Rușii migrează în țările mai sărace din fosta URSS, din Asia Centrală și Caucazul de Sud, ca să-și salveze afacerile/ După prăbușirea Uniunii în 1990, migrația populației a fost inversă, în direcția Rusiei
Criza ruso-ucraineană și sancțiunile anti-ruse au provocat plecarea unui număr semnificativ de ruși în țări care sunt încă deschise cetățenilor ruși și care fac parte din fosta URSS, adică state din Asia Centrală, Caucazul de Sud, Orientul Mijlociu și Turcia, transmite Nezavisimaya Gazeta.
Astfel, cetățenii Federației Ruse migrează astăzi în țările fostei URSS, în timp ce de la prăbușirea Uniunii, migrația a fost în direcția Rusiei.
După impunerea de sancțiuni de către Occident, unii antreprenori s-au grăbit să-și salveze afacerile retrăgându-le din Rusia. Unii dintre cei plecați își explică decizia prin motive politice. Unii pleacă chiar în Abhazia, deși nu este clar cum statutul parțial recunoscut al acestei republici poate ajuta la salvarea sau recrearea afacerilor (Abhazia este recunoscută doar de Rusia, Venezuela și mai multe state insulare din Oceanul Pacific. – „NG”).
Situația este mai simplă în Azerbaidjan. Aici, se pare, nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește sosirea în masă a cetățenilor ruși, pentru că nu există procese de migrare, zborurile spre Azerbaidjan fiind blocate. Motivul oficial este pandemia de coronavirus, dar unii specialiști de la Baku susțin că autoritățile au blocat efectiv direcția rusă din cauza fricii de un aflux mare de migranți ruși.
Situația este diametral opusă în Armenia. Potrivit unor analiști de la Erevan, aeroportul Zvartnots primește zilnic aproape 20 de zboruri din Rusia, cu câte 200 de oameni la bord fiecare, astfel că până la 4000 de oameni din Rusia ajung la Erevan zilnic.
Nu întâmplător este astăzi problematic să închiriezi un apartament sau o cameră de hotel nu numai în Erevan, ci și în alte orașe armene. Totodată, au crescut prețurile imobiliare. În același timp, Erevan a observat deja că printre vizitatori se numără mulți oameni de afaceri și specialiști în domeniul tehnologiilor IT.
Sursa foto: Captură video – YouTube / Khey Pard
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii