițeri de informații – cetățeni ai Republicii Moldova, demiși anterior „pentru corupție, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane și interacțiuni neautorizate cu serviciile speciale străine”.

Deși SIS a anticipat declanșarea acestei campanii propagandistice, la sfârșitul săptămânii trecute, în spațiul public au fost răspândite informații despre presupusa filare a diplomaților ucraineni de către serviciile secrete moldovenești în vara anului 2023. Mesajele inițiatorilor campaniei s-au bazat pe două elemente: că filarea diplomaților nu putea avea loc fără acordul Maiei Sandu și că „informațiile secrete” obținute ar proveni de la serviciile ucrainene.

ISW: Operațiune rusească sub steag fals în Transnistria

Pe de altă parte, Chișinăul a cerut în mod repetat ca Tiraspolul să se abțină de la provocări și să nu aplice măsuri de răspuns în raport cu fermierii și școlile românești din stânga Nistrului – așa cum au amenințat deja forțele separatiste.

Potrivit vicepremierului moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian, Tiraspolul a recurs la o retorică falsă precum că Chișinăul ar lua banii cetățenilor din stânga Nistrului prin aplicarea taxelor vamale în raport cu firmele transnistrene. El a reamintit că, de exemplu, în 2023, aproximativ 50.000 de cetățeni din regiunea transnistreană au beneficiat de servicii medicale în partea dreaptă a Nistrului, mii de tineri din regiunea transnistreană își fac studiile la Chișinău iar zeci de mii de cetățeni din Transnistria primesc pensii din bugetul de asigurări sociale al Republicii Moldova. Un simplu calcul contabil arată că cheltuielile Chișinăului în raport cu cetățenii din stânga Nistrului depășesc de câteva ori suma de aproximativ 2,5 milioane de dolari care se va aduna anual de la importatorii și exportatorii transnistreni de mărfuri în baza noilor reglementări vamale introduse de guvernul moldovean.

De menționat că Chișinăul în continuare nu aplică accize și taxe fiscale firmelor transnistrene (în baza Hotărârii 1001 a Guvernului intrată în vigoare încă în septembrie 2001). Astfel, bugetul Republicii Moldova ratează anual venituri de 5,3 miliarde de lei moldovenești. Acești bani se duc în bugetul separatiștilor și consolidează regimul ilegal de la Tiraspol iar Chișinăul contribuie direct la acest proces.

La începutul lunii ianuarie 2024, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a avertizat că Rusia pregătește o operațiune sub steag fals în Transnistria, pentru a destabiliza Republica Moldova. Potrivit raportului citat, provocarea ar urma să fie declanșată prin intermediul șefilor grupării separatiste de la Tiraspol. Ca și în cazul Georgiei și Ucrainei, în acest scenariu Rusia va pretinde că trebuie să-i protejeze pe etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă din regiunea transnistreană, potrivit ISW.


Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...