G4Media.ro

Rusia susține că nu este mulțumită de un răspuns colectiv al Uniunii…

Sursa foto: Twitter/ MFA Russia

Rusia susține că nu este mulțumită de un răspuns colectiv al Uniunii Europene privind garanțiile de securitate și cere ca fiecare țară să răspundă separat

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi că ţara sa nu este mulţumită de un răspuns colectiv al Uniunii Europene asupra interpretării principiului indivizibilităţii securităţii europene şi doreşte răspunsuri individuale din partea ţărilor membre, după ce şeful diplomaţiei europene a anunţat că a transmis o scrisoare Moscovei în numele celor 27 de state membre ale blocului comunitar, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

”În locul răspunsurilor oneste din partea fiecărei ţări, UE doreşte să prezinte un rol colectiv, care nu va reflecta nuanţele poziţiilor naţionale”, iar în acest caz ”nu va continua dialogul cu UE”, a spus Lavrov la o conferinţă de presă după o întâlnire avută la Moscova cu şefa diplomaţiei britanice Liz Truss.

În timp ce se desfăşura această conferinţă de presă, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell anunţa pe Twitter că i-a trimis lui Serghei Lavrov o scrisoare ”în numele statelor membre ale UE” cu răspunsul europenilor la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, în urma unor solicitări adresate de Moscova individual acestor ţări.

Rusia doreşte ca statele membre ale NATO şi OSCE – în cea din urmă regăsindu-se şi toate statele membre ale UE – să se pronunţe fiecare separat asupra principiului indivizibilităţii securităţii adoptat la Istanbul în 1999 şi care stabileşte că securitatea unui stat nu se poate realiza pe seama securităţii altui stat.

Moscova invocă acest postulat ca justificare pentru solicitarea ca NATO să exclude orice nouă extindere către Est, cu accent asupra Ucrainei şi Georgiei. ”Aşteptăm răspunsurile tuturor ţărilor spaţiului OSCE”, a insistat Lavrov.

După ce în decembrie a transmis Statelor Unite şi NATO o serie de cereri privind arhitectura de securitate europeană, printre care se regăsesc încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997, Moscova a privilegiat negocierea acestora la nivel bilateral cu capitalele occidentale, în special cu Washingtonul, fiind reticentă faţă de discuţiile în cadrul unor blocuri şi organizaţii, abordare văzută de liderii occidentali drept o încercare de a provoca divizări în interiorul acestora.

Rusia a respins marţi şi un nou mecanism de dialog în cadrul OSCE pe care preşedinţia poloneză a acestei organizaţii l-a promovat într-o încercare de a diminua tensiunile între Rusia şi Ucraina şi, într-o formă mai amplă, între Rusia şi Occident. ”Poziţia noastră rămâne neschimbată: trebuie să ne axăm pe un dialog cu SUA şi cu ţările membre ale NATO, cu care încercăm să convenim garanţii de securitate pe termen lung obligatorii din punct de vedere juridic”, a explicat ambasadorul rus la OSCE, Aleksandr Lukaşevici.

Sursa foto: Twitter/ MFA Russia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. In ordine alfabetica la tabla si raspundeti la intrebari.

  2. Adică rușii vor mujie separat de la fiecare stat membru în parte. Se poate aranja, nu cred că ar fi o problemă…

  3. Si da, si nu.
    Pe deoparte incercare de divizare a UE, care oricum este profund divizata vis a vis de politica SUA fata de Rusia.
    Pe de alta parte, cererea pare rezonabila, statele sa-si prezinte pe fata optiunea, nu ascunzandu-se in spatele unei structuri neomogene, care poate maine nici nu va mai exista. A, de raspuns poate depinde si pretul gazului livrat. 🙂

    • Iată trollul!
      UE nu e vreo adunare în curtea școlii. UE este o arhitectură politică și economică, cu structuri bine definite și organizate. Să-i transmiți șefului tău crăcănat că așteptăm cu nerăbdare să vedem cum va reacționa dacă nu va primi decât un singur răspuns cererilor sale, cereri absolut ridicole de altfel

  4. cred c-a fost destul bagat in seama.
    benzinaru putin se simte marginalizat si a facut si el scandal sa fie iar in centrul atentiei.
    ar trebui sa i se raspunda cu nu la orice solicitare.

  5. trebuie si dosar cu sina?

  6. adica vrea sa spuna ca rusia nu poate sa-si asigure securitatea ocupand sau tinand vasala ucraina (afectandui securitatea)? Belarusul de ce poate fi in alianta cu rusia, iar ucraina nu poate fi in Nato?

  7. Rușii au încercat cu „dezbină și stăpânește”, dar nu le-a ieșit. Credeau că au prieteni prin Europa? Acum s-au convins că n-au. Chiar și Germania și Ungaria, care au tonul mai domol la sancțiuni, sunt pe interes, nu din dragoste.

    • Si crezi ca SUA/NATO nu sunt pe interes? Sunt cei mai pe interes dar este de inteles…pur si simplu asa functioneaza planeta in vremurile noastre.

  8. Separat și cu toate semnăturile de rigoare, cu stampila naționala, pe hârtii oficiale cu antet cu stema și culori naționale, în dosar cu șina, cate trei copii legalizate, una pentru Putin, alta pentru Lavrov și originalul pentru GRU. Si când aduc răspunsurile sa nu intre toți deodată, sa nu dea buzna și nici sa nu ciocane, mai bine așteaptă la graniță ca ies ei din când în când cu tancurile.

  9. ne verifica si la unghiute? vai mai larvov !

  10. Ungaria deja a trimis plicul. E plin de plecăciuni și pupincurism la adresa jupânului de acolo.

  11. Se cheama Teoria jocului, cazul interogatoriului cu suspecti separati

  12. Din seria UE nu există pentru că aşa vrem noi. Ajung primii oameni pe Marte şi rusia gândeşte şi se comportă tot ca în vremea primului ţar.

  13. Acum e evident că Rusia poate fi nemulțumită din orice motiv.
    Și orice motiv ar inventa Rusia nu este decât un pretext pentru a își atinge scopul divizării UE și NATO.
    Din păcate pentru Putin, de această dată, gâlceava îi va crea mari probleme interne. I se apropie sfârșitul.

  14. Adica Putin a pregatit masa ovala de 10 metri lungime si asteapta pe rand sefii de state sa il urmeze pe Macron la dat explicatii.

    Dar ma intreb, fiind masa lui de data aata, oare o sa mai dea cu pantoful in masa in mijocul negocierilor sau renunta la aceasta traditie?

  15. E o mare greșeală că se stă la discuții cu der.bedeii ăștia de ruși.
    Sistate „negocierile” și fiecare să facă ce are de făcut.

  16. Niște m..ie ar multumi-o? Rusia tb izolată total, să-i lăsăm să moară de foame!

  17. Acest dictator nu o să fie mulțumit niciodată, dar când a ocupat Crimeea sau a atacat Donbascul a întrebat pe cineva, nu, atunci ce asigurări vrea, oricum rușii și mai ales Putin nu respectă tratatele!!

  18. Să țină bine minte ce fac acum. Când îi va pune China în pozitia doggy vor striga după ajutor și atunci va fi o cerere către surzi. Își taie craca singuri cu grație și aroganță. Răbdare că vine vremea penitenței.

  19. O veste buna; inseamna ca UE a supărat Rusia și vrea sa-si consolideze alianțele occidentale. Ramane de vazut ce vor Germania si Franta, Ungaria, Croatia…

  20. Da’ o placuta suedeza nu vor Putin, Lavrov si Dughin??? Ce ,UE ajuns la cheremul rusilor?

  21. Curand Rusia o sa vrea sa ne spuna si ora la care ne culcam, fiecarei țări in parte.
    Rusia e o epava, dar eu astept sa cucereasca Europa pana in Portugalia sa vad ce e in stare sa faca, vai de capul lor, niste grobieni.

  22. Rusia vrea divizarea UE. Începuse cu gâdilatul la naționalism și acum cere sa ne arătam “deștepți” separat.

  23. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha, ăsta e nebun .
    Bă ridicați și două dește .
    A înebunit, moș martin 🐻-el.

  24. Rusia e o tara frumoasa pacat ca elitele sunt o dezamagire totala.
    Au esuat sa apere tara de mongoli, de polonezi si parese ca si de germani desi astia nu au intrat in Moscova si tot mujicul de rand a platit pretul acestor elite esuate.

  25. NATO le cere celor 21 de republici din așa zisa federatie rusească un răspuns individual dacă sunt de acord ca numărul victimelor- 14000 de ucrainieni morți după susținerea separatiștilor de către soldați ruși deghizați- sa nu se mărească printr-o noua invazie nesăbuită a Ucrainei.