G4Media.ro

Rusia va construi segmentul principal al unei noi staţii spaţiale până în…

Sursa Foto: Roscosmos/ Facebook

Rusia va construi segmentul principal al unei noi staţii spaţiale până în 2030

Rusia are drept obiectiv construcţia segmentului principal compus din patru module al noii sale staţii spaţiale orbitale până în 2030, conform unui anunţ făcut marţi de Agenţia Spaţială rusă, Roscosmos, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Şeful Roscosmos, Iuri Borisov, a semnat programul de dezvoltare al noii staţii orbitale alături de directorii a 19 companii implicate în construcţia acesteia.

Agenţia a confirmat planurile de a lansa pe orbită un prim modul ştiinţific şi energetic în 2027. Alte trei module urmează să fie adăugate până în 2030 şi apoi încă două între 2031 şi 2033.

Rusia se află într-un parteneriat cu SUA şi cu alte ţări pentru întreţinerea şi exploatarea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), unul dintre puţinele domenii în care Moscova colaborează încă îndeaproape cu Washingtonul pe fondul deteriorării relaţiilor dintre cele două superputeri spaţiale în contextul războiului din Ucraina.

Însă ISS se apropie de momentul în care va fi dezafectată, iar Moscova a anunţat încă din 2022 că plănuieşte să se retragă din această colaborare şi să-şi construiască propria staţie orbitală. Iniţial a anunţat că va părăsi ISS după 2024, dar a revenit asupra acestei decizii şi şi-a informat partenerii că îşi va extinde participarea pe ISS până în 2028.

În afara proiectării şi construcţiei modulelor, Roscomos a anunţat că programul aprobat de Borisov include testarea în misiuni spaţiale a unei noi generaţii de nave cu echipaj uman, precum şi construcţia de noi rachete şi de infrastructură pentru lansări spaţiale.

Noua staţie spaţială îi va permite Rusiei să „rezolve probleme legate de dezvoltarea ştiinţifică şi tehnologică, economie naţională şi securitate naţională ce nu pot fi rezolvate pe segmentul rus al ISS din cauza limitărilor tehnologice şi al termenilor acordurilor internaţionale”, conform Roscomos.

Rusia se mândreşte cu programul său spaţial încă din perioada Războiului Rece, când a lansat primul satelit artificial pe orbita terestră, Sputnik-1 în 1957 şi a trimis primul om în spaţiu, cosmonautul Iuri Gagarin în 1961.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Poate se duc pe altă planetă și-i iau si pe chinezi cu ei! 🙏🙏🙏

  2. Eu cred ca și despre Coreea de Nord se pot scrie lucruri pozitive.

    Nu înțeleg de ce presa publica doar lucruri negative despre Coreea de Nord.

  3. corect ar fi nu ca Rusia ar construi… ci ca Rusia va ciopli statia spatiala…

  4. Rusia în 2030? SF.

  5. Iar astronauții rusi de pe stație vor baga in ei bors cu mamaliga la tub de 3 ori pe zi.