G4Media.ro

Rusia susține că talibanii au capturat 100 de elicoptere militare rusești, procurate…

Sursa foto: Wikipedia Staff Sgt. Todd Pouliot An Afghan Mi-17 helicopter flown by Lt. Col. Bakhtullah, 377th Afghan Air Force Squadron commander, takes off for an air-assault training flight, May 29 from Kabul International Airport, Afghanistan. Bakhtullah and the squadron’s standardization officer, Maj. Farid, are participating in an air-assault planning certification course mentored by 10th Combat Aviation Brigade advisers in preparation to begin instructing their aviators in air mission planning procedures.

Rusia susține că talibanii au capturat 100 de elicoptere militare rusești, procurate de SUA pentru forțele armate afgane

Talibanii au capturat peste 100 de elicoptere fabricate în Rusia în diferite stări de operabilitate, a spus șeful unui exportator de arme de stat rus, dar vor fi în mare măsură incapabili să le folosească, având acces redus la echipamentele de întreținere și piesele de schimb, relatează The Guardian.

În timp ce talibanii au preluat controlul asupra depozitelor mari de arme și vehicule, a capturat, de asemenea, cel puțin 100 de elicoptere Mi-17 Hip, fabricate în Rusia și achiziționate de SUA pentru forțele armate afgane, deoarece era relativ mai ieftin și mai ușor de zburat cu ele decât cu modelul american UH-60 Black Hawk.

„Flota de elicoptere de acolo este mare – mai mult de 100 de elicoptere Mi-17 de diferite tipuri”, a declarat Alexander Mikheev, șeful exportatorului de stat rus Rosoboronexporter, potrivit agenției de știri Interfax.

„Desigur, această flotă necesită reparații, întreținere și aprovizionare cu piese de schimb”. O mare parte din flotă ar putea fi deja reținută la sol, a spus el.

Estimarea lui Miheev pentru numărul de elicoptere rusești aflate în Afganistan este semnificativ mai mare decât inventarul raportat. Un raport din iulie al inspectorului general special al SUA pentru reconstrucția Afganistanului (Sigar) spunea că armata afgană avea 56 de elicoptere Mi-17, dintre care doar 32 erau utilizabile și în țară. Mi-17 este versiunea de export a elicopterului rusesc Mi-8, care este fabricat la două fabrici din Kazan și Ulan-Ude din Rusia.

Câte dintre aceste elicoptere sunt acum în stare de zbor nu este clar. Au apărut videoclipuri pe rețelele de socializare și în presa internațională cu luptătorii talibani care zboară într-un Mi-17 la începutul acestei luni, dar nu există încă semne că talibanii desfășoară elicoptere în operațiuni de luptă.

SUA au trecut la furnizarea de Black Hawk către Afganistan în ultimii ani, din cauza restricțiilor privind colaborarea cu producătorii de arme rusești și exportatorii Mi-17, însă puține echipaje afgane fuseseră instruite pentru întreținerea aeronavelor. Potrivit Sigar, disponibilitatea flotei Black Hawk a scăzut la jumătate, la doar 39%, în perioada aprilie-iunie, pe măsură ce întreținătorii aeronavelor au fost eliminați.

De ani de zile, flota de Mi-17 a constituit coloana vertebrală a forței aeriene afgane, lucrând regulat la transportul trupelor, livrarea muniției și evacuarea victimelor. SUA au început să achiziționeze elicoptere Mi-17 în 2005, cumpărând cel puțin 50 de la exportatorul de stat rus.

În timp ce afganii au reușit din ce în ce mai mult să întrețină aeronava relativ simplă, obținerea de piese de schimb pe fondul unor relații tensionate între Moscova și Washington devenise o problemă.

„De îndată ce personalul de service încetează să mai funcționeze, echipamentul produs conform standardelor rusești devine nefuncțional”, a spus Mikheev.

