Rusia și racheta cu propulsie nucleară. Expert: Dacă rușii au inventat un nou tip de rachetă cu un motor propulsat nuclear, acest lucru ar fi suficient pentru a da Rusiei o superioritate asupra SUA
”Arma de nouă generaţie” care a explodat joi la o baza de testări de rachete în Nordul îndepărtat al Rusiei este cu certitudine un nou tip de rachetă cu propulsie nucleară, a cărei fezabilitate (și utilitate) este pusă în discuție de numeroși experți, se arată într-o analiză publicată de cotidianul belgian Le Vif, preluată de Rador.
Care este interesul să ai o rachetă cu propulsie cu energie nucleară?
Acela de a avea o rachetă cu rază în principiu nelimitată, explică directorul Centrului de Studii de Securitate la Institutul Francez de Relații Internaționale (IFRI), Corentin Brustlein, pentru AFP. “Acest lucru permite teoretic să te eliberezi de constrângerea cantității de carburant pe care o poți transporta”, spune el.
“Și cu o rază de acțiune nelimitată, poți face ocoluri mari pentru a lovi adversarul în zone expuse, poți folosi traiectorii nesupravegheate, pentru a ocoli și surprinde radarele americane și apărarea lor antirachetă”, adaugă el.
“Rușii au o obsesie privind apărarea antirachetă americană și amenințarea pe care ar putea-o reprezenta pentru forța lor de descurajare, adică ei se tem că americanii vor avea într-o bună zi capacitatea de a le neutraliza arsenalul prin mijloace ofensive și defensive”, adaugă el. “Acest lucru datează din vremea Războiului Rece și a Războiului Stelelor al lui Ronald Reagan (președintele Statelor Unite din ianuarie 1981 până în ianuarie 1989, n. red.) Rușii își înmulțesc opțiunile pentru a fi siguri că pot penetra apărările antirachetă americane”.
Care sunt provocările tehnologice?
Sunt uriașe: trebuie mai întâi să reușești să miniaturizezi un reactor nuclear pentru a putea fi îmbarcat la bordul unei rachete, apoi să gestionezi securitatea cercetătorilor în timpul fazelor de testare, apoi pe cea a operatorilor.
Accidentul de joi s-a produs, potrivit agenției nucleare rusești Rosatom, la bordul unei platforme maritime, în timp ce specialiștii săi furnizau ingineria pentru „sursa de energie izotopică” a motorului rachetei aflat la originea exploziei.
“Pentru funcționarea a tot ce este nuclear, există un mediu de securitate indispensabil care este greu de asigurat. Manevrarea, siguranța nucleară, sunt constrângeri enorme”, asigura fostul șef al unui serviciu francez de informații care, având obligația să fie rezervat, cere să rămână anonim.
“Rușii, moștenitorii sovieticilor, au tendința să pună nuclear peste tot. Ei nu respectă nici măcar consemnele de securitate, pentru că le consideră prea complicate”, adaugă el. “Franța a renunțat la asta de multă vreme și a decis s-o rezerve (arma atomică) submarinelor și portavionului său. În rest, merită? Noi am considerat că nu și nu suntem singurii”.
“Cantitatea de provocări tehnice care există pentru a miniaturiza un reactor nuclear până la această dimensiune, cu mai multe constrângeri în ce privește testările, este uriașă”, confirmă Corentin Brustlein. “Este ceva extrem de complex, faţă de un interes operațional îndoielnic. Dacă combinăm dificultatea tehnică, consecințele politice și de mediu și interesul operațional, rezultă o ecuație extrem de defavorabilă”.
Mai mult, potrivit expertului militar rus Alexandr Golts, sistemul de rachete de croazieră “Burevestnik” (care potrivit unor experți americani este cel care a explodat joi) “este complet inutil, superfluu”. “Dacă cercetătorii ruși au inventat un nou tip de rachetă cu un motor propulsat nuclear, acest lucru ar fi suficient pentru a da Rusiei o superioritate asupra Statelor Unite”, a declarat el pentru AFP.
Există o dimensiune politică în această voință de a se dota cu rachete cu propulsie nucleară?
La începutul anului, președintele Vladimir Putin anunțase cu mare pompă că țara lui s-a dotat cu noi arme “invincibile”, cu rază nelimitată, imposibil de interceptat. Rachetele cu propulsie nucleară fac parte din acest arsenal, estimează experții, dând asigurări că nu sunt puse la punct și ar putea să nu fie niciodată.
“Există o dimensiune politică importantă pentru Vladimir Putin: el vrea să arate că Rusia rămâne o mare putere militară”, asigură același șef al unui serviciu de informații. “Rușii au asociat întotdeauna puterea politică cu puterea militară”.
“Este o dimensiune de fațadă, naționalistă, extrem de importantă”, adaugă Corentin Brustlein. “Putin vrea să arate că Rusia dezvoltă sisteme pe care Statele Unite nu le au, că ea sprijină competiția tehnologică”.
Traducere: Gabriela Sîrbu
Image by Gerd Altmann from Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii