Rusia susține că o cooperare cu Occidentul în domeniul spațial este posibilă doar după ridicarea sancțiunilor
Directorul agenției spațiale ruse a declarat sâmbătă că restabilirea legăturilor normale între partenerii de la Stația Spațială Internațională (ISS) și alte proiecte spațiale comune va fi posibilă doar după ce vor fi ridicate sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, relatează Reuters.
Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos, a declarat într-o postare pe rețelele de socializare că scopul sancțiunilor este de a „ucide economia rusă și de a arunca poporul nostru în disperare și foamete, de a ne îngenunchea țara”. El a adăugat că „(statele occidentale – n.r.) nu vor reuși acest lucru, dar intențiile sunt clare”.
„De aceea, cred că restabilirea relațiilor normale între partenerii de la Stația Spațială Internațională (ISS) și din alte proiecte este posibilă doar cu eliminarea completă și necondiționată a sancțiunilor ilegale”, a afirmat Rogozin.
El a adăugat că propunerile Roscosmos cu privire la momentul în care se va pune capăt cooperării pe ISS cu agențiile spațiale din Statele Unite, Canada, Uniunea Europeană și Japonia vor fi comunicate în curând autorităților ruse. El a declarat anterior că sancțiunile ar putea „distruge” parteneriatul dintre SUA și Rusia privind ISS.
Occidentul a introdus sancțiuni radicale împotriva Rusiei din cauza a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială” în Ucraina, lansată la 24 februarie.
În ciuda tensiunilor, un astronaut american și doi cosmonauți ruși au aterizat miercuri în siguranță în Kazahstan, după ce au părăsit stația spațială la bordul aceleiași capsule.
Agenția Spațială Europeană a anunțat luna trecută că suspendă cooperarea cu Roscosmos în legătură cu misiunea roverului ExoMars, care are ca scop căutarea de semne de viață pe suprafața planetei Marte.
Întreprinderea britanică de sateliți OneWeb a declarat luna trecută că a încheiat un contract cu SpaceX, compania lui Elon Musk, pentru a-și trimite sateliții pe orbită, după ce a anulat o lansare de 36 de sateliți pe 4 martie de pe cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan, din cauza unor cerințe de ultim moment impuse de Moscova.
Sursa foto: NASA
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii