G4Media.ro

Rusia spune că nu-i poate proteja pe pelerinii evrei din orașul ucrainian…

foto: Wikipedia

Rusia spune că nu-i poate proteja pe pelerinii evrei din orașul ucrainian Uman și neagă afirmația că plănuiește să-i atace

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, i-a spus trimisului Israelului la Moscova, în timpul unei întâlniri recente, că Rusia nu poate garanta siguranța evreilor care vizitează orașul ucrainean Uman pentru pelerinajul anual de Rosh Hashanah – Anul Nou Evreiesc, care începe duminică 25 septembrie la apusul soarelui, transmite The Times of Israel.

Bogdanov i-a spus ambasadorului Alexander Ben Zvi că Israelul trebuie să orice cetățean al său să călătorească în orașul ucrainean pentru noul an evreiesc, a relatat Canalul 12 TV.

Pelerinajul atrage de obicei zeci de mii de credincioși evrei, dar Israelul a avertizat în mod repetat împotriva vizitei la Uman în acest an din cauza războiului. Uman se află în partea centrală a Ucrainei, la sud de Kiev, și a mai fost lovit de rachete rusești.

Joi, Rusia a negat cu tărie că Moscova plănuiește să lanseze rachete asupra pelerinilor evrei din Uman, după ce un consilier al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, el însuși evreu, a făcut această afirmație la televiziunea publică israeliană.

Vorbind cu televiziunea publică Kan săptămâna trecută, Mihailo Podolyak a declarat că Rusia ar putea lansa rachete spre Uman pentru a provoca un „șoc global”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins avertismentul lui Podolyak ca fiind „un gând absurd și, desigur, fals”.

„Cu toate acestea, aceste comentarii trebuie luate în serios, deoarece ele vin din partea regimului de la Kiev”, a declarat Zaharova în replică, potrivit Kan. „Nu există nicio îndoială că [ucrainenii] sunt suficient de brutali pentru a exploata oportunitatea de a crea o altă provocare antirusească”.

Ucraina i-a avertizat, de asemenea, pe evrei să nu viziteze Umanul în acest an pentru Rosh Hashanah, la sfârșitul lunii.

Orașul este locul de înmormântare al rabinului hasidic Nachman de Bratslav, care a murit în 1810. Nachman a fost fondatorul mișcării hasidice Breslov, care s-a stabilit în Uman la începutul anilor 1800. Înainte de a muri, el a cerut ca adepții săi să-i viziteze mormântul pentru a celebra sărbătorile evreiești.

În ciuda avertismentelor, mii de ultra-ortodocși israelieni au promis să înfrunte pericolele invaziei rusești și să facă pelerinajul în acest an.

Avraham Burstein, în vârstă de 51 de ani, a declarat pentru AFP la Ierusalim: „Este ca și cum aș fi îndrăgostit, pur și simplu trebuie să merg”.

„Pentru noi, ar fi frumos ca el să fie îngropat la Londra, sau la Amsterdam, chiar și la Berlin”, a spus Burstein. „Dar el a ales să fie acolo și ne-a cerut să venim în fiecare an pentru Rosh Hashana, așa că trebuie să mergem”.

Pelerinajul a fost interzis în timpul Uniunii Sovietice și abia după prăbușirea acesteia, în 1991, vizitele anuale au fost reluate și au ajuns la zeci de mii de participanți.

„Toată viața mea de copilărie m-am rugat la Dumnezeu: te rog, măcar o dată, lasă-mă să merg la mormântul rabinului Nachman, doar o singură dată”, a spus Burstein. Deși a spus că nu și-a rezervat încă biletul, Burstein plănuia să călătorească în cursul acestei săptămâni cu cei doi fii ai săi.

Premierul interimar la Israelului, Yair Lapid, a îndemnat luna aceasta cetățenii să evite pelerinajul la Uman, avertizând asupra unui „pericol care pune viața în pericol”, iar ambasada Ucrainei în Israel a emis săptămâna trecută un avertisment similar.

Uman a fost grav lovit de rachete rusești în primele săptămâni ale războiului și chiar luna trecută un civil a fost ucis de o rachetă rusească în district, potrivit unei declarații a unui oficial regional, Ihor Tabureț, postată pe serviciul de mesagerie Telegram.

Zborurile directe către Kiev au fost anulate de când a început invazia rusă în Ucraina, însă mii de pelerini au pornit deja la drum.

Un agent de turism ultra-religios din Ierusalim, care a cerut să nu fie numit de teama reproșurilor din comunitate, a declarat că zborurile către țările limitrofe Ucrainei au fost în mare parte vândute pentru restul lunii.

Săptămâna trecută, pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, zborurile spre Moldova și România erau pline de hasidimi Breslov care se îndreptau spre Uman.

„De ce ar trebui să fim îngrijorați? Dacă crezi în Dumnezeu, nu te temi de nimic”, a declarat Avraham Elbaz pentru AFP în timp ce se înregistra pentru zborul său spre Chișinău.

În septembrie 2020, mii de evrei ultra-ortodocși au fost blocați timp de mai multe zile între granițele Belarusului și Ucrainei, după ce Kievul a refuzat să le permită intrarea din cauza pandemiei de Coronavirus. Alții care au reușit să ajungă la Uman au intrat în conflict cu localnicii de acolo.

Înainte de pandemie, mai mult de 50.000 de pelerini călătoreau anual în timpul Rosh Hashana, a declarat Gilad Malach, director al programului Ultra-Ortodocși în Israel la thinktank-ul Israel Democracy Institute.

El a estimat că între 5.000 și 10.000 de pelerini vor încerca călătoria în acest an.

„Majoritatea, atunci când există restricții, înțeleg motivele pentru a nu merge, fie că este vorba de COVID-19 sau de război”, a declarat Malach pentru AFP. „Dar pentru hasidimii radicali este unul dintre angajamentele de bază pe care le au”, a adăugat el, spunând că convingerea lor este că „ar trebui să faci orice pentru a ajunge acolo”.

„Cu cât este mai interzis sau mai greu, cu atât mai mult ești apreciat ca adept dacă reușești să depășești obstacolele și să vizitezi mormântul”, a spus el.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nici nu au nevoie de protectie. Mai bine fara, oricum ei se roaga de 14milioane de ori pe zi si sunt protejati!

  2. O sa le dea 2-3 rachete ca sa le scoata nazismul din cap. Ce cauta intr-o tara declarata nazista de insusi nazistul numarul unu al momentului?