Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că sabotează schimburile de prizonieri de război
Kievul a cerut duminică Moscovei să furnizeze o listă cu prizonierii de război ucraineni pregătiţi pentru un schimb, după ce Rusia a acuzat Ucraina că a sabotat acest proces, informează Reuters, conform Agerpres.
Comisarul ucrainean pentru drepturile omului Dmitro Lubineţ a scris pe canalul său de mesagerie Telegram: „Suntem întotdeauna gata să schimbăm prizonieri de război!”
Kievul şi Moscova au schimbat frecvent prizonieri de la invazia pe scară largă declanşată de Rusia asupra Ucrainei în februarie 2022. Ultimul schimb a avut loc la mijlocul lunii octombrie, fiecare parte aducând acasă 95 de prizonieri.
Sâmbătă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că Ucraina sabotează în esenţă procesul şi că a refuzat să-şi recupereze propriii cetăţeni.
„În prezent, regimul de la Kiev sabotează literalmente acest proces, care era instituţional şi a dat rezultate, pentru că s-a concentrat pe schimbul de luptători din batalioanele naţionaliste”, a susţinut Zaharova, citată de EFE.
Aceste batalioane ucrainene, formate din voluntari, au fost cele mai combative unităţi ale Forţelor Armate ucrainene de la începutul războiului. La începutul conflictului, ele nu făceau parte din Armata Ucrainei, dar mai târziu s-au alăturat Forţelor Armate ucrainene, aminteşte EFE.
Zaharova a afirmat că Ministerul Apărării rus s-a oferit să predea 935 de prizonieri de război ucraineni, dar că Ucraina a preluat doar 279.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a amintit că din 2022 şi până în prezent au avut loc peste 45 de schimburi de prizonieri de război între Rusia şi Ucraina, în timpul cărora fiecare parte a recuperat aproximativ 3.000 de militari.
La rândul său, Lubineţ a declarat că Ucraina a fost întotdeauna pregătită să-şi accepte cetăţenii şi a acuzat Rusia că încetineşte procesul de schimb.
Comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a afirmat sâmbătă că Ucraina a „politizat” problema.
„Considerăm că este necesar să revenim la un dialog constructiv şi să accelerăm schimbul de prizonieri”, a scris Moskalkova pe Telegram.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.