G4Media.ro

Rusia vinde cantități fără precedent de cereale în UE, în plin război…

Sursa foto: Pixabay

Rusia vinde cantități fără precedent de cereale în UE, în plin război împotriva Ucrainei

216.183 tone de cereale au ajuns din Rusia în câteva state europene, în luna martie, în timpul invaziei militare în Ucraina, declanșată în 24 februarie. Aceasta este cea mai mare cantitate de cereale importată până în prezent de Uniunea Europeană din Rusia, în luna martie. Recordul precedent a fost atins în anul comercial 2013/2014, când au intrat pe piața europeană, în luna martie, 211.558 t de cereale rusești, scrie LantulAlimenta.ro.

Cel mai bine reprezentat, în luna martie 2022, în plin război în Ucraina, a fost porumbul, 136.288 t, urmat de grâul comun, 39.213 t, și orez, 17.150 t.

Statul european care a importat cea mai mare cantitate de cereale rusești, în martie, a fost Letonia: 89.478 t. Pe locul doi, Lituania, 57.123 t. Spania a cumpărat 23.035 t de cereale rusești. Grecia, 19.885 t, Italia, 17.126 t.

Cantități mai mici au ajuns și în Finlanda, 8.177 t, Germania, 157 t, Estoniam 128 t, Belgia, 150 t, România, 80 t, Ungaria, 115 t. (Sursa foto: Pixabay.com)

Citește tot articolul pe LantulAlimenta.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. sunt curios de ce a avut nevoie romania de importul a 80 de tone de cereale din rusia? e vorba de 4 camioane. deci care a fost urgenta? nu se gaseau pe piata interna?

    • Cand vorbiti de relatii comerciale toti va duceti pe notiunea generala de Romania ca efect al raportarilor statistice. Romania asta, desi este capturata de bugetari si pensionari de lux, este intretinuta de mediul privat. Adica de firme si salariatii acestora.
      Asa ca, acele 4 camioane de cereale nu au fost importate de Romania, ci de un agent economic din Romania care are relatii comerciale cu un partener din Rusia. Si cum pretul i s-a parut mai interesant decat pe piata romaneasca, ai tu ceva impotriva ca o firma privata sa-si faca achizitii sau sa vanda acolo unde doreste si la pretul pe care si-l doreste?

  2. Într-un interviu la tv, șeful patronatelor din morărit și panificație a spus că în ultimii ani mari producători din domeniul panificației, începând cu luna martie, sunt nevoiți să importe grâu. Cauza pare a fi și cedarea Insulei Mari a Brăilei unui șeic, care probabil exportă producția în țările arabe.

    • Exportul de cereale nu este interzis. Daca exploatarea Insulei de care zici tu a ajuns la un cetatean strain…asta e alta discutie. Daca e cetatean nonUE nu are voie sa cumpere teren, ci doar sa arendeze. Dar poate seicul are cetatenie romana sau poate si-a pus interpusi cetateni romani sa reprezinte firma.
      Crezi ca daca nu era seic, si era un romanas verde de-al nostru, nu ar urmari sa vanda acolo unde este mai avantajos?
      Nu descoperiti voi apa calda.

  3. Sa băgam un embargou referitor la importul produselor agricole din Rusia in EU, ca sa mai dublam preturile si aici.
    Asa Rusia se îmbogățește si are bani mai multi pt. războiul ei din Ucraina.
    Ingenios, nu?

    • „Asa Rusia se îmbogățește si are bani mai multi pt. războiul ei din Ucraina.” – simple elemente de economie iti scapa in nemarginita ta intelepciune …

    • @Alin: Ia verifica încasările Rusiei din petrol si gaze de anul asta, sunt mult mai mari decât anul trecut in aceeași perioada pe volume mai mici.

  4. Pentru Amok: piața produselor agricole este reglementata în UE, preturile de import și export sunt limitate la nivel unional (ceea ce e o rămășiță anacronica bizara, dar asta e o alta discuție). Asa ca întrebarea de ce își are rostul sau, caci importatorul nu poate face profit, ca și întrebarea cine. Imi pot imagina un scenariu în care Rusia fura masiv din Ucraina din depozitele de cereale din teritoriile ocupate și le vinde unor agenți ai lor din UE care sa facă profit ulterior când preturile vor creste din cauza războiului.
    De ce nu și mașini de spălat? Pentru ca alea sunt furate de soldați individuali, le găsești pe ebay.

    • Pretul cerealelor este fixat de bursa. Este un pret reglementat. Dar pe langa pretul fixat in acte, partile isi pot acorda favoruri financiare prin alte metode (legale sau nelegale)

  5. Si asta in timp ce zeci de milioane de tone de cereale nu pot parasi Ucraina. Scandalos !

    • In acest timp zeci de milioane de tone de cereale parasesc Ucraina datorita armatei de ocupatie.
      E JAF!!
      Dar asta fac invadatorii de tip medieval: jefuiesc, prada, ucid fara discernamant, violeaza, distrug ce nu pot cara…
      Ar trebui ca toate incasarile Rusiei din vanzarea graului ucrainean sa fie retinute din banii rusesti aflati in bancile straine.
      Asa ca nu au decat sa vanda cui vor. Banii sa se intoarca la proprietarul produselor furate.

  6. Sunt curios cat procent din cerealele exportate sunt de fapt furate din Ucraina

  7. Schizofrenie europeana.

  8. Cereale din rusia, in Europa?! Da’ nu-s cu Noviciok?