
Rusia susţine că UE duce lumea spre cel mai mare conflict după al Doilea Război Mondial
Acţiunile Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei ar putea duce lumea către cel mai mare conflict armat de la cel de-al Doilea Război Mondial, cu implicarea unor puteri nucleare, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit EFE, transmite Agerpres.
„Convoacă summituri şi reuniuni ale şefilor de stat major şi, în acelaşi timp, nu îşi dau seama că acţiunile lor nesăbuite ar putea duce la cel mai mare conflict armat de la cel de-al Doilea Război Mondial, cu implicarea unor puteri nucleare”, a declarat Zaharova într-o conferinţă de presă la Moscova.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus s-a referit la ultimul summit de la Paris, unde reprezentanţii a aproximativ 30 de ţări au discutat despre posibile garanţii de securitate pentru Kiev după încheierea războiului din Ucraina, notează EFE.
„La Bruxelles, aşa-numita ‘coaliţie a voluntarilor’ va contribui la consolidarea poziţiei (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski (…) Aceasta este partea cea mai radicală a ţărilor membre ale alianţei, dornice să se implice direct în conflictul din Ucraina, ţara regimului (liderului naţionalist istoric Stepan) Bandera”, susţine reprezentanta diplomaţiei ruse.
Anterior, o sursă din cadrul Ministerului francez al Apărării declarase că miniştrii apărării din ţările „voluntare” aliate ale Ucrainei se vor reuni pe 10 aprilie la Bruxelles pentru a contura viitoarele garanţii de securitate pentru Kiev în caz de încetare a focului.
Cele mai importante ţări din acest „grup de maniaci îngrijoraţi” – condus de preşedintele francez Emmanuel Macron – sunt Marea Britanie şi Franţa, susţine Zaharova.
Ea a profitat de ocazie pentru a afirma că sancţiunile impuse Rusiei de UE după invazia în Ucraina sunt contraproductive şi că „politica lor distructivă îi afectează pe vest-europenii obişnuiţi mai mult decât pe oricine altcineva”.
„Bruxellesul îşi continuă calea suicidară şi risipeşte sute de miliarde de euro în fervoarea sa rusofobă pentru militarizarea economiei europene şi, de asemenea, pentru susţinerea Kievului”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a instituţiei diplomatice ruse.
Orice prezenţă străină în Ucraina, indiferent de drapel, va fi privită de Rusia drept o ameninţare la adresa sa şi ar putea duce la ciocniri directe cu NATO, a avertizat în aceeaşi conferinţă de presă Maria Zaharova, citată de agenţia rusă oficială de presă TASS.
„Dorim să reamintim că orice prezenţă străină în Ucraina – indiferent de steag, însemne, mandate declarate – va fi considerată de Federaţia Rusă drept o ameninţare la adresa securităţii sale şi comportă riscul unor ciocniri militare directe între participanţii la aşa-zisele misiuni ale membrilor individuali ai NATO şi, prin urmare, ale întregii alianţe şi ţara noastră”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Regimul lui Volodimir Zelenski, declară Zaharova, „se aşteaptă la paşi concreţi din partea aliaţilor săi europeni pentru trimiterea de trupe, ceea ce în practică va însemna intrarea ţărilor respective în conflict de partea regimului de la Kiev”.
În acelaşi timp, ea a admis că până acum nu a existat „nicio decizie” a ţărilor occidentale în acest sens.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat la 12 martie că prezenţa forţelor din ţări NATO sub orice drapel şi în orice calitate pe pământ ucrainean reprezintă o ameninţare pentru Rusia. Moscova nu va accepta aceasta sub nicio formă, notează TASS.
Mai mult, Zaharova, citată de portalul pro-Kremlin RBK, susţine că Parisul şi Londra se pregătesc pentru o intervenţie militară în porturile Ucrainei, în special la Odesa. Ea a afirmat în aceeaşi conferinţă de presă de miercuri că această chestiune ar fi fost abordată la reuniunea din aprilie de la Kiev a şefilor de stat major din Ucraina, Marea Britanie şi Franţa.
Pe 6 aprilie, Ministerul britanic al Apărării a informat că şeful Statului Major, amiralul Tony Radakin, a discutat despre desfăşurarea unor trupe de menţinere a păcii în Ucraina cu omologii săi francezi şi ucraineni la Kiev, aminteşte portalul citat.
Rusia a declanşat o invazie neprovocată şi nelegitimă în Ucraina la 24 februarie 2022, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în mai multe rânduri că Ucraina este un „stat artificial”. Deşi Kremlinul îşi numeşte invazia drept „operaţiunea specială militară”, Occidentul şi Kievul consideră agresiunea Rusiei în Ucraina cel mai mai dezastruos conflict de pe continentul european de după cel de-al Doilea Război Mondial, prin încălcarea dreptului internaţional.
Cunoscutul istoric american Timothy Snyder, autorul unor studii despre fascism şi totalitarism, declarase încă la începutul invaziei ruse în Ucraina: „Trebuie să o spunem cu voce tare: Rusia este un stat fascist”. El face această afirmaţie într-un articol celebru publicat în 2022 de The New York Times, în care îşi argumentează această teză.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii