G4Media.ro

Rusia susține că este dispusă să furnizeze Transnistriei gaze pe care le-ar…

Foto: Dreamstime

Rusia susține că este dispusă să furnizeze Transnistriei gaze pe care le-ar putea cumpăra de pe pieţele spot europene, deși Kremlinul a sistat alimentarea prin Gazprom

Rusia a declarat joi că este dispusă să furnizeze gaze Transnistriei, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, care se confruntă cu o criză energetică majoră de când Moscova şi-a sistat livrările de gaze sub pretextul unui contencios financiar între Moscova şi Chişinău, transmite agenția de știri AFP.

Regiunea transnistreană, cu o jumătate de milion de locuitori dintre care o bună parte deţin cetăţenia rusă, se confruntă cu întreruperi de curent, căldură şi apă caldă, după ce gigantul rus Gazprom a închis robinetul pentru R. Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a asigurat joi că „Moscova este pregătită să ajute Transnistria”, fără să precizeze când şi cum intenţionează Rusia să aprovizioneze acest mic teritoriu de la frontiera cu Ucraina, transmite Agerpres.

„Din punct de vedere logistic, partea moldoveană este cea care trebuie să ia măsuri pentru a garanta aprovizionarea cu gaze. Până în prezent, nu am auzit nicio declaraţie despre disponibilitatea acesteia”, a afirmat Peskov într-o conferinţă de presă.

Liderul separatiştilor transnistreni pro-ruşi, Vadim Krasnoselski, s-a întâlnit marţi cu oficiali ruşi la Moscova pentru a încerca să găsească o cale de ieşire din criză, despre care a spus că ar putea duce la „consecinţe umanitare oribile”.

Gazprom a oprit livrările de gaze pe 1 ianuarie sub pretextul unei dispute financiare privind datoria R. Moldova, pe care autorităţile de la Chişinău o contestă, într-un moment în care livrările de gaze ruseşti către ţările est-europene au fost oprite prin Ucraina în urma expirării contractului dintre Kiev şi Moscova cu privire la tranzit.

Gazele ruseşti destinate R. Moldova, aşadar şi Transnistriei, treceau de asemenea prin Ucraina. În principiu, R. Moldova (împreună cu Transnistria) ar putea beneficia în continuare de gaz rusesc dacă ar ajunge la un acord cu Moscova pentru livrări prin conducta TurkStream din Marea Neagră.

„În ceea ce priveşte rutele, plata şi tranzitul, toate acestea sunt în curs de negociere. Pentru moment, este prea devreme pentru a răspunde la aceste întrebări”, a spus Krasnoselski după vizita sa la Moscova.

Citând surse, publicaţia rusă Kommersant relata miercuri, în ediţia sa online, că Tiraspolul şi Moscova iau în calcul ca variantă principală pentru restabilirea alimentării cu gaze a regiunii transnistrene achiziţionarea de gaze de pe pieţele spot europene, prin intermediul societăţii Nord Gaz DC. În perioada ianuarie – aprilie, se intenţionează livrarea a aproximativ 3 milioane de metri cubi de gaz zilnic, la un cost estimativ de circa 164 milioane de dolari, conform publicaţiei ruse. Se preconizează că cheltuielile pentru livrarea gazelor vor fi acoperite din bugetul Federaţiei Ruse.

În acelaşi timp, portalul Zona de Securitate a relatat miercuri că o firmă din R. Moldova, „Natural Gaz DS” SRL, şi „Tiraspoltransgaz”, compania fiică a Moldova Gaz, ambele afiliate concernului rus „Gazprom”, au încheiat marţi un contract-cadru de livrare a gazelor naturale către regiunea transnistreană. Documentul a fost semnat chiar în ziua în care liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a întors de la Moscova.

Premierul R. Moldova, Dorin Recean, a confirmat miercuri informaţia apărută în presă, conform căreia coproprietarul companiei Natural Gaz, Arcadie Vicol, este audiat de Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău (SIS). Potrivit portalului Deschide.md, Vicol – considerat un apropiat al oligarhului fugar Vlad Plahotniuc – este suspectat de „trădare de patrie şi activităţi în favoarea Rusiei” prin implementarea unor scheme de livrare a gazelor în regiunea transnistreană.

Anunţul că Moscova ar putea livra gaze prin intermediul companiei Natural Gaz DS a stârnit semne de întrebare la Tiraspol, întrucât liderul separatist Vadim Krasnoselski declarase că regiunea va primi gaze ca „ajutor umanitar” din partea Rusiei.

Proprietarul Natural Gaz DS, Arcadie Vicol, a precizat pentru portalul economic Mold-street din Chişinău că aceste gaze vor trebui să fie achitate de Transnistria, încă nu se ştie la ce tarife, ceea ce ar fi o premieră pentru regiunea din stânga Nistrului. În cei 32 de ani de când şi-a autoproclamat independenţa, Transnistria a consumat gaze ruseşti fără să plătească, timp în care datoria R. Moldova la Gazprom a tot crescut.

Între timp, autorităţile separatiste din Transnistria au instituit întreruperi zilnice de curent şi au închis mai multe industrii pentru a reduce presiunea în reţea.

Moldova de pe malul drept al Nistrului, care primea până nu demult o parte semnificativă din energia electrică de la centrală electrică Cuciurgan din Transnistria, nu a procedat până în prezent la întreruperi de curent datorită importurilor de energie electrică din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. 1. in regiunea separatista sunt 366 de mii de locuitori
    2. gazprom nu poate furniza direct gaze regiunii transnistrene, deoarece conducta trece prin moldova
    3. gazprom are contract cu moldovagaz pana in 2026 si furniza gaz prin conducta care trecea prin ucraina, moldova si apoi spre regiunea transnistreana
    4. tot gazul furnizat de gazprom era distribuit pana acum in regiunea transnistreana, care nu platea pentru el, dar datoriile se acumulau la moldovagaz. cetatenii moldoveni utilizeaza gaz cumparat din europa
    5. o parte din gazul furnizat regiunii transnistrene (si pentru care separatistii nu plateau niciun ban) era folosit la producerea energiei electrice care era vanduta la pret mic moldovei
    6. ucraina a sistat tranzitul de gaz de la gazprom, iar gazprom trebuia sa rezerve alte rute de transport spre moldova si apoi spre regiunea transnistreana, dar nu a facut-o. acum, regiunea transnistreana nu are gaz, locuitorii de acolo stau in frig, iar moldova nu mai are electricitate ieftina si cumpara curent mai scump din romania
    7. rusia a anuntat ca va trimite gaz ca ajutor umanitar in regiunea transnistreana (fara bani, DAR O CANTITATE SUFICIENTA DOAR PENTRU INCALZIRE, NU SI PENTRU PRODUCEREA DE ELECTRICITATE PENTRU MOLDOVA)
    concluzie: dupa ce i-a tinut in frig pe separatisti cateva saptamani, rusia le va trimite gaz sa se incalzeasca, iar Moldova va cumpara in continuare gaz si electricitate mai scump din romania, ca si pana acum.

    • @din nou – La punctul 4 – deci tot gazul de la rusi era folosit de transnistria, dar facturile erau emise pentru Moldova, cam asa nu? La punctul 6 – e de inteles de ce a sistat tranzitul Ucraina, iar gazprom nu a rezervat alt tranzit din motive evidente: trebuie sa foloseasca infrastructura straina care trebuie platita. La punctul 7 – am mari indoieli ca o sa se apuce rusia sa cumpere de pe pietele spot gaze pentru transnistria, de altfel exista in articol o declaratie Natural Gaz DS care spune ca vor fi platite de transnistria, deci e nu prea cred in „ajutorul umanitar” al rusiei. Concluzie: Mai bine gaze si electricitate putin mai scumpe decat santajul din partea rusiei.