G4Media.ro

Rușii au atacat cu drone porturile ucrainene Ismail și Reni / Armata…

Cititor G4Media

Rușii au atacat cu drone porturile ucrainene Ismail și Reni / Armata română a ridicat avioane F-16 în cursul nopții pentru cercetarea spațiului aerian / Mesaje RO-ALERT transmise locuitorilor din Tulcea și Galați

Mai multe mesaje RO-ALERT au fost transmise în noaptea de vineri spre sâmbătă locuitorilor din județele Tulcea și Galați în urma unor noi atacuri cu drone rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre Reni și Ismail, transmit IGSU și Ministerul Apărării.

În urma evenimentelor, Armata română a ridicat mai multe aaeronave F-16 de la baza Fetești pentru a „executa misiuni de cercetare a spațiului aerian național pe timpul acestei situații”.

„În cursul nopții trecute, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis trei mesaje RO-Alert pentru localitățile din zona de Nord a județului Tulcea prin care a informat populația că există riscul de cădere a unor obiecte din spațiul aerian”, transmite IGSU.

De asemenea, în cursul nopții trecute au fost 7 apeluri la numărul unic de urgență 112 prin care apelanții au solicitat informații în urma primirii mesajelor RO-Alert ori au semnalat faptul ca se aud zgomote puternice din zona de nord a teritoriului românesc. Nu au fost apeluri care să semnaleze căderea unor obiecte în apropierea locuințelor ori a zonelor populate.

sursa foto: Captură

„Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații”, transmite MApN.

Comunicatul integral transmis de MApN:

În cursul nopții de 9/10 februarie, forțele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail și Reni, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând la ora 00.26 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații și ulterior, la ora 00.48 pentru jud. Galați. IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două județe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.50.

Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate în jurul orei 01.15 pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian național pe timpul acestei situații.

Ulterior, la ora 05.30, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență o nouă notificare pentru județul Galați, fiind transmis un mesaj RO-Alert.

Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliție aeriană, însă evoluția situației aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor.

Starea de pre-alertă aeriană pentru județul Galați a încetat la ora 06.20.

Deși în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere și observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul național, începând cu ora 8, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Locuitori din 2 judete alertati in miez de noapte ca s-ar putea sa cada obiecte zburatoare peste ei ?!
    Culmea neputintei !!
    Schimbati legea care nu va permite sa doborati „obiectele zburatoare” ( drone, rachete), care se indreapta spre teritoriul Romaniei. Probabil asteptati sa apara victime, ca sa actionati in legitimitate.

    • Nu cred ca e posibil sa dobori drone in alt stat. Mai ales daca nu e in Nato. Asta ar insemna implicare directa. Din pacate sunt drone care pica la noi deviate dupa ce sunt distruse de ucrainieni. Le ar trebui un sistem mai performant sa le doboare mai repede.

    • Complet de acord cu tine, ar trebui ca România să doboare dronele încă de când se apropie de granițele sale! Sunt convins că Ucraina nu s-ar supăra, deci n-ar protesta nimeni pentru „implicare directă”!

  2. @DaciaLogan1.
    Care „alt stat”? Granita este intre Romania si Ucraina, care ne-ar multumi. Au cazut deja obiecte zburatoare pe teritoriul nostru, rachete rusesti au traversat spatiul nostru aerian spre Ucraina si omorat oameni. Cunosti un alt stat care ar accepta asa ceva? Numai noi, romanii, in imbe.cili.tatea care ne caracterizeaza, plecam capul.

    • Intelegi ca nu se poate asa ceva, ca e fix implicare directa Nato? Asta ar putea si Polonia sa ajute prin vestul Ucrainei.

    • @DaciaLogan1.
      Care „implicare directa NATO”? Ai auzit ceva ce noi nu stim? NATO impiedica vreun stat membru sa-si apere teritoriul ? Esti confuz, amice. Romania nu ataca, se apara.

  3. Am trasat pe hartă o linie dreaptă de la Ismail către est, evitând suprafața României. Am ajuns la Herson, care este recucerit de ucraineni. Deci? Au trecut prin spațiul nostru aerian. Alo, MApN? Puteți să publicați traiectoria dronelor? Am și eu o dilemă.

    • Dronele alea nu zboara foar drept precum o racheta.. 😂😂😂. Stai linistit, sunt soldati Nato pe acolo, nu risca nimeni sa inceapa un razboi nato vs rusia pt ucraina. Nu va mai agitati.

    • Ar fi extrem de grav să fie adevărat ce spui aici! Ar face autoritățile române vinovate de trădare să tacă in aceste circumstanțe!

    • Așa o fi, nu știu. Eu citisem pe net că Shahed 136 zboară în linie dreaptă, doar înălțimea e variabilă, adaptată la relieful traseului, ca să zboare cât mai jos, pentru a fi greu de detectat de radare.