Rusia va trimite o altă rachetă Soiuz pentru a prelua echipajul de pe Stația Spațială Internațională
Rusia a anunțat miercuri că va trimite o rachetă Soiuz fără pilot în data de 20 februarie pentru a aduce un echipaj înapoi de pe Stația Spațială Internațională, deoarece nava lor va fi nevoită să se întoarcă pe Pământ fără ei, în urma unei avarii provocate de un mic meteorit, potrivit AFP.
„Lansarea rachetei Soiuz MS-23 va avea loc pe 20 februarie 2023 în modul fără echipaj uman”, a declarat agenția spațială rusă Roscosmos.
Nava spațială Soiuz avariată „trebuie” să se întoarcă pe Pământ de pe Stația Spațială Internațională fără echipaj.
„‘Soyuz MS-22’ trebuie să coboare pe Pământ fără echipaj”, a precizat Roscosmos într-o declarație, după ce avariile suferite de capsula spațială au dus luna trecută la o scurgere de lichid de răcire.
La jumătatea lunii decembrie a apărut informația privind o scurgere care a avut loc pe o navă spațială rusă andocată la Stația Spațială Internațională și care ar fi putut fi cauzată de impactul unui micrometeorit. Deși membrii echipajului nu au fost în pericol, incidentul a provocat îngrijorare cu privire la zborul de întoarcere pe Pământ a trei dintre ei, programat să aibă loc peste câteva luni la bordul navei în cauză.
Nava spațială Soiuz MS-22 a fost andocată la Stația Spațială (ISS) de când i-a adus pe stație pe cosmonauții ruși Serghei Prokopiev și Dmitri Petelin, precum și pe astronautul american Frank Rubio, în septembrie. În data de 14 decembrie, cei doi ruși se pregăteau pentru o ieșire în spațiu când un sistem de alertă s-a declanșat, indicând o scădere a presiunii în sistemul de răcire al navei spațiale, potrivit unui comunicat al agenției spațiale ruse Roscosmos.
În imaginile transmise de NASA, un jet de particule albe a putut fi văzut în mod clar ieșind abundent în spațiu – probabil din lichidul de răcire. „Cauza scurgerii ar putea fi un micrometeorit”, a declarat Serghei Krikaliov, directorul Roscosmos pentru zboruri spațiale cu echipaj uman, într-o declarație raportată joi de agenția rusă de știri Tass.
Lichidul provenea din partea din spate a vehiculului, care era andocat la segmentul rusesc al stației. Scurgerea s-a oprit apoi de la sine. Ieșirea în spațiu a fost anulată, „pentru a avea timp să evaluăm lichidul și potențialele efecte asupra integrității navei spațiale Soiuz”, a precizat NASA într-un comunicat de joi. „Membrii echipajului de la bordul stației spațiale sunt în siguranță și nu au fost puși în pericol în timpul scurgerii”, a adăugat acesta.
Stația Spațială este unul dintre puținele domenii de cooperare rămase între Moscova și Washington de la începutul ofensivei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, și sancțiunile occidentale care au urmat. Stația Spațială Internațională a fost lansată în 1998, într-o perioadă de cooperare între SUA și Rusia, după cursa spațială dintre cele două țări din timpul Războiului Rece.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank