G4Media.ro

Rusia va pierde războiul împotriva Ucrainei dacă Occidentul mobilizează resurse pentru a…

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Rusia va pierde războiul împotriva Ucrainei dacă Occidentul mobilizează resurse pentru a confrunta Kremlinul (ISW)

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că, în pofida retoricii liderului rus Vladimir Putin și a amenințărilor sale, în special cu arme nucleare, Federația Rusă nu va putea învinge Ucraina dacă Occidentul își va mobiliza resursele pentru a confrunta Kremlinul, potrivit cotidianului Pravda.

„ISW continuă să evalueze că Rusia nu poate învinge Ucraina sau Occidentul – și probabil va pierde dacă Occidentul își mobilizează resursele pentru a se confrunta cu Kremlinul”, afirmă experții de la prestigiosul think-tank american.

În timpul vizitelor sale în Coreea de Nord și Vietnam, Putin a lansat o operațiune de informare pe scară largă, menită să saboteze eforturile partenerilor ucraineni de a defini în mod clar un obiectiv strategic comun cu privire la înfrângerea inevitabilă în războiul ilegal de cucerire a Rusiei în Ucraina.

La jumătatea lunii iunie, partenerii Ucrainei au făcut mai mulți pași importanți pentru a conveni asupra unei strategii comune și pentru a determina rezultatul strategic dorit al războiului. Mai mult de 80 de oficiali occidentali și internaționali au articulat recent o poziție de principiu de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei ca bază pentru o pace durabilă în Ucraina, într-un comunicat adoptat în cadrul Summitului global pentru pace din 16 iunie.

La 13 iunie, Ucraina a semnat, de asemenea, acorduri de securitate pe 10 ani cu Statele Unite și Japonia, iar numeroase state partenere au confirmat sprijinul pe termen lung pentru Ucraina în cadrul formatelor G7 și Ramstein.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina pentru a se asigura că aceasta „câștigă fără ca Rusia să preia controlul”, în timp ce discuta despre un acord de securitate americano-ucrainean.

Strategia lui Putin pentru a câștiga războiul se bazează pe încercările Kremlinului de a induce în eroare Statele Unite, Uniunea Europeană și aliații internaționali ai Ucrainei pentru a retrage sprijinul acordat Ucrainei și a abandona principiile cheie ale dreptului internațional – respectarea suveranității statelor și inviolabilitatea integrității teritoriale.

Claritatea strategică a aliaților și dorința de a ajuta Ucraina să obțină o victorie decisivă asupra Rusiei pe câmpul de luptă ucrainean subminează în mare măsură eforturile lui Putin, precum și capacitatea acestuia de a influența voința și deciziile factorilor de decizie din țările membre ale alianței.

Putin a amenințat implicit că va folosi arme nucleare dacă Occidentul va permite Ucrainei să obțină o victorie decisivă asupra Rusiei, pentru a submina viziunea strategică convenită de comunitatea internațională în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei.

Amenințarea nucleară a lui Putin face parte din campania de șantaj nuclear în curs de desfășurare a Kremlinului, menită să îi descurajeze pe aliații Ucrainei să se angajeze în mod decisiv în contracararea invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina și, prin urmare, este foarte puțin probabil să ducă la o escaladare nucleară reală.

Analiștii notează că ISW apreciază, de asemenea, că amenințarea cu escaladarea nucleară va continua să rămână principalul instrument de manipulare a Federației Ruse.

Principalele constatări ISW pentru 20 iunie :

  • Putin, în timpul unei vizite în Coreea de Nord și Vietnam, a lansat o operațiune de informare pe scară largă, menită să saboteze eforturile partenerilor ucraineni de a defini în mod clar un obiectiv strategic comun și o strategie pentru o înfrângere inevitabilă în războiul ilegal de cucerire a Rusiei în Ucraina.
  • Liderul de la Kremlin a amenințat implicit că va folosi arme nucleare dacă Occidentul va permite Ucrainei să obțină o victorie decisivă asupra Rusiei, cu scopul de a submina viziunea strategică convenită de comunitatea internațională pentru a sprijini Ucraina.
  • Amenințarea lui Putin face parte din campania de șantaj nuclear în curs de desfășurare a Kremlinului, menită să îi descurajeze pe aliații Ucrainei să ia măsuri decisive pentru a învinge invazia ilegală a Rusiei în Ucraina și, prin urmare, este foarte puțin probabil să conducă la o escaladare nucleară reală.
  • Coreea de Sud a reacționat la acordul de parteneriat strategic global Rusia-Coreea de Nord la 20 iunie și a declarat că își va reconsidera interdicția anterioară de a furniza asistență militară letală Ucrainei.
  • În același timp, Putin a încercat să minimalizeze unele aspecte ale acordului ruso-nord-coreean ca răspuns la preocupările Coreei de Sud în timpul unei conferințe de presă din Vietnam, la 20 iunie.
  • Trupele rusești au folosit pentru prima dată noua bombă FAB-3000 M-54 cu modul de planificare și corecție unificată (UMPC) pentru a lovi pozițiile ucrainene din regiunea Harkov, ceea ce reprezintă o nouă capabilitate rusă cu o rată de distrugere ridicată dacă trupele rusești vor continua să aibă capacitatea de a folosi liber astfel de arme.
  • Statele Unite și-au schimbat politica de prioritizare a furnizării de sisteme Patriot către Ucraina, pe fondul amenințării tot mai mari a utilizării de către Rusia a bombelor cu planare ghidată în Ucraina.
  • Politica americană continuă să interzică forțelor ucrainene să atace obiective militare cu arme furnizate de SUA în mod operațional și în adâncimea din spatele teritoriului rusesc.
  • Utilizarea excesivă de către armata rusă a tacticilor de asalt frontal care implică infanterie grea a agravat semnificativ diferențele dintre diferitele ramuri de luptă rusești pe câmpul de luptă ucrainean, reducând la minimum eficiența operațională a trupelor din prima linie.
  • În noaptea de 19 spre 20 iunie, trupele ucrainene au efectuat atacuri cu drone asupra a cel puțin două instalații petroliere din Rusia.
  • Trupele ucrainene au avansat recent în apropiere de Volceansk, iar trupele rusești au avansat în apropiere de Ceasov Iar, Avdiivka și Donețk.
  • Așa-numiții bloggeri militari ruși s-au plâns că comandamentul militar rus nu a fost capabil să încurajeze în mod corespunzător personalul militar rus să lupte și să explice scopul invaziei rusești la scară largă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Am un deja vu. Sansa lor este sa obtina avioane, tancuri, arme sa isi apere tara de rachete, himars la greu… Dar daca nu vor avea oamrni disponibili e degeaba. Sunt curios daca vor mai anunta ca incearca o noua ofensiva sau isi vor mentine pozitiile anul asta. Momentan, vdm arme de 3 tone de la rusi care fac prapad….

  2. Trebuie să fiu de acord cu Vocea Rusiei, in afară de declarații despre cum va pierde Putin, despre cum este terminat nu văd decât planoare chinezești ieftine kamikaze care au bombe de 2 tone din epoca sovietică, foarte precise, ce produc un damage similar unei rachete de zeci de milioane de dolari. SI rușii au mii de astfel de „rachete”. Si par a fi implacabile. Mai văd UE cum cumpără gaz și petrol din Rusia, mai văd o UE care cochetează cu China care plănuiește să o suprime.
    Singura ieșire din această paradigmă, nu o victorie pentru Ucraina, este renunțarea la teritoriile pierdute, fortificarea masivă a liniei noii granițe, separarea economică a blocurilor politice in întreaga lume, si așteptarea încă 50 de ani că dictatorii să dea cu oiștea-n gard. Blocarea totală a circulației si afacerilor țărilor din blocul advers, eu, dacă s-ar putea, le-aș bloca și internetul!