În timp ce talibanii ocupau capitala afgană Kabul, zeci de piloți afgani au fugit cu avioanele lor militare peste graniță în Uzbekistan. Într-o declarație a guvernului din Uzbekistan se spune că 46 de avioane afgane, inclusiv 24 de elicoptere, au fost forțate să aterizeze în țara din Asia Centrală. Analiza fotografiilor din satelit ale aeronavei arată că 19 par a fi Mi-17 și nouă sunt Black Hawk.

Rusia a anunțat miercuri că va începe să evacueze până la 500 de cetățeni din Afganistan pe patru avioane de transport. Ministerul de externe al țării a declarat că nu își va închide ambasada în țară și a ținut consultări de securitate cu oficialii talibani de la căderea Kabulului de săptămâna trecută.

Sursa foto: Wikipedia

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. daca incalzirea Globala ar fi auditata, acolo, in Afganistan e cauza. Ruginiturile Sovietice au poluat din plin.

  2. Din aceasta stire aflam:
    1. ca rusii au vandut tehnica de lupta sofisticata americanilor.
    2. ca de fapt rusii le-au tras teapa americanilor si le-au vandut niste epave care nu sunt operationale.

    Acum talibanii au in dotare elicoptere americane pe care nu stiu sa le piloteze si elicoptere sovietice, pardon, rusesti, pe care ar sti sa le piloteze dar sunt pe butuci. Deci vor fi nevoiti sa poarte razboiul cu vechile metode.

    • cu metode vechi de-abia ce au invins pe Gorbaciov, Biden si Maresalul Polidin Gumat Orodispensabil

    • Eu am o vaga banuiala ca asta e miscarea preconizata. Decat sa mai cheltuie jdemii de miliarde sa-i scoata din vagauni, nu-i mai bine sa-i lase sa iasa singuri si se impuste intre ei?
      In realitate populatia din teritoriul ala nu are nicio sansa sa se uneasca intr-un singur popor, natiune sau cum ne-ar place sa-i zicem.

  3. Serios si acum ca tot se fac manevre miltare comune daca nu stiati Rusia-China-Iran vor pune de o imparteala ca o buna parte a talibanilor nu corespund.Sigur ca interventia va fi prin interpusi ca numai in fostele tari sovietice de la granita cu Afganistanul sunt cam 6000 de fosti soldati afgani care au fost primiti cu bratele deschise mai ales ca aduceau elicoptere si avioane.Civilii vorba domnului Putin nu sunt primiti ca nu aduc profit.Cum pleaca americanii cum gata se imparte tortul mai ales daca talibanii sunt incapabili sa livreze si profit si securitate.Ca degeaba tot ling fundul Chinei pentru banet, doar China stie ca extremistii din miscarea islamista a Turkestanului de est sunt bine-mesi in Kabul sub obladuirea noii conduceri.Si Iranul vrea si el mai mult profit si ce bine e cand prietenii la nevoie se cunosc.Singurii din vecinii Afganistanului lasat de o parte este Pakistanul care nu inspira incredere.
    Asa ca sigur rusii au acum motiv sa spuna ca merg sa isi recupereze elicopterele.Si sigur ce bine e cand noii parteneri se inteleg si vorba aia ca toti sunt de acord ca drepturile omului nu exista, adica sunt o hartie buna de sters la fund.Poate in viitor unii talibani ar putea solicita sprijinul SUA pe motiv ca aceasta alianta de fapt RUSIA-CHINA-IRAN nu le respecta drepturile omului si se poate ca domnul Biden sa fie ingrijorat din acest motiv

  4. Smplasamentul strategic al Afganistanilui a fost dubapreciat. Sau SUA s-a înțrles si cu Rusii si cu Chinezii pe zona aia si se bazeaza pe Pakistan in caz de nevoie?
    Sper ca talibanii sa faca greseala strategica sa se lupte între ei sau sa atace vreuna din țările vecine.
    Altfel in maxim 2-3 ani ne vom trezi cu locul ala iaradi plin de teroristi. Trebuia facuta o retragere graduala si organizata. Asa sunt complet la mâna Chinei şi a Iranului. Saigon 2.0