G4Media.ro

Rusia testează deconectarea de la internetul global

Sursa foto: Pexels.com

Rusia testează deconectarea de la internetul global

Pe fondul războiului din Ucraina și, prin urmare, al intensificării sancțiunilor, dar și al creșterii numărului de atacuri cibernetice, Moscova se pregătește pentru o eventuală deconectare de la internetul mondial, fie că este vorba de o inițiativă defensivă decisă de autoritățile ruse, fie de o măsură impusă din exterior, scrie Le Figaro.

O izolare a internetului rusesc de restul lumii a fost avută în vedere de Kremlin în martie, după lansarea „operațiunii militare speciale” în Ucraina, potrivit ziarului Kommersant. De asemenea, se arată că în acest an au avut loc mai multe exerciții de securitate cibernetică la care au participat bănci, operatori de telecomunicații și mari companii de internet pentru a testa capacitatea rețelei rusești de a funcționa în mod autonom.

Redirecționarea traficului către Asia

Aceste exerciții sunt justificate de situația geopolitică, analizează Kommersant. Citat de ziar, vicepremierul Dmitri Cernișenko spune că numărul atacurilor cibernetice a crescut cu 80% în acest an. „Dacă anul trecut sectorul financiar a fost principala țintă, anul acesta este vizat sectorul public”, subliniază el.

În fața acestor amenințări, un plan de deconectare a internetului a fost luat în considerare în primăvară de către operatorul rus Rostelecom, afirmă Kommersant, care precizează, citând un expert, că „dacă Rusia este izolată de punctele de direcționare europene, ea va redirecționa traficul de internet către Asia”. Proiectul unui internet „suveran” a fost menționat de mai multe ori de Vladimir Putin, dar a fost umbrit în ultimele luni de restricțiile de acces la anumite site-uri (în special Twitter și Instagram). O izolare digitală a Rusiei, dacă ar fi fezabilă, ar risca, de asemenea, să accentueze controlul statului asupra datelor personale și a libertăților individuale, se tem unii experți și apărători ai drepturilor omului.

Ocolirea constrângerilor

Din afara Rusiei, mai mulți furnizori de trafic de internet (cum ar fi LINX) și-au deconectat deja serviciile de la Rostelecom sau MegaFon. În schimb, „furnizorul american de cloud Clouflare a refuzat să lucreze în Federația Rusă, iar Departamentul de Stat a îndemnat să nu se deconecteze Rusia de la internet”, scrie Kommersant. Pentru principalii actori statali, și în special pentru serviciile de informații, posibilitatea de a obține informații rămâne preferabilă absenței datelor.

Încă din martie anul trecut, autoritățile ruse au luat măsuri pentru a proteja site-urile de stat: toate site-urile, în special cele ale serviciilor publice, au primit ordin să treacă la nume de domenii rusești, să renunțe la găzduirea în străinătate și să își consolideze politica de parole. Însă, șase luni mai târziu, aceste constrângeri au fost în mare parte eludate, în special de site-urile regionale de stat care continuă să folosească coduri descărcate din străinătate, notează Kommersant. Ziarul explică în continuare că amenzile sunt încă minime, în jur de 5.000 de ruble (aproximativ 83 de euro la cursul actual).

În plus, deconectarea segmentului rusesc al World Wide Web ar avea consecințe asupra conectivității întregii rețele globale, spun experți precum Ivan Begtin, care subliniază, de exemplu, că „traficul din Kazahstan și din unele țări asiatice trece prin Federația Rusă. Chiar dacă există modele închise de internet, în Iran sau în China, specialistul consideră puțin probabilă o închidere rusă, înclinând mai degrabă spre o „întărire internă și restricții de acces”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Pas cu pas renunță lumea la serviciile amerloce. Întâi la dolari, acum la internet.
    FOARTE BINE!!!

    • Trăiești în lumea ta, rusule. Cine plm a „renunțat la dolari”? Sau așa vă minte Putin când vă fură dolarii?

    • Ce s-au activat sclaveții. Bine că nu-i bagă nimeni în seamă.
      Chiar, la cîte doze or fi ajuns?

    • Da, o sa faceti unga-bunga civilizatie multilateral dezvoltata, in pamant in jos.

  2. Mos Ene esti un troll rus ipocrit: comentariul tau de dezinformare a fost posibil tocmai datorită internetului amerloc. Gunoaie de oameni ce sunteți, oare puteți fi mai nenorociți de-atât?
    F.bine face ruZZia că se deconectează de la internetul global, să facă un net comun cu cealaltă mizerie de țară Diarheea de Nord. Vă meritați unii pe alții!

  3. Cred ca cel mai bine ar fi ca rusia sa se deconteze de la aceasta planeta. Sa ramana undeva singuri in spatiu, unde nu sunt dusmani si nu-i ataca nimeni, dar sa ia cu ei mult rudotel.

  4. Acum sigur o să sară toți homalăii pe mine de oftică da a man’s gotta do what a man’s gotta do.

    Internetu cum e el conceput e literalmente americănesc adică range-uri întregi constând in milioane de ip-uri au fost alocate de IANA/ICANN foarte multor companii americane care au stiut că vine boom-ul internetului au cumparat milioane sau sute de milioane de ip-uri pe care mai apoi le-au vândut pe bani mai mulți. După ce au epuizat ipv4 s-au infruptat regeste au inventat gogoașa ipv6 peste care la fel s-au năpustit să-l cumpere și care deja e alocat in mare măsură deși sunt 2^128 de adrese ip in ipv6

    Acu ideea de a avea un internet suveran nu e rea deloc adică fiecare țară să aibe infrastructura și alocarea ipv4 proprie nemaifiind necesar în felu ăsta ipv6 pt că fiecare țară ar avea 4 mld ipv4. Conflictele intre ip-uri ar putea fi rezolvate ușor prin inserarea in headar-ul packetului de date un flag gen ro/gb/de/uk specific fiecărei țări.

    Nu ar fi deloc o idee rea internetu Patrioților super jmecheri vs internetul mârțoagelor pricăjite globaliste. Nu mai e nevoie să spun ca prețul hoasting-ului ar scădea la ceva derizoriu gen 1 leu infim.

    Singura veste proasta pt gloabeliști e că chiar și așa cu un nr limitat de ip-uri ipv4 se poate face share hoasting care inseamna practic ca mai multe poate chiar si mii de site-uri pot avea același ip comun 👋👋👋 😅😅😅

    • De ce ai iluzia că Rusia e mai tare ca America? Dă-mi niște exemple de superioritate rusească.

    • Saracu petre, traieste in lumea ruseasca; uita-te rumegatoare la economia fiecarei tari, si la numarul de patente de inventii care au fost inregistrate de fiecare tara; rusky debyl.

  5. urmeaza conectarea la ruskypedia…🤯🤯🤯🤯🤯🤯in care rusiastanu e motu pă 💩💩💩💩💩…🤒🤒🤒🤒🤒🤒🤒

    • O sa ii faca unchiu vova Coreea de Nord 2, da e bine, asa merita natia aia, sa ii scoata incet-incet pe usa din dos si din istorie si existenta.

  6. Eu zic sa plusese, sa nu mai importe nici un fel de medicament din „vestul degenerat”; ca in felul asta, se reduce numarul de rusi cu 5% in primele 6 luni, si cu 50% in urmatorii 50 de ani; minim!