
Rusia şi SUA au ales diplomaţia hocheiului ca modalitate de a-şi dezgheţa relaţiile bilaterale și de a pune capăt războiului din Ucraina
Sportul a fost un instrument al păcii de-a lungul istoriei, iar în prezent Rusia şi SUA au ales hocheiul ca modalitate de a-şi dezgheţa relaţiile bilaterale şi, printre altele, eventual de a pune capăt războiului din Ucraina, comentează luni agenția de știri EFE, citată de Agerpres.
Preşedintele american Donald Trump a susţinut ideea omologului său rus Vladimir Putin de a organiza un meci între cei mai buni jucători ruşi şi americani care concurează în ligile de hochei pe gheaţă din Statele Unite şi Canada (NHL) şi Rusia (KHL).
Ruşii, care au amintiri plăcute despre meciurile demonstrative istorice jucate împotriva Canadei în plin Război Rece (1972), au propus deja oraşul natal al preşedintelui Putin, Sankt Petersburg, ca loc de desfăşurare a unui astfel de meci.
Putin, un mare fan al judo-ului încă din copilărie, a învăţat să patineze pe gheaţă când era deja şeful Kremlinului. De atunci, a patinat în mod regulat şi chiar a participat la meciuri de hochei cu legende ale acestui sport şi alţi înalţi oficiali.
Televiziunea rusă transmite în fiecare an imagini cu şeful statului care marchează mai multe goluri în meciuri caritabile organizate în staţiunea Soci, nu fără complicitatea echipei rivale.
Între timp, de partea cealaltă a oceanului, preşedintele american Donald Trump a încercat în 1999 să cumpere o echipă de hochei, Florida Panthers, dar negocierile nu au fost finalizate, potrivit presei americane.
Legenda hocheiului sovietic şi american Viacheslav Fetisov, care a jucat la Detroit şi New Jersey, i-a recomandat preşedintelui Trump să înveţe să joace aşa cum a făcut-o colegul său de la Kremlin, când era deja trecut de 50 de ani.
Deocamdată, actualul lider de la Casa Albă îl cunoaşte personal şi îl susţine pe marele star al hocheiului rusesc Aleksandr Ovecikin, care joacă pentru echipa Washington Capitals. Aşadar, cea mai bună carte de vizită a diplomaţiei hocheiului este Ovi, aşa cum este cunoscut de susţinătorii săi din SUA.
În vârstă de 39 de ani, Ovi a depăşit recordul istoric deţinut din 1999 de canadianul Wayne Gretzky, prieten al lui Trump.
Rusul, care joacă anul acesta al 20-lea sezon în NHL, la fel de multe câte a jucat canadianul de-a lungul carierei sale de succes, este ambasadorul perfect între Kremlin şi Casa Albă.
În primele luni ale războiului din Ucraina, Aleksandr Ovecikin a fost criticat pentru că şi-a păstrat fotografia cu Putin pe reţelele de socializare, dar este foarte apreciat de fanii americani de hochei şi se întâmplă că este prieten atât cu Trump, cât şi cu Putin.
Este adevărat că NHL, care a suspendat memorandumul cu colegii săi ruşi din KHL după începerea războiului din Ucraina, nu şi-a dat încă aprobarea pentru un astfel de meci. Însă nu poate fi vorba deocamdată de un meci demonstrativ între echipele Rusiei şi SUA, deoarece ruşii sunt sancţionaţi cel puţin până în 2026. Va trebui să fie un meci între vedete din cele două ligi, precizează EFE.
Diplomaţia hocheiului are un precedent. Într-o încercare de a crea un decalaj între Uniunea Sovietică şi China lui Mao după un conflict de frontieră, administraţia americană a preşedintelui Richard Nixon a devenit pasionată de ping-pong. Drept urmare, Nixon a devenit, în 1972, primul preşedinte american care a vizitat Republica Populară Chineză, un eşec diplomatic major pentru Kremlin.
Americanii şi chinezii au disputat meciuri de tenis de masă pe teritoriul ambelor ţări, meciuri în care asiaticii au jucat moderat pentru a nu-i umili pe reprezentanţii ţării pe care, anterior, Beijingul o considera un duşman înverşunat.
Legenda spune că invitaţia Beijingului, transpusă cinematografic în filmul „Forrest Gump” cu Tom Hanks în rolul principal, a fost, de fapt, rezultatul unei coincidenţe. Americanul Glenn Cowan a pierdut autobuzul echipei americane în timpul Cupei Mondiale din 1971 din Japonia. În mod surprinzător, autobuzul chinezilor i-a venit în ajutor şi l-a luat la bord, unde se afla marele campion al vremii, Zhuang Zedong. Fotografia cu cei doi jucători coborând din autobuz a făcut înconjurul lumii şi a deschis calea diplomaţiei ping-pong-ului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
1 comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.
Tara arde si baba se piaptana! Ce sa dezghete ca doar Trump e cel mai mare prieten al Rusiei?