G4Media.ro

Rușii au găsit vinovatul pentru declanșarea războiului din Ucraina – Immanuel Kant

Wikipedia

Rușii au găsit vinovatul pentru declanșarea războiului din Ucraina – Immanuel Kant

Filozoful german din Königsberg, capitala Prusiei Orientale, ar fi responsabil pentru haosul internațional, potrivit șefului regiunii Kaliningrad, care este acum o enclavă rusă, transmite Le Figaro.

Judecata sa este imperativă și categorică. „Vreau să arăt că Immanuel Kant, care s-a născut aici în urmă cu aproape 300 de ani, are o legătură aproape directă cu haosul global […] cu care ne confruntăm astăzi. Mai mult, el are o legătură directă cu conflictul militar din Ucraina”, a afirmat vineri guvernatorul Kaliningradului, Anton Alihanov, citat de mai multe media rusești, printre care Moscow Times și Meduza.

Politicianul se exprima în cadrul „celui de-al V-lea Congres al politologilor”, care s-a deschis la Svetlogorsk, un oraș de coastă la Marea Baltică aparținând aceleiași enclave rusești, separată de restul Rusiei prin statele baltice. Afirmația a priori, lipsită de fundamente, poate face un filosof să zâmbească sau să se sufoce de furie.

Dar un geograf va vedea în acest lucru un semn al unei vechi ranchiune. Immanuel Kant, după cum subliniază Alihanov însuși, s-a născut în Kaliningrad în 1724 și a murit în orașul cunoscut atunci sub numele de Königsberg în 1804. Căci, la acea vreme, această enclavă nu era rusă, ci constituia versantul estic al Prusiei, o regiune fortificată de Cavalerii Teutoni încă din secolul al XIII-lea. Abia în 1945, Armata Roșie a cucerit acest teritoriu, pe care URSS l-a anexat. Dacă ar fi să ne luăm după raționamentul lui Vladimir Putin în interviul acordat lui Tucker Carlson, caracterul rusesc al enclavei Kaliningrad, unde populația era în majoritate covârșitoare prusacă până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ar putea fi considerat „artificial”, așa cum spune el despre Ucraina.

„Ideea Națiunilor Unite este a lui”

Revenind la filozofia kantiană, Anton Alihanov continuă să își justifice acuzația derutantă. Fiind „unul dintre părinții fondatori ai Occidentului modern”, Immanuel Kant „a pus bazele filozofiei clasice germane”, marcată de „impietate și absența valorilor superioare”. Iar politicianul citează Critica rațiunii pure și Fundamentele metafizicii moralei.

„Astăzi, în 2024, suntem suficient de îndrăzneți să afirmăm că nu numai Primul Război Mondial a început cu opera lui Kant, ci și actualul conflict din Ucraina”, afirmă Anton Alihanov. Privit dinspre Occident, Immanuel Kant „este părintele a aproape totul. El este părintele libertății, al ideii de stat de drept, al liberalismului, al raționalismului și chiar al ideii de Uniune Europeană. Unii spun chiar că ideea Organizației Națiunilor Unite a venit de la el”, a continuat guvernatorul, citând Spre o pace perpetuă (1795).

Faptul că Immanuel Kant și-a imaginat că există „un plan al naturii în cursul lipsit de sens al afacerilor umane” și un „fir călăuzitor al rațiunii” în ciuda „întâmplării dezolante” care poate fi observată în cursul evenimentelor istorice este cu siguranță adevărat adevărat. Faptul că Kant a conceput o „comunitate lărgită” în care statul de drept ar conduce tocmai la „pacea perpetuă” este cu siguranță adevărat adevărat. Faptul că a trasat contururile unei Societăți a Națiunilor ca „orizont de reglementare” pentru statele care încearcă să progreseze pe calea rațiunii, în ciuda „sociabilității nesociabile” a ființelor umane, este cu siguranță adevărat adevărat. Nu există nicio îndoială că lumea noastră a păstrat o parte din idealul kantian.

Adevăr în Königsberg, minciuni în Kaliningrad

Faptul că această afirmație universalistă este acum considerată „imperialistă” în unele părți este, fără îndoială, adevărat. Dar, cu siguranță, nu există nimic kantian în războiul din Ucraina. Filozoful din Königsberg a scris în Către pacea perpetuă că „încălcarea legii într-un singur loc de pe pământ este resimțită pretutindeni”. Suntem foarte departe de acest lucru, în Ucraina sau în altă parte. Dimpotrivă, mai mult ca niciodată, în fiecare regiune a lumii, apar narațiuni divergente și chiar conflictuale. Dincolo de spațiu și chiar de timp, un adevăr în Königsberg devine o minciună în Kaliningrad și invers.

Dar terenul este fertil de multă vreme. În 2015, casa în care s-a născut filosoful din Kaliningrad a fost vopsită cu spray cu cuvintele: “Fraier”. Mai grav, în 2013, departe în Rusia, la Rostov pe Don, în sudul țării, doi bărbați s-au luat la ceartă pe tema lui Immanuel Kant. Au sfârșit prin a se împușca unul pe celălalt. „În timpul luptei, suspectul a scos un pistol cu gloanțe de cauciuc și a tras mai multe focuri de armă asupra adversarului său”, a relatat agenția rusă de presă Ria Novosti. Pacea perpetuă nu însoțește cu siguranță odihna binemeritată a lui Immanuel Kant.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Rusii sunt exponentii irationalismului, deci dupa capul lor Kant e de vina. El si cu americanii, vorba cantecului.

    • Eu zic că a greșit: nu Immanuel Kant e de vină pentru conflictul din Ucraina, ci Ayn Rand.