G4Media.ro

Rusia și racheta cu propulsie nucleară. Expert: Dacă rușii au inventat un…

sursa foto: Pixabay

Rusia și racheta cu propulsie nucleară. Expert: Dacă rușii au inventat un nou tip de rachetă cu un motor propulsat nuclear, acest lucru ar fi suficient pentru a da Rusiei o superioritate asupra SUA

”Arma de nouă generaţie” care a explodat joi la o baza de testări de rachete în Nordul îndepărtat al Rusiei este cu certitudine un nou tip de rachetă cu propulsie nucleară, a cărei fezabilitate (și utilitate) este pusă în discuție de numeroși experți, se arată într-o analiză publicată de cotidianul belgian Le Vif, preluată de Rador.

Care este interesul să ai o rachetă cu propulsie cu energie nucleară?

Acela de a avea o rachetă cu rază în principiu nelimitată, explică directorul Centrului de Studii de Securitate la Institutul Francez de Relații Internaționale (IFRI), Corentin Brustlein, pentru AFP. “Acest lucru permite teoretic să te eliberezi de constrângerea cantității de carburant pe care o poți transporta”, spune el.

“Și cu o rază de acțiune nelimitată, poți face ocoluri mari pentru a lovi adversarul în zone expuse, poți folosi traiectorii nesupravegheate, pentru a ocoli și surprinde radarele americane și apărarea lor antirachetă”, adaugă el.

“Rușii au o obsesie privind apărarea antirachetă americană și amenințarea pe care ar putea-o reprezenta pentru forța lor de descurajare, adică ei se tem că americanii vor avea într-o bună zi capacitatea de a le neutraliza arsenalul prin mijloace ofensive și defensive”, adaugă el. “Acest lucru datează din vremea Războiului Rece și a Războiului Stelelor al lui Ronald Reagan (președintele Statelor Unite din ianuarie 1981 până în ianuarie 1989, n. red.) Rușii își înmulțesc opțiunile pentru a fi siguri că pot penetra apărările antirachetă americane”.

Care sunt provocările tehnologice?

Sunt uriașe: trebuie mai întâi să reușești să miniaturizezi un reactor nuclear pentru a putea fi îmbarcat la bordul unei rachete, apoi să gestionezi securitatea cercetătorilor în timpul fazelor de testare, apoi pe cea a operatorilor.

Accidentul de joi s-a produs, potrivit agenției nucleare rusești Rosatom, la bordul unei platforme maritime, în timp ce specialiștii săi furnizau ingineria pentru „sursa de energie izotopică” a motorului rachetei aflat la originea exploziei.

“Pentru funcționarea a tot ce este nuclear, există un mediu de securitate indispensabil care este greu de asigurat. Manevrarea, siguranța nucleară, sunt constrângeri enorme”, asigura fostul șef al unui serviciu francez de informații care, având obligația să fie rezervat, cere să rămână anonim.

“Rușii, moștenitorii sovieticilor, au tendința să pună nuclear peste tot. Ei nu respectă nici măcar consemnele de securitate, pentru că le consideră prea complicate”, adaugă el. “Franța a renunțat la asta de multă vreme și a decis s-o rezerve (arma atomică) submarinelor și portavionului său. În rest, merită? Noi am considerat că nu și nu suntem singurii”.

“Cantitatea de provocări tehnice care există pentru a miniaturiza un reactor nuclear până la această dimensiune, cu mai multe constrângeri în ce privește testările, este uriașă”, confirmă Corentin Brustlein. “Este ceva extrem de complex, faţă de un interes operațional îndoielnic. Dacă combinăm dificultatea tehnică, consecințele politice și de mediu și interesul operațional, rezultă o ecuație extrem de defavorabilă”.

Mai mult, potrivit expertului militar rus Alexandr Golts, sistemul de rachete de croazieră “Burevestnik” (care potrivit unor experți americani este cel care a explodat joi) “este complet inutil, superfluu”. “Dacă cercetătorii ruși au inventat un nou tip de rachetă cu un motor propulsat nuclear, acest lucru ar fi suficient pentru a da Rusiei o superioritate asupra Statelor Unite”, a declarat el pentru AFP.

Există o dimensiune politică în această voință de a se dota cu rachete cu propulsie nucleară?

La începutul anului, președintele Vladimir Putin anunțase cu mare pompă că țara lui s-a dotat cu noi arme “invincibile”, cu rază nelimitată, imposibil de interceptat. Rachetele cu propulsie nucleară fac parte din acest arsenal, estimează experții, dând asigurări că nu sunt puse la punct și ar putea să nu fie niciodată.

“Există o dimensiune politică importantă pentru Vladimir Putin: el vrea să arate că Rusia rămâne o mare putere militară”, asigură același șef al unui serviciu de informații. “Rușii au asociat întotdeauna puterea politică cu puterea militară”.

“Este o dimensiune de fațadă, naționalistă, extrem de importantă”, adaugă Corentin Brustlein. “Putin vrea să arate că Rusia dezvoltă sisteme pe care Statele Unite nu le au, că ea sprijină competiția tehnologică”.

Traducere: Gabriela Sîrbu

Image by Gerd Altmann from Pixabay 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. daca bubuie la lansare….numai superioritate nu se poate numi.

    • E in faza de testare, orice faza de cercetare are si teste esuate… ca de, asta e scopul testelor :))

  2. Rusii sunt blocati mintal in Razboiul Rece.

  3. modul cum au gestionat rușii accidentul de la cernobîl (care în fapt a fost o continuare a altor întâmplări de același gen de mai mică anvergură) arată că nu te poți baza pe ceea ce declară ei și nici pe responsabilitatea lor în manevrarea unor tehnologii f. periculoase ….pot oricând să genereze mari probleme si să nu dea 2 lei pe viață oamenilor . .. care e rostul să tot bagi bani in tehnologii militare cand tu esti praf dpv economic???

  4. Superioritatea ar fi evidenta ,daca miine ar fi efectuat un test reusit . Deocamdata este unul ce a provocat un accident nuclear, soldat cu morti si raniti si a produs consecinte ,ce inca nu sunt in mod cert stabilite . Stabilita este doar desemnarea celor morti (probabil si a celor viitor morti ) ca eroi ai neamului . Daca se reuseste ,ceea ce media sugereaza deja si anume, superioritatea nucleara absoluta a Rusiei, in fata tuturor ,nu numai a Americii , atunci Rusia se poate erija in binefacatorul si sustinatoarul pacii , in viitorul omenirii si politica ce pina acum a stat la baza sustinerii Rusiei in lume, se poate schimba si ea . Interesant ar fi de stiut , daca este adevarata stirea, din punct de vedere militar , nu al accidentului si care este echipa ce a facut posibila aparitia unei astfel de arma si ce influente de inteligenta , din exterior , au contribuit direct la asta . In acest caz , singura posibilitate, ce apare deja, este unirea celor doua mari forte Rusia si UE si impunerea unei vointe comune politice la nivel global . Daca Franta in principal si Germania isi doresc asta, in viitor devin impreuna cu Rusia o forta de temut . Tot ceea ce va scriu, nu reprezinta adevaruri ,ci doar posibilitati , cum tot asa de bine ,America sau oricare alta mare putere , sa posede deja astfel de arme si atunci ceea ce ca posibil va spun, sa fie doar o utopie .

    • Adica ,daca ai o racheta nucleara ,nu cu incarcatura nucleara , dar si cu incarcatura nucleara,ea se plimba ca voda prin loboda in lume si daca i se spune sa faca bum, face, daca nu, se intoarce acasa .Ma ia cu fiori cind imi imginez asta : Adica ce de bani s-au bagat in tot felul de sisteme de aparare ,ce pot fi trimise acum la fiare vechi . Ca sa fiu sincer(brrrr ), tot astept de ani buni , ca Germania sa fie ceea care aduce in fata lumii pacea eterna printr-un mecanism de felul asta . Nici nu ma gindeam ca Rusia va fi prima (daca pot face asta)

    • Adica ,daca ai o racheta nucleara ,nu cu incarcatura nucleara , dar si cu incarcatura nucleara,ea se plimba ca voda prin loboda in lume si daca i se spune sa faca bum, face, daca nu, se intoarce acasa .Ma ia cu fiori cind, imi imaginez asta : Adica ce de bani s-au bagat in tot felul de sisteme de aparare ,ce pot fi trimise acum la fiare vechi . Ca sa fiu sincer(brrrr ), tot astept de ani buni , ca Germania sa fie ceea care aduce in fata lumii pacea eterna, printr-un mecanism de felul asta . Nici nu ma gindeam ca Rusia va fi prima (doar daca pot face asta) .In fapt ,inceputurile bombelor atomice si a rachetelor, avea la baza cercetarea germana ,ce a fost impartita si ca material uman (nu imi place cum suna ) si ca tehnologie (furata practic) si apoi extinsa, de cercetatorii nemti ,ce s-au pozitionat cu stiinta cu tot ,de o parte sau alta a baricadei . Este foarte clar , ca mostenirea lasata de acestia si Rusiei si Americii ,au facut din cele doua , puterile pe care le vedem azi si care se intrec de zeci de ani si politic si militar .

  5. Nu e nici-o noutate.
    Exista de zeci de ani sateliti cu motor nuclear.

    • Rachete cu propulsie nucleara au fost testate si in state prin anii 60. Nu e ceva nou. Probabil nu sunt idee buna pentru folosit la lansari, mai degraba pentru lucru exclusiv in spatiu.

  6. Vorbim de lucruri diferite . Una este lansarea pe orbita a satelitilor si functionarea lor in spatiu si alta este lansarea rachetelor si modalitatea lor de functionare ulterioara , ca armament de atac . Functionarea rachetelor de atac, cu combustie nuclera ,fac ca ele practic sa nu se opreasca vreodata si pot zbura cu viteze superioare, un timp extrem de lung , fara ai fi nevoit sa ii prestabilesti o traiectorie ,ce poate fi aflata in mod matematic . Practic sunt invulnerabile .Deocamdata nimeni nu are asa ceva .

  7. cum spunea odata unul analist militar SI CE?
    sa zicem cu rachetele lor supersonice, rusia poate distruge toata lumea in afara de ei … nu e ca si cum radioactiviatatea nu va ucide toata planeta,
    nu e ca si cum ar putea sa neutralizeze toate rachetele lansate pe urma de sua, ue … nu e ca si cum ar lansa astia o racheta, si ceilalti ar sta sa se uite ce ciuperca frumoasa de foc se face

  8. Ca sa intelegem ,trebuie sa stim , nu intreg arsenalul nuclear ,al indiferent cui , este pus in pozitia de a fi activat si de a fi folosit instantaneu . In cazul-doamne fereste – de razboi nuclear ,cine are capacitatea de identificare a pozitiilor lansatoarelor si timpii in care aceste lansatoare pot fi puse functionare,concomitent cu executarea primei lovituri este cistigator . Din acest motiv Rusia este incomodata de Deveselu ,ce este conectat la un sistem mai amplu , ce cuprinde radare , mijloace de ascultare si depistare precoce in caz de lovitura , ca sa nu mai vorbim , de distanta foarte mica exprimata in km . pina la Moscova

  9. Așa cum mișcările studenșești din Franța in mai 1968, finanțare de Komintern, au fost pe cale să destabilzeze Franta iar Generalul De Gaule a trebuit să-și scurteze vizita la București, au dus apoi la ”primăvara de la Praga” care s-a incheeat cu invazia Cehoslovaciei, Blocul CAER, dovedindu-și ineficacitatea, care a evoluat catre unificarea Germaniei și dispariția URSS, eu pot să cred că ”jachetele galbene” finanțare prin conturile d-nei Le Pen din băncile din Moscova pot fi împrumutate și de ”celovecii” lui Putin, ceea ce explică reactia excesivă a lui Putin la manifestațiile de la Mocova ! Eu știu că de ce ție frică nu scapi ! Cam asta îl paște și pe Putin !
    Mie nu mi-a plăcut deloc ”spovedania” lui Putin la Papa Francisc ! De atunci am spus că ”nu miroase a bine” ! Stalin era îngrijorat de diviziile papalității, ar trebui să aflăm care or fi îngrijorările lui Putin ! Eu rămân la speranța că Providența, nu va lăsa Grădina Maicii Domnului, care l-a primit cu demnitate pe Papa Francisc !, la îndemâna ticăloșilor politici și economici !
    Mă văd in situația de a reveni la ideea că spovedania lui Putin la Papa Francisc, nu mirose a bine. Jocul geopolitic riscant al Germaniei, care continuă să-l mențină pe Schröder in înalte funcții la GAZPROM, pe seama ignorării flagrante a unor țări, victime ale intereselor Germane de la criminalul Pact Ribentrop-Molotov, Dictatul de la Viena, refuzul constant al acceptării in Zona SCHENGEN, a României și Bulgariei, aplicarea suspectului MCV, nu pot să nu mi le amintesc ! O rază de soare este prezentată de numirea lui Mircea Gioană, ca secretar general adjunct al NATO, care mijește anemic de sub norii grei a Putinismului revanșard, care încet și insiduos, pășește constant către realizarea agresivă a celebrului testament al lui Petru ce Mare, pătruns definitiv in ADN-ul existenței imperiale a mujicilor ruși, care de la Stalin încoace au adoptat metode banditeștii de acțiune, avănd la bază șantajul geopolitc, și căi mafiote de acțiune ! Putin se dovedește un urmaș sofisticat al lui Stalin, care va avea de dus un război perdant cu Google și in final cu internetul, care va rămâne de nestăvilit !

  10. Îi credeți pe ruși atât de novici încât să dea chix la un test de lansare a unei astfel de rachete ?. Mă cam îndoiesc !. Este, probabil, un „eșec/avertisment” pentru partenerii lor americani (și nu numai !) provocat tocmai de a atrage atenția !…Naivitatea și credulitatea sunt, de cele mai multe ori, oarbe !…